Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chudziutka jestem

BIEGANIE? Kto biega i da mi pare rad jako dla początkującej?

Polecane posty

Gość chudziutka jestem

Jestem chuda i nie chce biegać by stracic zbędne kg. Potrzebuje jakichś cwiczeń na mięsień serca i ogólnie na organizm bo nic nie robie tylko całymi dniami sie wyleguje (nie licząc imprez które sa raz na kilka tyg). Jak się powinno biegac? Tz czy np 15 min biegania to nie bedzie za mało? Watpie żebym z moim organizmem pobiegła dłużej...

Gość Matias
Z tego co pamiętam 15minut biegu daje niewiele (powinno się biegać przynajmniej 30min), ale zawsze to lepsze niż nic. Dlaczego nie ma możliwości biegu dłuższego niż 15min? Nie od razu Kraków zbudowano, nie można nic robić na siłę, wszystko przychodzi z czasem, jak się biega systematycznie to nie ma problemu z wydłużaniem biegu. Na początku można przeplatać bieg z marszem, ogólnie u początkujących postępy są szybkie.

Gość chudziutka jestem
Lekarz powiedział zebym troche ćwiczyła to mi poprawi kondycje serca. Nie dam rady dłużej niż 15 min bo zadyszki dostane :D

Gość Matias
Dlatego mówię żeby nic na siłę. Ktoś kto nie biegał i w ogóle się nie ruszał nagle nie wstanie z fotela i nie przebiegnie 30minut, nawet z 5 może być problem... Trzeba na spokojnie, iść potruchtać zobaczyć ile da się rady biec bez zatrzymania, następnie marsz i znowu trochę potruchtać i znowu marsz i tak kilka powtórzeń. Za dwa dni znowu iść pobiegać, jak czujesz że jest ok można wydłużać odcinki biegu itd. U początkujących postępy są szybkie, o ile wszystko robi się na spokojnie. Wzrasta wydolność i coś co jakiś czas temu wydawało się niemożliwe nagle staje się faktem. Jakby mi ktoś kiedyś powiedział że będę w stanie biec 1,30h to bym nie uwierzył :) Aha i jeszcze jedno, bieganie strasznie wciąga :) Jak ktoś zacznie to może to się skończyć nałogiem do tego sportu :) Następnie nabiera się ochoty by dla frajdy wziąć udział w jakiś zawodach i się biegnie :)

Gość chudziutka jestem
Dzięki za odpowiedź. Dziś wieczorkiem albo jutro rano pobiegam... Myślałam o bieganiu o 5 rano raz w weekendy i wieczorami co pare dni. Myślę że w moim wypadku 15 min będzie ok. jak na początek.

Gość Matias
Tak ze 3 razy w tygodniu na początek jest idealnie, ewentualnie 4 choć to może być trochę za dużo. No i ważne żeby to nie bylo tak że biega się 3 dni pod rząd a następnie 4 dni wolnego, tylko po dniu gdzie się biegało następnie dzień wolny. No o 5 rano bieganie to wyzwanie :) Ważne też jest żeby odpowiednio się ubrać, tym bardziej teraz jak jest zima. Nie można się ubrać za lekko, ale też za ciepło nie będzie zbyt dobre, jak się wychodzi z domu to powinno być lekko chłodno, bo jeśli czujemy że jest ciepło to na bank jest się ubranym za ciepło. Trzeba trafić tak w sam raz, ale to już metodą prób i błędów, bo każdy jest inny.

Gość aktówkaa
Świetna strona, a najlepszy jest dział "najczęściej popełniane błędy" :D coś czuj, że posiedzę tam dłużej!

Gość Viaguara
Polecam każdemu bieganie z pulsometrem. Serio, od dawna biegam, a ostatnio za namową przyjaciółki kupiłam sobie takie cudeńko :D Świetna sprawa! Najlepsze jest to, że mogę monitorować swoje postępy. Wcześniej trenowałam "bezwiednie", od tak sobie biegałam, a teraz staram sobie stawiać wyzwania, a dzięki pulsometrowi mogę to monitorować - polecam każdemu, kto lubi wyzwania i stawianie sobie celów :D!!!

Gość turokk
W tym jest sporo prawdy! Tez tak miałam. Koleżanka która biega od lat pożyczyła mi swój pulsometr na parę dni i oczom nie wierzyła, jakie to urządzenie jest zmyślne i pomocne. Niedługo kupie sobie własne urządzenie :D

Gość turokka
W tym jest sporo prawdy! Tez tak miałam. Koleżanka która biega od lat pożyczyła mi swój pulsometr na parę dni i oczom nie wierzyła, jakie to urządzenie jest zmyślne i pomocne. Niedługo kupie sobie własne urządzenie

Gość EwaBis
Jeśli dopiero zaczynasz to warto sięgnąć do fachowej wiedzy, w tym celu zapraszam na www.trenujmadrze.pl Pamiętaj także, że przed rozpoczęciem treningów warto zrobić sobie domowe badanie wartości tętna HRmax, co pozwoli nam na dostosowanie intensywności treningu do naszych możliwości. Pozdrawiam, Ewa Bis eRzecznik pulsometrów Timex Ironman

Gość wilczykkk
Stronkę przekopałam wzdłuż i wszerz i także polecam - baardzo,bardzo jasna i naprawdę rzeczowa :))) do biegu !

Gość andżelina666
trenujmadrze, no fajne są tam rady, fajne ;] przede wszystkim, jak nie chcesz schudnąć, to pamiętaj o dobrym odżywianiu. nie rezygnuj np. z tłuszczy.

Ha! Adres trenujmadrze.pl na początek przygody z bieganiem, czy z każdą inną formą aktywności fizycznej jest przydatny. Na samym początku najważniejsze jest, aby się nie zniechęcić po miesiącu (czy nawet tygodniu, bo i takie przypadki są odnotowywane) :)

Gość tratataaa
Dobra strona, polecam każdemu. Ja biegam co prawda od dawna, ale też znalazłem parę informacji o których wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, dajmy na to np. puls, kto by pomyślał że to takie ważne.