Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marry Janne

Mikolajki - Swiety Mikolaj, Gwiazdka - Gwiazdor - czy tak ciezko to zrozumiec?

Polecane posty

Co to za glupia moda z Swietym Mikolajem w świeta - przeciez ta nazwa od zawsze byla zarezerwowana dla Gwiazdora. DLaczego tak latwo ulegacie zachodniej komercji - Halloween itd. Przeciez to jest takie kiczowate...

Gość jak nie ma cie w domu
u mnie w zyciu nie bylo czegos takiego jak gwiazdor :o to brzmi idiotycznie i tyle! w wigilie jest gwiazdka, przeciez mikołajki obchodzimy jutro!

Gość Gwiazdor to gwiazda estrady
;)

A u mnie w rodzinie jest tradycja że prezenty są pod choinką właśnie od 'świętego mikołaja' czyli na gwiazdkę,jutro nie dajemy sobie prezentów i co komu do tego? każdy robi jak chce. A gwiazdor faktycznie brzmi głupio:O

Gość ertyujkhgfds
brak mądrzejszego problemu?

O ile wiem religia chrześcijańska uznaje kogoś takiego jak Św. Mikołaj który był kiedyś biskupem i bla bla bla coś tam, znajdźcie sobie bo nie pamietam dokładnie A o nie Gwiazdora

poczytaj sobie o polskiej tradycji... w moim regionie nigdy w życiu nie było czegoś takiego jak gwiazdor, wiec moze poczytaj sobie o polskiej tradycji co? gwiazdor wystepuje na scenie a nie pod choinką :P

Samochód? Auto? Bryka w sumie też :p Ja z Warszawy jestem i zawsze przychodził do mnie Święty Mikołaj.

tak, religia chrzescijanska uznaje św. mikołaja i jego dzień jest jutro! 24.12. jest gwiazdka, gdy byłam malutka wierzyłam w dzieciątko/aniołka teraz dla mnie to zwyczajna gwiazdka.

Właśnie się dowiedziałam, że w Krakowie, ok. 55-60 lat temu też prezenty przynosił Święty Mikołaj 😴 To na pewno też przez to uleganie zachodniej komercji :classic_cool:

gwiazdor m IV, DB. -a, Ms. orze; lm M. orzy 1. sławny artysta, aktor, zwłaszcza filmowy; człowiek wyróżniający się w jakiejś dziedzinie; znakomitość, gwiazda, sława Znany, lubiany gwiazdor. Gwiazdor filmowy. 2. rzad. chłopiec chodzący z gwiazdą w czasie świąt Bożego Narodzenia; kolędnik

Gość mrozik
Tylko Dziadek Mróz się liczy reszta to popłuczyny po świętych i zwyczajna chołota,hahaaa

"w calej zachodniej i centralnej Polsce" chyba zamiast Polsce powinno być Wielkopolsce :D