Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anerka

Psy na wilki

Polecane posty

Gość dhfsjfgjfg
To kabelek z prądem. Moja rodzina ma to wokół domu, bo sarny przyłaziły i obgryzały rośliny w ogrodzie.

Prowo:) Zostały ogony po owczarkach? Raczej nieczęsto używa się tej rasy w Polsce do pilnowania owiec Nie wgłębię się w temat, chociaż miałabym wiele do powiedzenia bo szkoda mi czasu na prowokacje

Oj mam dosyć duże pojęcie na temat wilków, bo co śmieszne również mam z nimi styczność :) I u nas w Polsce praktycznie normą są grupy składające się z 4 do 5 osobników, co nie zmienia faktu, że znajdą się i takie co mają po 2 czy 3 osobników. Poza tym rzadkością są watahy liczące więcej niż 8 osobników i nie tylko u nas w Polsce. Wilk atakuje, to co może wyżywić całe stado czyli taki duży jeleń, a nie jedną owieczkę, więc daruj sobie 🖐️ Energię? Zapomniałaś, że wilki to nie domowe pieski tylko drapieżniki, one urodziły się by polować, a nie obsrywać pasterzy swoją obecnością.

Gość Anerka
Tak jestem z bieszczad. Co do owczarków, to nikt nie kaze ci wierzyć, wczesniej wilki, się tu nie pokazywały, dopiero w tym roku przyszły w te rejony i zaczeły atakować zwierzeta domowe.

Gość Zdajesz sobie sprawę
że jak twój pies zagryzie wilka to odpowiesz jako właściciel karnie za zamordowanie chronionego zwierzęcia? A skarb państwa płaci za szkody wyżądzone przez zwierzęta chronione o ile pastwiska są zabezpiecznone. zresztą ten teamt to prowo 0/10

Kłótnie? Najgorzej, jak ktoś uważa, że zna się na czymś, o czym nie ma zielonego pojęcia. Selekcja naturalna, słyszała waćpanna? Wilk atakuje tylko to zwierzę, które ma szanse upolować. Czyli słabe i chore. Nigdzie nie napisałam, że wilki w ogóle nie atakują zwierząt hodowlanych, ale nie robią tego jakoś bardzo często. Ataki na człowieka, bardzo rzadkie.

Nie widziałam, żeby stado owiec liczyło jedną sztukę, ale nie słyszałam też o nagminnych atakach ze strony wilków. Póki jest czym się żywić w lasach wilk nie będzie atakował stad owiec.

Ale ja nie piszę o tym, co dla nas jest logiczne tylko jak polują wilki. Nie, nie przeczę sama sobie. A propos populacji, to już od jakiegoś czasu zauważono dużą migrację wilków z terenów zachodnich, więc nie jest ich u nas tak mało wcale. Hahahah, błagam Cię. Wilk przyczynił się do zniknięcia połowy populacji jeleni w Tatrach na przełomie ostatnich 15 - 20 lat, więc jednak nie żywią się tylko owcami, a Ty coś ściemniasz :)

Nie wiem, co było setki lat temu i Ty też tego nie wiesz, nikt nie prowadził statystyk, bo nikogo to nie interesowało, więc nie cofajmy się tak daleko. Piszę o tym, o czym wiemy obecnie, obserwując wilki. Dodam jeszcze, że gdyby człowiek nie stwarzał okazji, to wilk nie zaatakuje. Tutaj zgadzam się z Tobą. Psy obronne, te elektryczne pastuchy czy wywieszenie fladr. Wilk jest myśliwym i poluje, wcale nie koniecznie na łatwą zdobycz. Chociaż idąc tym tropem, jak człowiek jest ciapa i wystawia na atak swoją zwierzynę, to już nie mój problem.

Gość ehhhhhe
przepraszam ze sie wtracam ale czy tu chodzi omlode wilki 1/2 ?

Wilki są sprytne i inteligentne, więc wszystko z czasem dla nich robi się "do przejścia". A z jakiej racji rząd ma płacić za ochronę prywatnych pastwisk? Piszesz się na hodowle, to zapewnij jej odpowiednie warunki i ochronę. Odszkodowania dla mnie też są śmieszne, ale nie ja ustanawiam zasady.

Gość to ja też coś powiem :)
ja mam jeden pomysł - moze byłoby lepiej po prostu zadzwonic do nadlesnictwa (chyba w ustrzykach jest) i popytac ich tam o radę? zapytac czy lesniczy uzywają jakichs psów a jak tak to jakich i żeby jasno powiedzieli co się stanie, jesli pies autorki zagryzie wilka

Gość to ja też coś powiem :)
no nie wiadomo czy nic się nie stanie bo faktycznie autor(ka) moze wtedy płącic jakąs karę

Gość ZESPOŁ WILKI
opierdolcie sie od wilkow!!

Gość Mentole
A ja, to bym powystrzelał gadziny.

Gość Gdzie te wilcze ślady ???
Ja osobiście zastosowałbym pare amstafów.

Sacryfical Suicide ja mam pytanie odnośnie odnośnie tych głosników. Mówisz, że zdają egzamin, ale czy jest jakaś szansa zeby to rozpowszechnić? Oglądałam ten reportaż o Shaun Ellis i bardzo zaciekawił mnie fakt, że nawiązał współpracę z Polakami. Czy nadal tak jest?

A jak wyglądają koszty takiego jednego zestawu. Przecież chyba nawet mniejsze niż zwrot kasy za "upolowaną" owcę.

Kangal, z tego co wiem w Polsce jest jedna hodowla, może więcej. Bardzo inteligentne tureckie pieski, stworzone do bronienia owiec i to właśnie przed wilkami :)

Ludzie to niech sobie w łeb strzelą, a nie odstrzelają zwierzęta :-o A tak z ciekawości to ile rząd płaci za np. jedna zagryzioną owcę? I skąd pewność, że to wilk zaatakował?