Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mozna?

Wycinanie drzew na swoim ogrodzie mozna?

Polecane posty

Gość mozna?

Witam... Mam dom prywatny i przed domem (ale na swoim terenie) posadziłem pare lat temu 2 choinki, i chce 1 ściąć na świeta jako choinka. I mam pytanie, czy moge wyciąć bez zezwolenia? Ale tak bez żadnych konsekfencji.

Gość piekny marian
zalezy ile mają wzrostu czy obwodu nie pamietam bo inaczej musisz miec pozwolenie od lesniczego chyba ale jak malutki to chyba mozna

Gość jak duże drzewo to i duża kara
:classic_cool:

Gość piekny marian
i nakarm pieska !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mozna?
chce ściąć 1 choinke a wysokosc cos ok. 3 metry

Gość ghdfhdg
jakiego leśniczego? :D serio musisz się zapytać miejskiego konserwatora zabytków, bo on odpowiada za wygląd wszystkiego i sie w takie idiotyzmy bawi jak zetniesz i cie ktoś podkabluje to kara moze byc

Gość Ankaaaaaaaaaaaaa
ścinaj :) My już ścieliśmy drugi rok z rzędu :D i nie ma żadnych konsekwencji . bodajże nie można ściąć drzew starszych niż 5 lat .

Gość piekny marian
i nie zapomnij o piesku

Gość prawiczy prawiczek 28
Nie można. Są przepisy jakie można a jakie nie. Za nielegalne wyceńcie pospolitego drzewka, odpowiedniej grubości, możesz zapłacić i 50 tys kary :P. Kary są chyba do około 300 tys zależnie od gatunku i grubości pnia ;)

Jeśli ma mniej niż 5 lat, tnij :) Kiedy zezwolenie nie jest potrzebne Nie każde drzewo przeznaczone do wycinki trzeba zgłaszać. Przepisów dotyczących uzyskiwania zezwolenia na wycinkę drzew, a tym samym do pobierania opłat, w ogóle nie stosuje się do drzew lub krzewów m.in.: - w lasach (wtedy zasady wycinania określa ustawa o lasach), - owocowych (ale niektóre gatunki drzew potocznie uznawanych za owocowe są jednak gatunkami ozdobnymi i trzeba je zgłaszać, np. rajska jabłoń); są też wyjątki trzeba zgłaszać drzewa owocowe rosnące na nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody, jeżeli są to obszary nieobjęte ochroną kraj-obrazową, - na plantacjach drzew i krzewów, - których wiek nie przekracza pięciu lat. Resztę możesz doczytać: http://www.rp.pl/artykul/84763.html

Gość gość
nie ryzykuj tak jak ci tu ktoś karze, bo jak ciebie sąsiad p*********i to będziesz musiała ten dom sprzedać żeby karę zapłacić, oto jak jesteśmy zniewoleni, gorzej jak za komuny, p********y wolny kraj, gdzie na własnej działce nir można drzewa ściąć, ja obecnie wycinam co się daje i niech będzie pustynia, bo p********y rząd wp*****la mi się co do mojej własności. Jak ja nienawidzę tego zniewolonego kraju. KOMUNO WRÓĆ, bo już niedługo to aby oddychać to trzeba będzie mieć pozwolenie.

Gość gość

Teraz przepisy dotyczące  wycinki drzew są znacznie łagodniejsze. Jednak wycinanie drzew najlepiej zostawić osobom, które się na tym znają. Inaczej możecie zrobić sobie krzywdę lub uszkodzić dom, samochód, płot itp. Ja korzystałem z usług www.robotyziemneladniak.pl Jeżeli mieszkacie w województwie zachodniopomorskim to się z nimi skontaktujcie.