Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to ja tez cos powiem :)

szukam sprawdzonego przepisu na kapustę z grochem

Polecane posty

Gość to ja tez cos powiem :)

nigdy u nas nie było tej potrawy, ale w rodzinie męża była to tradycja w tym roku na swięta przyjeżdza moja tesciowa i chciałabym jej zrobic niespodziankę i to ugotowac :) pomożecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pamiętam babci kapustę z gr
Moja babunia robiła pycha ,niestety nie zyje już i nie mogę jej spytać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja tez cos powiem :)
a ja nawet nie wiem jak to smakuje i nie wiem według czego dosmakowywac - czy ma byc bardziej sona, kwasna, słodkawa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pamiętam babci kapustę z gr
trudno mi okreslic ale był to wyjątkowy smak ,pychotka.Sama bym sprobowala zrobic ale boję się że coś mi nie wyjdzie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja tez cos powiem :)
to poczekamy, moze ktos nam cos poradzi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pamiętam babci kapustę z gr
oby:) wiem że nie była to potrawa ani słona ani pieprzna ,taka akurat ,no ,ale babcia była typową wiejską godpodynią,a jakie ciasta piekła -mniam i też wszystko z głowy ,na oko odmierzała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja tez cos powiem :)
hmm ale to ma byc kapusta zwykła biała czy kiszona? to zawsze tak wygląda brązowo jak bigos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No,kapusta to raczej kiszona do tego dania :-) I pewnie ciemnieje trochę,a tutaj dodatkowo te grzyby pewnie przyciemniaja całośc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja tez cos powiem :)
olej wigilijny??? jejku... co to? nie moze byc zwykły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość same sprawdzone przepisy
Kapustę kiszoną opłukać (jeśli ktoś lubi ostrzejszą, kwaśniejszą to nie płukać) włożyć do garnka, podlać wodą do połowy objętości kapusty, dodac kilka namoczonych pokrojonych grzybów i gotować do miękkości kapusty. Na oleju zeszklić cebulkę i dodać pod koniec gotowania do kapusty, można grzybki ugotować osobno i dołożyć na koniec do kapusty (razem z wywarem). Doprawić solą (jeśli trzeba soli), pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Na koniec zagęścić (ja nie zagęszczam) odrobiną mąki (zasmażka) - na patelnię dać łyżke mąki i ją przyprażyć ale żeby nie zrobiła się brązowa, powinna być taka w kolorze ecru. Rozprowadzić w małej ilości wody i dodać do gotującej się kapusty. Zagotować. U mnie w domu zagęszczało się roztartą na miazgę kaszą jaglaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja babcia zgeszczala
roztartym ugotowanym ziemniakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie podam wam dokladnych proporcji bo robie na oko : tak sie od babci nauczylam :) biore kapuste kiszona,plukam,siekam i gotuje do miekkosci.w osobnym garnku gotuje groch z 1-2 ziemniakami(rada babci),jak bedzie miekki to gniote tluczkiem do ziemniakow.na pateli przysmazam cebulke,moz ebyc jakis boczek albo i nie jak kto woli.wrzucam do wszystko do kapusty i dalej ugniatam tluczkiem do ziemniakow,przyprawiam.pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja babcia zgeszczala
wcielone zło -----------to jest to !!!! tak moja babcia robiła ,identyko .Dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma z co :) ja caly zcas probuje ponowic smak babci ale marnie wychodzi :P jej kapusta z grochem to jest cos pysznego zona ja jesc i jesc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja babcia zgeszczala
ech ,zgadza się -niezapomniany smak babcinych potraw jeszcze raz dziękóweczek dla Ciebie 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spoko :) i jeszcze raz nie ma za co ja jeszcze ptrobuje ponowic smak babcinych pierogow ruskich ;) juz raz prawie bylo to samo :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja babcia zgeszczala
u mnie to samo --->,,prawie " hehehehe ale robi róznicę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja babcia zgeszczala
a jak ją pytałam o przepis na sernik odpowiadała, że nie da ,bo składniki miesza na oko i żebym się przyglądała jak piecze ,to się nauczę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaa czyli
ten groch na koniec ma nie byc w kulkach tylko taka paćka ze wszystkiego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię z kapustą białą. Jest o niebo lepsze niż z kiszoną. Moja mama zawsze z białą robiła. Raz teściowa moja zrobiła z kiszoną i delikatnie mówiąc smakowała okropnie. Kapustę szatkuję wkładam do garnka razem z łuskanym grochem. Oczywiście woda :) nie za dużo, żeby zupa z tego nie wyszła. Dodaję suszone grzyby, sporo majeranku, przyprawy ( np. kucharek, pieprz, tymianek, kminek, ziele angieskie i liść laurowy ). Oczywiście przyprawy według własnego gustu. Jak wszystko zmięknie dodaję odrobinę zasmażki i danie palce lizć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×