Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Interpretacja wiersza, kto?

Interpretacja wiersza, kto?

Polecane posty

Czy ktoś mógłby zinterpretować " Samotność " wiersz K. Iłłakowiczówny. Lalka jest senna i blada jak płótno, Siedzi sama pod stołem, tak jej smutno, tak smutno. Za oknem jest na pewno zgarbiony człowieczek, I koszyczek ma pełen cieniutkich szpileczek. Wtyka je w szpary murów, aż lecą pyłki tynku, Nie ma miłosierdzia i nie ma odpoczynku. Krysia jak tylko wróci, wyjdzie na ganek z bacikiem, I może w tedy człowieczek przepadnie z płaczem i krzykiem.

Nikt nie potrafi interpretować wierszy? :(

Gość ZielonaLudka
Niunia jest niewyspana i zblazowana, Ma zjazd po substancjach psychoaktywnych. 1. ma halucynacje 2.wywaliła kompana od narkotyków za drzwi kompan od narkotyków zabrał ze sobą wszystkie igły i droczy się tępiąc je o ścianę odczuwa ogromną potrzebę spożycia kolejnej działki Krysia - organ wykonawczy (policja) rozpędzi zgromadzenie Ostatnia linijka odnosi się do podstaw nietzcheanizmu.

Gość arkadiaaaaaaaaaaaaa
Podmiot liryczny opowiada o osobie, która boi się samotności, odczuwa lęk i strach przed obcymi i przed światem. Izoluje się od świata, ukrywa przed nim. Czeka, aż ktoś ją ochroni. Stół jest namiastką bezpieczeństwa, jednakże osoba zlękniona nadal się boi. Człowiek, który czai się za oknem jest zły i podstępny ( "I koszyczek ma pełen cieniutkich szpileczek. Wtyka je w szpary murów, aż lecą pyłki tynku"). Krysia jest symbolem bezpieczeństwa i ostoją dla osoby ukrytej pod stołem. Potrafi ukoić ból i odsunąć na bok lęki dziewczynki/dziecka/osoby skrzywdzonej. Lalka może symbolizować każdego skrzywdzonego człowieka, któremu ktoś chce "wbić szpilkę" w plecy... Nie wiem czy pomogłam, tyle wymyśliłam :P:) nie ręczę za to :)

Tak, to jest właśnie o samotności, strachu, lęku. Pomogłaś arkadia. Dziękuję :):):)