Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niebieska firanka

Jak zalatwic status rezydenta?

Polecane posty

Gość Niebieska firanka

czesc!! x x Mieszkam w Anglii od prawie 2 lat, mam dzialalnosc i jestem self employed. Regularnie place ubezpieczenie i juz sie rozliczalam. Minal wlasnie rok odkad legalnie jestem zarejestrowana. I mam takie pytanie. czy moglibyscie mi napisac jesli ktos wie, jak mam sie ubiegac o status rezydenta? Nie mowie idealnie po angielsku ale komunikatywnie i zupelnie nie wiem do kogo sie z tym zwrocic. I jak to wszystko wyglada? Bardzo bardzo prosze o informacje.

Gość xdghgvkhl;
ten papier do niczego nie jest ci potrzeny. juz masz rezydenta po tych 12 miesiacach. jeszcze 2 lata i rezydenta stalego ,a potem rok poczekac i obywatelswo. a jezeli nie chcesz oywatelstwa,to ten papier nie jest do niczego potrzebny.wrecz przeciwnie masz rezydenta na pismie a podwinie ci sie noga to benefitow mozesz nie zobaczyc=

Gość nieistniejace libido
dokladnie- rezydent do niczego nie ejst ci potrzebny o ile nie chcesz sie starac o obywatelstwo. ja zalatwilam sobie to 3 lata temu wiec nie pameitam dokladnie,ale to byla chyba froma EN5 - musisz ozabczy na stronie Home office. wqypelnaisz forme , wysylas payslipy z 12 meisiecy, HWRC, i po kilku tygodniach odsylaja ci dokumenty i tyle. wszystkie info jest na stronie Home Office.

Gość Niebieska firanka
Dziekuje. Ja wlasnie chce sie starac o obywatelstwo w pozniejszym czasie. Czyli bedzie potrzebny ten papier? A benefitow nie biore i nie mam zamiaru brac.

Gość Niebieska firanka
Jakie payslipy? ja nie mam zadnych payslipow. Swiadcze uslugi w zakresie kosmetyki, fryzjerstwo, paznokcie, makijaze u siebie w domu albo u moich klientek i nigdy nie mialam zadnych payslipow.

skoro nie amsz payslipow to msusiz dac jakeis zaswiadczenia,zeby potwierdzic ze meiszkalas w uk przez 12 meisiecy , na ich stornie masz wypisane jakie dokumenty akceptuja.

Gość Niebieska firanka
Jezu, mam nadzieje, ze mnie nie postawi. :D wiem, nigdy nie mow nigdy. ale fingers crossed

Gość a niby dlaczego
majac dokument rezydenta nie mozna otrzymaywac benefitow? Jakas sprzecznosc chyba bo benefity sa dla obywateli UK i dla rezydentow. Czy ja o czyms nie wiem po prostu? :-)

Gość babuszka....
wielu prawnikow Ci powie, ze aby dostac paszport brytyjski nie powinno sie w przeszlosci brac benefitow. ale to jest nie powinno, zakazu nie ma.zalezy tez od tego ile sie bierze. jesli jest sie obciazeniem dla panstwa mozna nie dostac paszportu.

Gość klghfhbjkjfhb
pieprzycie jak potluczone a ty jak chcesz miec rezydenta to rob , nic nie stracisz a nie wiadomo co mozesz zyskac i zadnych benefitow nie zabieraja jesli ktos takie ma, albo bedzie sie o nie staral. wysylasz plik papierow, ktore scigniesz nawet z neta, do tego paszport i chyba maja pol roku na zalatwienie a rfezedydent sie przydaje, niby masz stalego po roku, ale nie raz mnie pytali o karte rezydenta ktora wkoncu wyrobilam,

Gość a niby dlaczego
Mnie chodzi o to zdanie "wrecz przeciwnie masz rezydenta na pismie a podwinie ci sie noga to benefitow mozesz nie zobaczyc" Tego nie rozumiem. Osobiscie obywatelstwo brytyjskie mam w odwloku :D Co ono mi daje jako obywatelowi EU? Moze paszport brytyjski jest lakomym kaskiem dla kogos z poza UE ale dla nas? Po co?

Gość babuszka....
paszport po wizy do innych krajow, ktore jako Polacy musimy miec. po tansze studia na lepszych uczelniach jesli dziecko ma paszport. po to, ze casem dobrze miec 2 paszporty, bo niekdy musisz gdzies jeden wyslac albo sie konczy jego waznosc i masz drugi

Gość ee tam.........
Wiza do USA jak bede chciala na wycieczke jechac to nie problem. Moje dziecko z polskim paszportem pojechalo na wycieczke szkolna do USA. Studia dla rezydentow sa tak samo platne jak dla obywateli brytyjskich. A oplaty za obywatelstwo ogromne. Moim zdaniem bez sensu.

Gość tutek-srutek
ale sprobuj wziac kredyt w banku. Karta rezydenta moze okazac sie tutaj waznym elementem. Warto sie postarac, niczego sie nie traci.

Gość Niebieska firanka
Dzieki za informacje. A ktos z Was wyrabial ta residence card? Jak dlugo czekaliscie na nia?

ja czekalam 6 tyg.

Gość Niebieska firanka
Fajnie. To nie tak dlugo.

Gość a jakie studia skonczylas
no oczywiscie, ze dziecko na wycieczke szkolna do us pojedzie na polskim paszporcie! ale cala rodzina z dzieckiem na wakacje nie koniecznie. ja mam wize do us na 10 lat w polskim paszporcie - zostaly jescze 2 lata, ale kilkoro moich znajomych pracujacych i z dziecmi zostalo odmowionych... karta rezydenta nie jest potrzebna to wyrobienia paszportu ang! rezydentura jest wyrabiana automatycznie razem ze zlozeniem o paszport. jestem w trakcie wyrabiania, a znajomi wlasnie dostali cala rodzina paszporty

Gość ee tam.........
No to najwyzej mi odmowia wizy turystycznej do USA :D Nie umre od tego. Dziecko i tak wrocilo rozczarowane Stanami ;-) Karta rezydenta ma jakis sens jak dla mnie, obywatelstwo nie (szczegolnie, ze cwani Brytyjczycy kaza sobie slono za to placic ;-) )

Gość to prawda z
wizami, paszport moze sie przydac nie tylko do Us, ale takze do np Dubaju. Pracuje dla ang rodziny jako niania i wyjezdzam z nimi tam na wakacje i szok ile zachodu jest zawsze z ta moja wiza.... No brytyjski paszport daje wjazd ze spokojna glowa do wielu krajow jesli ktos ma ochote sobie popodrozowac. A odnosnie kosztu - wizy tez kosztuja...

Gość ja uzywam i
Koszt? 700 funtow za poj osobe, 900 za malzenstwo. To wynajecie domu wiecej miesiecznie w Londynie kosztuje ;)

Gość ee tam.........
No, niezupelnie tak z tymi wizami jest ;-) Czesto sprawdzane jest czy jest sie tzw: born british czy naturalizowany. Ambasada (po cichutku oczywiscie) pala dosc duza niechecia do naturalizowanych Brytyjczykow :D Tak wiec paszport brytyjski, oprocz wyciagniecia sporej kasy z kieszeni na prawde nie wiele daje. Ale oczywiscie, kazdy ma prawo wyboru :D

Gość ee tam.........
Ale 700 funtow za niezbyt przydatny dokument to jednak sporo kasy. To juz wole na wakakcje za to jechac - z polskim paszportem :D

Gość tere fere morele
A ja mam ta karte rezydencka od 6 lat i jeszcze mi sie do niczego nie przydala!! Zbedny dokument i tyle. Te wszystkie prawa i przywileje zawarte w karcie i tak automatycznie otrzymujemy po roku legalnej pracy. Te karty sa pomocne osoba spoza unii, nam do niczego nie sluza. Wszystko juz tylko co mozliwe w Anglii zalatwialam, w tym kredyt i nikt NIGDY mnie nawet nie zapytal o ta karte!!! A jak juz ja wyciagalam to tylko slyszalam, ze to ZBEDNE!!

karta zbedna, ale paszport jak ktos sie tu osiedla na stale wydaje mi sie, ze warto miec. ja mam i nikt nigdy nie pytal mnie, czy jestem naturalizowana czy nie. moj maz ma od 15 lat i nie wyobrazam sobie nie miec paszportu skoro tu mieszkam i planuje mieszkac na stale.

Gość nikt cie nie pyta
ale ambasada USA cie sprawdza :D Do samego "mieszkania" w UK (jak i w kazdym kraju EU) paszport brytyjski ci niepotrzebny. Ja na polskim zwiedzilam pol swiata, bez zadnych problemow.

Gość hausben
biedroneczka, ale i tak zawsze bedziesz POlka dla nich, co bys nie robila zeby udawac Brytyjke ja tu mieszkam i pracuje, ale moja ojczyzna jest Polska, ucze dziecko polskiego, czytam polskie bajki klasyki, spiewam polskie piosenki (typu: zajac poziomka,kolorowe kredki, ale takze kawiarenki Jarockiej czy tez mrowka na zapalce Kultu) zreszta mysle ze to jest troche, a nawet bardzo smieszne jak ktos mowi ze jest brytyjczykiem a akcent ma po kolana , lub wyglada jak typowy slowianin. a pisze to dlatego, ze mamy w pracy Czeszke, ktora ma paszport brytyjski i z uporem maniaka twierdzi ze jest brytyjka, a ma tak mocny czeski akcent ze mozna ciac blache.