Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annaaaaaa

Forma nazwisk w zaproszeniach

Polecane posty

Gość annaaaaaa

Cześć dziewczyny. Mam do was pytanie. Jak piszecie w zaproszeniach nazwiska? Odmieniacie je czy zostawiacie? Np. Sz.P Anne i Jana Sroka czy Anne i Jana Sroków Albo Anna i Jan Wiśniewscy czy Anna i Jan Wiśniewskich Szukałam ale nigdzie tego za bardzo nie ma a na zaproszeniach różnie piszą np na allegro. Jeszcze jedno. jeśli rodzice są z dziećmi to jest tak: Annę i Jana **** z Adamem Annę, Jana i Adama **** Sama już nie wiem... powiecie?

Gość Zal mi Was baaaaaaardzo
my nie odmienialiśmy np. Annę i Jana Skórka a jeśli byli z dzieckiem to np. Annę, Jana i Adama X

Gość my odmieniamy
np Annę i Jana Kowalskich albo Annę Kowalską z Osobą Towarzyszącą moim zdaniem głupio brzmi Zapraszamy Anna i Jan Kowalski" no chyba że ktoś nie zna polskiego i nie umie odmieniać nazwisk :)

Gość Inna PM
jeżeli wiedziałam jak odmienić to odmieniłam. A jeśli nie to tylko imiona. np Annę i Adama Skroka.

polskie nazwiska sie odmienia, krótka piłka nieodmienianie jest błedem jesli nie wiesz jak albo czy dane nazwisko sie odmienia zapytaj tej rodziny czy i jak je odmieniają

Gość bo ja wiem
Albo odmieniać, albo wybrnąć w ten sposób, że adresować tylko na kopercie - wtedy mamy mianownik, więc łatwiej :)

Niektóre nazwiska mają 2 formy. Zauważyłam, że moje jest zazwyczaj "strategicznie" nieodmienione, ale przecież można utworzyć od niego formę mnogą. Odmienia się tak jak Nowak, czyli: Zapraszamy Ewę i Adama Nowak lub Ewę i Adama Nowaków Nazwiska kończące się na -ski, -cki należy odmienić bezwzględnie! B jak to brzmi "zapraszam Annę Nowacki" :D Na kopercie może być w mianowniku: Anna i Adam Nowaccy, ale w zaproszeniu już zapraszasz NowackICH, bo zaprasza się KOGO/CO (biernik). Nazwisko Sroka ja bym jednak odmieniła, bo to przecież polski wyraz... a więc Sroków. Nowaków, Sowów, Wajdów itd.

Gość 12345678910880509
Bańka tez polskie nazwisko jednak się nie odmienia wiec nie gadaj ze sie wszytskie powinno odmieniac. jak to wyglada anne i jana Bańków bez sensu anne i jana Bańka lepiej

Gość szynkkka
Mnie bardzo razi nieodmienianie nazwisk. Czuję się, jakbym była zapraszana do jakichś analfabetów, kiedy dostaję zaproszenie "serdecznie zapraszamy ANNĘ I JERZEGO WOŹNIAK". Co to w ogóle jest? Jeszcze rozumiem, jak jest jakies kłopotliwe nazwisko, gdzie sie po prostu nie jest pewnym - ale przy takich standardach? A co do zapraszania dzieci - tu mi jest wszystko jedno. Czy to bedzie Annę, Jerzego i Adama, czy Annę i Jerzego z Adamem, czy Annę i Jerzego z dzieckiem/dziećmi.

teoretycznie sie odmienia, ale osobiście uwazam ze w przypadku kwestii tak wrażliwej jak nazwiska zawsze grzeczniej jest użyć takiej formy jakiej używają zainteresowani, chocby i bylo niegramatycznie.

Gość szynkkka
A skąd zapraszający ma wiedzieć, jak by się "chcieli" tytułowac wszyscy goscie? Są jakies tam reguły gramatyczne i nie ma sie co obrazac o to, ze ktoś chce sie do nich stosować. To tak, jakby ktos sie na mnie obraził, bo ja mu napisałam Kazimierz na kopercie, a on jest zdania, że sie nazywa Kaźmiż

no chyba zapraszasz znanych Ci ludzi i wiesz jak sie nazywają i jakich form używają na co dzien?... no chyba ze zapraszasz jakies obce Ci osoby, to wtedy rób gramatycznie i bedzie OK. co do Kaźmirz i Kazimierz - to inne imiona są, na pewno bys wiedziala jakby ktos używał takiej a nie innej formy. podobnie jak z Krystian i Chrystian i paroma innymi.

nie wszytkie nazwiska sie odmieniaja ! znam kobietę o nazwisku kosztowny tak przyjęła i dzieci też i nie odmienia sie moje nazwisko tez sie nie odmienia

Gość są wyjątki od reguły
i każdy po podstawówce powinien umieć odmienić nazwiska jak i rozpoznać wyjątki. proste jak budowa cepa!

Moje nazwisko się, np. odmienia, ale tylko w przypadku mężczyzn i w l. mnogiej :D U kobiet nie trzeba odmieniac. Co ciekawe cała rodzina zawsze uwazała, że nazwisko się nie odmienia, zreszta kiedys na j. polskim miałam zajęcia z odmiany nazwisk (wiele lat temu) i było tam napisane, ze niektóre nazwiska sa wyjatkami, moje się do nich zaliczało. Przez to, że miałam tak wiele watpliwosci zapłacilam 50zł i dałam swoje nazwisko do 'analizy'. Teraz wiem jakie ma pochodzenie, co oznacza i jak się odmienia :D Tak poza tym, to wszystkie nazwiska się odmienia, w internecie sa nawet jakies wzorce itd ;) Jasne, ze czasami to odmienione naziwsko wygalda dziwnie, bo nie ejsteśmy przezwyczajeni, ale nie oznacza to, ze nie jest to poprawna forma. A to, że ktoś się obrazi za odmieniona formę to juz trudno, ja nie będe przepraszac gosci, którzy nie znaja zasad gramatyki swojego ojczystego języka.