Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprytna zona w ciazy

Zastanawialismy sie z mezem nad wyborem porodu i mnie zdenerwowal

Polecane posty

Juz dawno o tym rozmawialismy i z lekarzem i miedzy soba. Ja bylam za cc i tak postanowilismy, rozmowa z lekarzem utwierdzila nas w przekonaniu. Az tu dzis on wraca od mamusi swojej i mowi ze lepiej bym naturalnie rodzila, bo jego matka tak urodzila 3 dzieci i w zasadzie wiekszosc kobiet przez to przechodzi. No i ze po co kilka tysiecy na cesarke wywalac. Wkurzylam sie na maksa bo po pierwsze stac nas by te pieniadze "wyrzucic" jak to on stwierdzil a po drugie decyzja byla dawno podjeta. Juz mu mamusia we lbie namieszala. To mu zaczelam mowic cos o czym wczesniej nie myslelismy nawet, mianowicie ze po porodzie naturalnym bede miala szersza pochwe i seks bedzie mniej udany:D Oczywiscie wcale nie uwazam ze po porodzie naturalnym musi byc szeroka pochwa ale wiadomo na faceta argument podzialal:D zaczal sie zastanawiac cos tam poczytal i powiedzial ze faktycznie co prawda male ale jednak takie ryzyko istnieje. Tak wiec jak widac pokonalam glupie argumenty tesciowej jednym ale za to jak prostym:P

Gość zona ...........
brawo;)

Gość A tak w ogóle
Ponoć ból podczas porodu porównywany jest do bólu podczas amputacji kończyny na żywo, powiedz mu to i spytaj czy chciałby żebyś przez to przechodziła

Gość A tak w ogóle
Mamusia też niezła, sama wie lepiej jak synowa ma rodzić :)

Gość bambaryłła
Czy wybór jest dobry, czy nie - nie o tym jest dyskusja. Jeżeli postanowiłaś, że chcesz miec cięcie i taka myśl cie uspokaja, to tak ma byc i już. Jego mamusi nic do tego. Powiedz swojemu mężowi, zeby sprawę twojego porodu pozostawił wam dwojgu i mamusi za mocno nie wtajemniczał, bo to nie jest jej sprawa i nie interesuje cie jej opinia na ten temat.

co mu mamusia naopowiadala to nie wiem, nie chcilam wnikac. Wolalam to rozegrac tak by nie mieszac w to tesciowej. Ale domyslam sie ze mamusia zapomniala nadmienic mu o pekajacych pochwach, odbytach oraz bolu porownywanym do amputacji konczyny:P Juz sie jednak doedukowal dzieki swej madrej zoneczce:P

no chalic mnie kobietki:D zem taka sprytna:) a swoja droga ciekawe co teraz mu mamusia powie

Gość GaszPirowski
Zastanawialiscie sie nad porodem, w sensie ze urodzisz Ty czy on? Jak chce to zawsze moze rodzic naturalnie, jak jest taki twardy... to co mu bedziesz bronic?

Gość kijevna
sprytna - z tym cieszeniem się to poczekaj do cesarki - oby była udana:)

Gość Zeczywiscie jest co chwalic
wazniejsza twoja waska pipka niz dobro dziecka,MASAKRA.A tesciowa masz madra czego niestety nie mozna powiedziec o tobie.

moze moja pochwe tez by uwielbial, ale ja rodzic nie chce. Chodzi mi o to jak prosto go bylo przekonac a w zasadzie powiedziec tylko kilka zdan by zmienil zdanie o 180 stopni:D Jak widac seks zawsze bedzie dla facetow strasznie wazny

a co ma dobro dziecka do cesarki? Cesarka jest bardzo bezpieczna, rozmawialam z lekarzem wiec wiem.

Gość kijevna
z tym, któremu zapłacisz za jej zrobienie?

Wiesz zazwyczaj te co nie chca rodzic naturalnie, rodza 20 min czesto w pokoju badan hehe Porod nie jest taki strazny jak go maluja..ALe jesli chcesz juz CC to ok..Twoja sprawa!

Co ty.. Lekarz zwyczajnie chce wyludzic sianko ;) Cesarka nie jest bezpiecznijsza dla dziecka niz porod naturalny.Naprawde.

akurat lekarz prowodzacy nie bedzie mojej cesarki wykonywal:P Bede ja miala w innym miescie w klinice w ktorej lekarz nawet nie pracuje

a i na poczatku ciazy mialam tez innego lekarza, ktory wiedzial ze nie bedzie mogl byc przy moim porodzie a i tak na temat ceserki mial takie samo zdanie jak ten

Okazuje się także, że wbrew niektórym opiniom cesarka przeprowadzona bez wyraźnych wskazań medycznych nie jest wcale najlepszym rozwiązaniem dla dziecka. Często uważamy, że przeciskanie się na świat jest dla niego wielkim i niepotrzebnym wysiłkiem. Tymczasem to właśnie wtedy w jego organizmie następuje wyrzut hormonów, które umożliwiają prawidłowy rozwój płuc. W porodzie naturalnym to dziecko daje znak, że jest gotowe do przyjścia na świat - przy cesarce pozostaje nam wierzyć w niezawodność aparatury i doświadczenie lekarza. A zbyt wcześnie dokonane cesarskie cięcie może spowodować zaburzenia oddychania u dziecka (tzw. jatrogenne wcześniactwo) - jedną z głównych przyczyn zgonu noworodków. Specjaliści są zgodni, że powinno się dążyć do tego, aby cesarka była wykonywana tylko wtedy, gdy ryzyko jest mniejsze niż spodziewane korzyści.

Gość LOLA2010**
"Zeczywiscie jest co chwalic" naucz się pisać, poza tym jakie dobro dziecka wiesz ze 95 % powikłań okołoporodowych to wynik źle odebranego porodu naturalnego??!! Niedotlenienie itp. Jak autorka ma pieniądze to niech korzysta, w imię czego mamy miec porozciągane, pozszywane w koronkę cipki i hemoroidy?? Dziecko i tak przyjdzie na świat zdrowe a owca zostanie cała... Następna Matka polka orędowniczka cierpienia jak ja tego nienawidzę. Pewnie karmisz juz czwarty rok żeby nie tracić więzi??

Wiesz,dziwne bo ja zastanawialam sie przy drugim porodzie nad CC i raczej,kazdy z lekarzy mi odradzal. Wkoncu urodzilam naturalnie 3 h bez naciec ,pekniec itd Zreszta mozesz wziasc znieczulenie,naprawde dziala :)

Lola-i to i to ma swoje konsekwencje:)..Na chybil trafil..ALe nie zgodze sie ze powiklan po CC jest mniej jak po SN...

hmm ale co powiedzialas, wie Pan mysle o cc, nie, nie z powodu wskazan medycznych tylko tak jakos wole operacje niz porod naturalny a lekarz na to "tak, zgadzam sie, moze pani zrobic ta cc " to ja dziekuje za takiego lekarza...

Gość Zeczywiscie jest co chwalic
He,he,musze cie roczarowac,karmilam tylko 6 miesiecy.A moje zdanie jest takie ze skoro nie ma wyraznych przeciwskazan do porodu naturalnego to po co niepotrzebnie narazac dziecko.To wy jestescie kopniete ktorych wlasny wyglad i wygoda jest wazniejsze od zdrowia dziecka.A potem wam nianki i babcie te dzieci wychowuja,znam ten typ.A w moim sposobie pisania nie widze zadnych brakow oprocz polskich znakow wiec sie bujaj.

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z USA (Emory University w Atlancie) i Szwecji (Karolinska Institutet w Sztokholmie), po cesarskim cięciu macica jest poważnie osłabiona. Dziewięć na 1000 matek, które przebyły cesarskie cięcie i chciałyby kolejne dziecko urodzić bez pomocy chirurga, jest narażonych na pękniecie macicy powikłanie groźne zarówno dla życia matki, jak i dziecka. Tymczasem wśród kobiet, u których nie robiono „cesarki, pękniecie zdarza się w 18 na 100 000 przypadków, a więc 50 razy rzadziej. Spośród uwzględnionych w badaniach 300 000 kobiet 274 doznały pęknięcia macicy, przy czym w 14 wypadkach dziecko zmarło. Wielu kobietom, które wcześniej przebyły cesarskie cięcie, proponuje się przy następnej ciąży kolejne cesarskie. Jednak mniej więcej co trzecia z nich wybiera zwykły poród, nie chcąc narażać siebie ani dziecka na potencjalne negatywne następstwa takiej operacji. Cięcie cesarskie nie zawsze jest lepszy rozwiązaniem. To raczej wyjście awaryjne. Są położnicy, którzy uważają, że cesarka jest najlepszym sposobem porodu - szybkim, bezpiecznym i całkowicie kontrowanym. Jednak większość lekarzy uważa, że powinna być przeprowadzana wyłącznie ze wskazań medycznych. Tłumaczą to ryzykiem powikłań dwu- i czterokrotnie wyższym, niż przy porodzie naturalnym. Może dojść do krwotoków, uszkodzenia pęcherza, moczowodów, jelit. Zrosty tworzące się w jamie macicy mogą utrudnić ponowne zajście w ciążę i dwukrotnie zwiększają ryzyko, że kolejna ciąża będzie pozamaciczną. Ryzyko to wzrasta, gdy po cięciu wystąpiły powikłania (np. stan palne), których konsekwencją może być niedrożność jajowodów. Cesarka nie jest korzystna dla dziecka. Gdy przechodzi przez kanał rodny, w jego organizmie wydzielają się hormony stymulujące prawidłowy rozwój płuc. Dziecko dostaje zastrzyk adrenaliny, dzięki czemu ma silniejszy odruch ssania. Jeśli cięcia dokona się za wcześnie, rośnie ryzyko zaburzeń oddychania u dziecka.

ale po co wy mi to piszecie? Ja nie bede rodzic, bo nie chce. Takie moje prawo i mam zamiar z niego skorzystac. Chyba troche przesadzacie, wiele kobiet ma cc na zyczenie i jakos zyja. Wy wybralyscie porod naturalny a ja nie. Kazdy ma prawo wyboru

Gość kijevna
oczywiście słońce po prostu miej świadomośc, że cc to operacja - nie naklejenie plasterka na skaleczony palec

Gość dwwd
­­­­­­­­­­­ sfgasfgasgfadfsgadfgasdfgv