Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kotka Mruczurotka

Poradniki i wiedza o dziecku.

Polecane posty

Mam pytanie. Czy wszystkie przyszłe mamy namiętnie czytają wszelkiego rodzaju poradniki i dokształcają się w kwestii opieki, karmienia itp. przyszłego dziecka?

Gość oczywiście**
ta....bo ja nie mam co robić :)

Gość Nie, nie wszystkie. Tylko te
nawiedzone :P

Gość fkhfri
tak. bo niby skad mam wiedzieć co z tym dzieckiem robić?

Gość to jego brat
ja zakupiłam, ale w ciąży nie czytałam. Dopiero jak coś wyszło "w praniu" to sięgałam do książki

No ja właśnie tez mam zamiar doczytywać jak coś wyjdzie w praniu. Teraz nawet nie śmiem myśleć o tym. Modle się tylko, żeby dziecko się urodziło zdrowe i przerażało mnie jak leżałam w szpitalu i wszystkie panie WSZYSTKIE czytały ten sam poradnik na temat ciąży, potem wymieniały się poradnikami na temat ciuszków i był szok, ze ja nie chce tego czytać. Choć sama mam w domu jedna książkę, to do niej nie zaglądam, bo nauczyłam się już, że ciąża przebiega bardzo indywidualnie i tylko mi ten poradnik dodawał stresu, że coś jest nie tak. Poza tym za każdym razem jak jestem w poczekalni u lekarza, jest kilka dziewczyn studiujących te poradniki... Ja wole nie zapeszać. Pójdę na żywioł :)

witam, proponuję zacząć lekturę w czasie ciąży, bo "w praniu" rzczej nie bedziesz miała czasu. a naprawdę warto poczytać jakiś dobry poradnik , polecam "Dziecko" Spocka. Lepiej wiedzieć przed, niż potem żałować, że się nie czytało. Ja czytałam cała ciąże książki, gazetki . Teraz moja niunia ma 5 m-cy i naprawde rzdko mam czas na czytanie.Wole zająć sie dzieckiem.

Gość mnie żadne poradniki nie były
potrzebne- żywioł całkowity

Gość jhbgvfcaszxdf
no ok a teraz powiedz w czym masz problem? Ja czytam bo lubię a czy wcielam to w życie to już druga sprawa. Czytać mi wolno.

Nie mam problemu. Ja też bardzo lubię czytać, ale czytam powieści. :) Chciałam znać opinie innych przyszłych mam czy czytają czy nie. Przyznam szczerze, że może gdyby moja ciąża nie była zagrożona to tez bym czytała i cieszyła się nią bardziej... A tak to nawet nie śmiem myśleć, jak będzie wyglądało moje dziecko...

Gość Tez polecam czytac przed
porodem. Bo potem nie bedzie kiedy. Glupio nie wiedziec podstawowych zasad opieki i pielegnacji. Potem leci taka matka w srodku nocy na pogotowie z jakas zupelnie blahostka. Albo przez niewiedze , uchowaj Boze, nie zwroci na czas uwage na niepokojace objawy. Znajoma, co pracowala na pogotowiu, opowiadala, ze jest pelno takich zywiolowcow. Raz mieli niemowle na ostrym dyzurze, co zsinialo, mialo klopoty z oddychaniem i odmawialo jedzenia. Po wywiedzie sie okazalo, ze rodzice nigdy mu nie przemywali nosek. Po przemyciu noska, niemowlak odzyskal rozowy kolor skory i zaczal jesc jak najety. A jak cos, to Dr Spock to juz dawno jest skreslony jako Biblia do wychowania dzieci. Zachod juz dawno doszedl do wniosku, ze jego torie bezstresowego wychowania przynosza wiecej szkod niz korzysci. Sa o wiele bardziej nowoczesne poradniki.

Ja jak ur syna to przeczytalam tracy hogg ale potem rzucilam ta ksiazka w kat bo tak jak ona proponuje wychowywac dzieci to jest zimny chow a ja tak dla syna nie chce. Wogole te wszytskie poradniki to o dupe rozbic.