Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksiundz

Oko za oko, ząb za ząb-czy kierujecie są tą zasadą?

Polecane posty

Gość ksiundz

W Polsce mamy 97% katolików, którzy przecież powinni być miłosierni i jak biją w twarz to nadstawiać drugą. No mi się wydaje coś innego, że u nas jest jednak oko, za oko ząb, za ząb, co o tym myślicie? Kierujecie się w życiu tą zasadą?

Gość u mnie we wsi
mam jedną twarz, dlatego nie nadstawiam drugiej 🖐️

Gość maliboo
ja sie kieruje, moze nie doslownie geeralnie jestem osoba nastawiona przyjaznie ale pare osob w moim zyciu, ktore jawnie chcialy mnie np. wykorzystac dostaly swoja nauczke oj dostaly :D

Gość black table
Rozumiem mieć takie zasady w stosunku do bliskich ale sorry w pracy czy w interesach musisz umieć postawić na swoim a nie dawać lać się po ryju

Gość aha i achh
Nie. Staram się zapomniec o tych, co zrobili mi krzywdę. ich strata.

Gość oko za oko ząb za ząb a dupa
za pieniądze taką dewize mamy

Gość u mnie we wsi
ja wyznaję zasadę, że dwoje oczu na oko, jeśli ktoś mi nadepnie na odcisk i zrobi coś, co mnie ubodzie (a jestem bardzo elastyczna i wyrozumiała), to potrafię mścić się całymi latami.

Gość yohannnnnaaa
Oko za oko ząb za ząb to jest akurat jest z Biblii, więc ja nie mam żadnej sprzeczności

Gość ihiiiiiiiiiiuuu67
Miłosierdzie nie oznacza, że mam dawać tłuc się po ryju, nie widzę w tym nic złego, że ktoś chce sprawiedliwości

Gość u mnie we wsi
tak laporushi, mądry głupiemu ustępuje, a później widać efekty - jak w rządzie na przykład :O

Gość Tomeeeeeekkkkkee
Tak i się tego nei wstydzę, wolę nawet żeby ludzie wiedzieli że się kieruję tą zasadą bo wtedy wiedzą, że pewne rzeczy nie ujdą na sucho. Znajomy narobił mi koło ogona z zawiści to mu odpłaciłem pięknym za nadobne i doniosłem, że ma nielegalne oprogramowanie i tyle niech się teraz tłumaczy. Nie można ludziom odpuszczać, bo Ci na głowę wejdą.

Gość szuszuń
Tomeke, ja chciałem donieść na byłego szfa dop pipy, bo mnie niesłusznie zwolnił, ale wiem, że baran ma też nielegalny soft, więc chyab też na niego nakabluję jak on nie grał sprawiedliwie to ja też nie zamierzam

Gość Tomeeeeeekkkkkee
Moja wizja jest taka, że jak sam się za siebie nie upomnisz to sie za ciebi nikt nie upomni, szuszuń ja zgłosięłm to na stornbie oni nielegalni, jeżeli chcesz to wpisz sobei w wyszukiwarkę. Jak patrze na polskie sądy to nie sądzę, żeby można było w tym kraju dojść jakoś inaczej sprawiedliwości niż samemu