Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZaklootanaStudentka123

do NAUCZYCIELI ważne

Polecane posty

Przykro mi, ale będziesz się musiał obejsc smakiem :) Albo wiesz, zima jest, mogę Ci podrzucic trochę lodu z dworu Slavko :))

Jeszcze raz dziękuję wszystkim i każdemu z osobna :)

Gość T3acher
Główne obowiązki: Prowadzenie lekcji, prowadzenie kółek, prowadzenie zajęć przez 35 dodatkowych godzin pozalekcyjnych w roku, douczanie słabszych uczniów, dyżury, opieka podczas wycieczek (czy w tygodniu czy w weekendy), uzupełnianie dzienników lekcyjnych i dzienników dodatkowych zajęć, tworzenie apeli i dekoracji na nie. Chyba to te najważniejsze. Jeśli masz jakieś pytania do któregokolwiek punktu, to pytaj śmiało. Mam nadzieję, że o to Ci chodziło. Jeśli źle odpowiedziałam na jakiś punkt, to wytłumacz o co Ci chodziło, a postaram się odpowiedzieć.

To pytanie chyba nie do mnie, bo jaestem na opiekuńczej....

U mnie jest jeszcze ten problem, że w placówkach specjalnych wiele dzieci nie ma rodziców i tak naprawde nikt sie nimi nie interesuje. Dzieci nie trafiaja ze względu na uposledzenie tylko na brak warunków do nauki. Wiekszośc by sobie dała rade w masówkach gdyby mieszkaly w normalnych rodzinach. mam u siebie wielu cyganów, romów czy poprostu wychowanków domów dziecka. NIestety to oni sa najczęstszymi bywalcami komend i izb dziecka

T3acher - dziękuję naprawdę nie będę już męczyc, bo bardzoooo dużo informacji uzyskałam. W zupełności wystarczy :) Dziękuję....

Kusi mnie podyplomówka z oligo. Tylko nikogo nie znam, kto by to skonczył i nie mam gdzie zapytać.

Gość arkadiaaaaaaaaaaaaaaaa
Jestem polonistką (moje klasy to kl.technikum i zawodówki). Ukończyłam studia dzienne. Obecnie pracuję na niecałe pół etatu (dokładnie 8/18) na zastępstwo za dziewczynę, która jest w ciąży, dlatego też nie robię awansu. Przedtem pracowałam pół roku na pełny etat w gimnazjum (też zastępstwo). Co do Twoich pytań: 1. Merytorycznie studia przygotowały mnie bardzo dobrze do zawodu, chociaż do nauczycieli z latami praktyki wiele mi jeszcze brakuje. Technicznie średnio... Nikt nie mówił jak zapanować nad klasą, jak się zachować w różnych sytuacjach. Na szczęście na swojej drodze spotkałam wielu nauczycieli, którzy dali mi cenne rady:) 2. Awansu nie robię, chociaż gdybym miała możliwość, to z chęcią bym zrobiła, gdyż wiąże się to z wyższymi zarobkami :):P 3. Współpraca z rodzicami układa się dobrze. Nikt jeszcze nie przyszedł do mnie na skargę:P Staram się nauczać ich dzieci najlepiej jak potrafię. Z reguły spotykam rodziców, którzy sami mają pretensje do swoich dzieci, że te się nie uczą, a nie takich, którzy sądzą, że to wina nauczyciela. 4. Zagrożenia. Cóż... Uczę w zawodówkach i jestm młodą osobą. Niestety uczniowie pozwalają sobie czasem na jakieś głupawe uśmieszki za moimi plecami, czy też np. proszą mnie o mój nr gg itp. Nie zwracam na to uwagi i to przynosi (póki co) najlepszy efekt. Czasem jakiś uczeń, szczególnie taki, który ma zły dzień, próbuje się "wyżyć" na nauczycielu i to jedyna forma przemocy z jaką się spotkałam. Stres jest ogromny. Ludziom się wydaje, że to naprawdę świetna praca i w ogóle. Kocham uczyć, ale drugi raz tego zawodu bym nie wybrała... Chyba:P Czuję się odpowiedzialna za wyniki moich uczniów, za to, czy lubią ten przedmiot, staram się zachęcić do głębszego poznawania literatury. Poza tym chętnie z nimi rozmawiam o ich ulubionych książkach, na bieżąco czytam to, co oni czytają, aby mieć z nimi jak najlepszy kontakt - choć nie wiem, czy przynosi to efekty... Cieszę się z pozytywnych wyników moich uczniów. Dopinguję ich, by się dalej rozwijali, ale czasem trafiam na mur - "nie i już"... I wtedy jestem bezradna. Czasem mam takie dni, kiedy myślę, że się do tego nie nadaję, że albo jest się świetnym nauczycielem, albo żadnym... Ach... Szkoda gadać:) Naprawdę nie jest to lekka praca, aczkolwiek warta poświęcenia. Moje obowiązki: lekcje:) mam tylko 8 godzin tygodniowo, w 3 dni. Poza tym w czwarty dzień dojeżdżam na kółko, które mam 2 godz. (w tym dniu, kiedy mam kółko nie mam lekcji, więc tak naprawdę do pracy idę na kilka godzin, ale w 4 dni tygodnia). Uczestniczę we wszystkich konferencjach, kołach humanistów, ostatnio moim obowiązkiem było przygotowanie analizy matury z tego roku (obliczanie stanin itd.)

dziękuję Arkadia :)