Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarańcza maxxx

Alternatywne sposoby nauki języków. Znacie?

Polecane posty

Gość pomarańcza maxxx

Chciałabym umieć angielski tak, żeby rozmawiać z kimś swobodnie, a nawet myśleć po angielsku. Oprócz lektoratów na studiach (choć wiadomo że na studiach poziom języków to porażka)- postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i zaczęłam słuchać amerykańskiego lub angielskiego radia (w zależności, gzie ciekawsze rozmowy,wiadomości czy muzyka). Zaczęłam również czytać książki w języku angielskim. Jakie znacie jeszcze sposoby? Oglądanie filmów też stosuje, rozmowa hmm...nie ma z kim. Podzielicie się swoimi doświadczeniami z nauką języków?

Gość leniwe moja miłość
Pogadać możesz przez skypa

Gość pomarańcza maxxx
nie mam skypa, a poza tym to się nie sprawdza, dawno temu próbowałam i to kiepska metoda, chciałabym wiedzieć czy są jakieś sposoby samouczenia się

Gość kolaborantka antka
oglądanie filmów ale bez napisów oczywiście, ewentualnie zzz ale tak się nie nauczysz przede wszystkim trzeba się osłuchać by zacząć wyłapywać poszczególne słowa, żeby nie słyszeć "papki" tylko konkrety, radio to dobra sprawa, książki oczywiście też lecz nie ma to jak rozmowa ja bym jeszcze polecała czytanie gazet angielskich tylko gdzie takie znaleźć to nie wiem

Gość Tarinkaaa5
ja znalazłam coś fajnego na necie mianowicie opowiadanka angielskie, albo rozmowy ale nie takie suche i sztuczne jak to w szkole tylko fajne opowiadanka i dialogi i słuchałam ich codziennie na mp3 np w tramwaju czy gdziekolwiek aż w końcu znałam je na pamięć i jakoś tak bez patrzenia w słownik załapałam o co chodzi w tym wszystkim

Gość sama jesteś kiepska...
Przykro mi księżniczko, ale dopóki chińscy naukowcy nie wymyślą metody na wszczepianie ludziom bezpośrednio do mózgów banków danych z np językiem obcym, to nie będzie bezbolesnej metody. A na pewno nie ma lepszej metody niż konwersacja z obcokrajowcem... ... a jeśli się nie uda to cóż... po prostu widać taki twój feler i jesteś zbyt tępa 🖐️

Tak naprawdę języków da się nauczyć jedynie ciężką i wytrwałą oraz systematyczną pracą. Fajnie, że masz lektorat na stuydiach, słuchasz radia i oglądasz filmy (dobrze gdy napisy też są w języku angielskim). A co do rozmowy to na skypie albo na specjalnych stronkach miedzynarodowych - nawet na gadu możesz sobie z kimś pogadać. A co ze szkołą językową - jeśli lubisz grupową naukę i ona Cię motywuje - też zapisz się nakurs (małe grupy - takie sa lepsze, bardziej efektywne - są w axonie ale nie wiem czy to akurat Twoje okolice). Powodzenia!