Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lotarygnia

Polski rzad chce nam odebrac emerytury

Polecane posty

Gość Lotarygnia

Chce zlikwidowac OFE zamiast zlikwidowac ZUS i emerytury pomostowe. Dlaczego gornik ma miec prawo do wczesniejszej emerytury, a ktos inny nie? Przeciez to jest nieuczciwe - gornik nie musial sie nic uczyc, a ja musialam studiowac 5 lat. I jeszcze taki len ma miec lepiej niz ja. Chory kraj

Gość Ltarygnia
szkodliwe warunki górnik ma?wolne żarty. on nie marżnie pod ziemią a ja teraz stojąc przy trasie [ a klientów coraz mniej] zamarzam i jajniki mi w trakcie pracy tluka jak dzwony

prowokacja jakich tysiące na forum , zero polotu , nic nowego , autor tematu ni ma za grosz inwencji twórczej ...głosem dżuri odpadasz z programu :classic_cool:

Gość sds34567
Widzisz gościu.Mój tata jest kierownikiem stacji ratowniczej na jednej z kopalni w Polsce,skończył szkołę średnią następnie szkołę o specjalizacji Technik Górnik i do tego poszedł jeszcze na studia których nie skończył bo nie wyrabiał.Jako kierownik stacji ratowniczej ma bardzo odpowiedzialną posadę,codziennie ryzykuje swoje życie jak i życie innych ludzi.Zarabia bardzo dużo pieniędzy ale co z tego skoro któregoś dnia może nie wrócić do domu.Ty mówisz że studiowałeś 5 lat i widać te studia Cię nic prostaku nie nauczyły.Górnik to nie jest LEŃ ! leniem jesteś Ty bo skoro tak Ci źle to idź na kopalnie pracować jak będą przyjęcia i zapierdalaj w ciężkich warunkach na trzy i między zmiany za marne 2.300zł na rękę.Górnicy to bohaterzy,codziennie ryzykują życie żebyś TY Ciebie w dupę grzało.Nie rozumiem takich prostackich wypowiedzi jak Ty,dzisiaj studiować może każdy i szkoda bo właśnie taki mamy obraz Polski.Tak Ci źle to idź na kopalnie ,dam sobie głowę uciąć że gdybyś zjechał pod ziemię pierwszy raz to zmienił byś zdanie i nie pisał takich pierdół.

Gość gfhbdfv
frajer jestes ze na nia liczysz - emerytura-. ja zakrecilem sie i place krus 100 pln miesiecznie, tylko poto zeby miec socjal tj. darmowe leczenie szpitalne. emerytura tez jakas z tego bedzie ale specjalnie mi na niej nie zalezy bo pewnie bedzie to jakies 400 pln. robie na czarno i sam odkladam se na starosc, majac pewnosc ze zus mi tej kasy nie zeżre.

Gość no i dobrze wam tak
trzeba myśleć, na kogo się głosuje

Gość gfhbdfv
wybory nic nei zmienia kasy nie ma i tyle.

Gość chcieliscie PO to macie
raj na ziemi i druga Irlandie :O

Gość na razie to Irlandia
ma drugą Polskę

Gość Ups..........
Do autorki, studia nie są obowiązkowe w Polsce obowiązkowe są podstawówka i gimnazjum. :P

11:01 [zgłoś do usunięcia] sds34567 } Czy twój tata został zmuszony do tej pracy? Czy nadal go ktoś zmusza by tam pracował i ryzykował? Nie, więc nie bierz mnie na litość że ryzykuje życie. Jest głupi to niech ryzykuje, ale niech tego nie robi kosztem innych a tak jest w tej chwili. Poza tym jeśli idzie o wypadkowość to ona wcale nie jest największa w górnictwie. Najwięcej wypadków, wg statystyk, jest w budownictwie. Tyle że budowlańcy nie potrafią się tak zjednoczyć jak górnicy i wywalczyć sobie wcześniejszych emerytur. No i nikt jeszcze z powodu wypadku na budowie nie ogłaszał żałoby narodowej.

biedny myrek czuje się wykorzystany bo należy do słabej grupy zawodowej :D jaka szkoda :classic_cool: według statystyk to jesteśmy rajem gospodarczym w europie :o

Gość OBSERWATOR 2
W Polsce problem zaopatrzenia emerytalnego to problem "kobiecy". Aktualnie kobiety stanowią 60 % populacji emerytów a do 2015 r. udział ich sięgnie 75 do 80 %. Dodając renty rodzinne (wdów) cała populacja emerycka będzie składała się prawie w 90 % z kobiet. Problem ten jest głęboko ukrywany w statystykach jednak twórcy systemu emerytalnego znają go dobrze. Sytuacja ta (przy obecnych unormowaniach prawnych) spowoduje plajtę każdego systemu emerytalnego. Będą ciągle podejmowane próby wyrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn.

Czemu nie iść na rękę feministkom i nie wyrównać wieku emerytalnego? :classic_cool:

Gość a kto ci broni byc gornikiem
idz porob tam z miesiac ... gwarantuje ci ze spieprzysz po 1 dniu :) Poza tym nie znam zdrowego gornika ;/ Ci ludzie odchodzac na emeryture (sa wtedy mlodzi) wielokrotnie nie sa juz w pelni zdrowymi ludzmi ;/

a kto ci broni byc gornikiem Jakże tyPOwe odwracanie kota ogonem. :classic_cool: To ja pierwszy napisałem że nikt nikogo nie zmusza do pracy w górnictwie. I tego się trzymajmy. :classic_cool: Teraz mundurowi walczą o to, skoro podpisując umowy o pracę mieli gwarantowany wiek emerytalny, prawo nie powinno działać wstecz. Więc w przypadku górników zadziałało wstecz, ale nikt tego nie widzi. Bo górnicy zyskali wcześniejsze emerytury, rząd zyskał ich poparcie.

Gość uuhhh jak ja sie ciesze
ze wyjechalam z tego chorego kraju. Jak ja sie ciesze, ze moje dzieci nie beda musialy pracowac na tych leni i obibokow w PL.

Gość no pewnie pewnie
Tak, odchodza szybko na emeryture -a prawie kazdy z .. pylica pluc (choroba zawodowa) nie na darmo maja senatoria chorob pluc . Gornicy jak najbardziej sa po studiach, szkolach srednich.Nikt nie przyjmnie teraz do pracy na kopalni kogos kto nie jest po szkole sredniej,kursach skonczonych na rozne maszyny gornicze etc. Bo gornik to sie doksztalca caly czas w trakcje pracy robi dodatkowe kursy co jakis czas :)