Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtrhghhrh

czy to nie egoizm miec dziecko w tych niepewnych czasach?

Polecane posty

Gość chejChej
W tych czasach to się już nie bardzo opłaca zakładać rodzinę. Ja to tylko mysle by sam jakoś przeżyć. Na razie są starzy i mi trochę pomagają a co będzie dalej to nie wiem. Może znajdę jakąś pracę albo wyjadę do Niemiec( tam są fajne domy dla bezdomnych ). Pracować mi się za bardzo nie chcę - wolę kontynuować moj dotychczasowy tryb życia czyli - przewracanie się z boku na bok... -- Przypatrzcie się liliom na polu, jak rosną: nie pracują ani przędą. A powiadam wam: nawet Salomon w całym swoim przepychu nie był tak ubrany jak jedna z nich. Jeśli więc ziele na polu, które dziś jest, a jutro do pieca będzie wrzucone, Bóg tak przyodziewa, to czyż nie tym bardziej was, małej wiary? Nie troszczcie się więc zbytnio i nie mówcie: co będziemy jeść? co będziemy pić? czym będziemy się przyodziewać? Bo o to wszystko poganie zabiegają. Przecież Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. Starajcie się naprzód o królestwo Boga i o Jego Sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane. Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy." (Mt6,25-34)

Gość Bazienka:)
A kto będzie pracował na nasze emerytury? :) :P

Gość chejChej
"Dlatego powiadam wam: Nie troszczcie się zbytnio o swoje życie, o to, co macie jeść i pić, ani o swoje ciało, czym się macie przyodziać. Czyż życie nie znaczy więcej niż pokarm, a ciało więcej niż odzienie? Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani żną i nie zbierają do spichlerzy, a Ojciec wasz niebieski je żywi. Czyż wy nie jesteście ważniejsi niż one? Kto z was przy całej swej trosce może choćby jedną chwilę dołożyć do wieku swego życia? A o odzienie czemu się zbytnio troszczycie? Przypatrzcie się liliom na polu, jak rosną: nie pracują ani przędą. A powiadam wam: nawet Salomon w całym swoim przepychu nie był tak ubrany jak jedna z nich.

Gość chejChej
"Ptaki niebieskie" Chorzy na schizofrenię mają coś z "ptaków niebieskich", nie troszczą się o codzienne środki do życia, przyzwoity wygląd zewnętrzny, pozycję społeczną, ambicje zawodowe itd. Nie zależy im na pracy jako źródle utrzymania i awansu społecznego. Zachęcani do pracy, nierzadko odpowiadają filozoficznym wywodem na temat bezsensu pracy i życia. Jeżeli pracują, to siłą nawyku lub traktując pracę jako swą misję społeczną, poświęcenie dla innych, pole dla własnych fantastycznych pomysłów. Troski codziennego życia mało ich obchodzą; ich perspektywa jest odwrócona: gdy zwykli ludzie patrzą blisko, oni patrzą w dal. Ważniejszy jest dla nich sens życia, cierpienia ludzi w odległych krajach, los ludzkości itp. Nie są nastawieni na bliski cel; dzięki temu, żyjąc w zbiorowości, np. na oddziale psychiatrycznym, wykazują postawę bardziej altruistyczną i społeczną niż np. chorzy z zaburzeniami nerwicowymi. Są mniej niż oni egoistycznie nastawieni. Czasem się wydaje, jak gdyby chorzy w schizofrenii odpowiadali treści następujących słów: "Nie troszczcie się o duszę waszą, co będziecie jedli, ani o ciało, w co będziecie się odziewali. Dusza jest czymś więcej niż pokarm, a ciało czymś więcej niż odzienie. Przypatrzcie się krukom, iż nie sieją, ani żną, nie mają one spiżarni ani spichlerza, a Bóg je karmi (...). Przypatrzcie się liliom, jak rosną; nie pracują ani przędą, a powiadam wam: ani Salomon we wszystkiej chwale swojej nie był tak ubrany, jak jedna z nich" (Ewangelia św. Łukasza, 12, 22-27).

Gość gtrhghhrh
nie zasmiecaj mi topiku

Gość chejChej
grzechem jest dla tego kto ma sumienie

Gość chejChej
grzechem jest dla tego kto ma sumienie( superego )

Gość chejChej
No dobra załóżmy że pójdę do pracy i będę miał dziecko :) Pytanie tylko jaki los czeka takie dziecko...?

Gość chejChej
Czytam biblię bo to księga mądrości - nie dla każdego dostępna. Biblię często czytam. Lubię czytać też Michaldę. Do kościoła nie chodzę ale Biblie czytam. "Wszystko co czytamy w księgach świętych , jaśnieje i promieniej już samą szatą zewnętrzną, lecz gdy dotrze do właściwej treści - wprost olśniewa. Chcesz skosztować słodkie jądro orzecha - skrusz skorupę. (Św. Hieronim ) Sam zaś sposób mówienia , jakim Pismo Święte się posługuje , jakże dostępny jest wszystkim , choć dla bardzo niewielu dostępny do zgłębienia! To o czym jawnie mówi , jakby szczery przyjaciel szeptał wprost do serca zarówno prostaczków , jak i uczonych . Tego zaś , co się kryje w tajemnicach , nie wyraża słowy wyniosłymi , do których nie odważyłby się zbliżyć umysł słaby i niewykształcony, jak biedak do bogacza; lecz zachęca wszystkich prostotą wymowy aby karmić nie tylko prawdą oczywistą, lecz i ukrytą./Św.Augustyn/

czytam bo ktos powiedzial ze to ksiega madrosci, ale sumienia nie mam... no coz, jakies nowe podejscie widze! nie ogarniam tego ale powodzenia!

Gość gtrhghhrh
wypad mi z tym bełkotem!!! temat sobie zalozcie a nie 😠

Gość 8segment
Nie jest egoizmem posiadanie dzieci. Tak naprawdę każde pokolenie narzeka jakie to są ciężkie czasy. Tak zawsze było, jest i będzie. A tak nawiasem mówiąc: gdyby ludzie mieli więcej dzieci, świat byłby przyjemniejszym miejscem. Zamiast tego sami lenie i egoiści myślący tylko o swojej wygodzie i "przewracaniu się z boku na bok". Aż żal d*** ściska.