Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mallutkka

DZIECKO Z NISKOROSŁOŚCIĄ

Polecane posty

Gość mallutkka

Moje dziecko bardzo mało rośnie. Było na 25 centylu a teraz spadło na 3 centyl w siatce. W tym roku urosło na cały rok 4cm. Pediatra na razie każe obserwować, mierzyć dziecko i mówi, że być może to niskorosłość i zaczniemy badania w tym kierunku wiosną....

Gość mallutkka
nikt nic nie napisze?

Gość mallutkka
podbijam

Gość nio nio
a jaki wiek i ile ma wzrostu jaka płec

Gość nie ma kreski
jacy wy jestescie wysocy?

Gość mallutkka
Urodziła się mając 51cm. W wieku 2,5 lat córka miała 88cm- więc 25 centyl, a teraz ma 3,5 roku i ma 94cm- więc 3 centyl. Lekarka mówi, że przecież urosła 6cm na rok więc w normie...ale mi się wydaje najmniejsza w przedszkolu. Ja mam 167cm, mąż 177

Gość mallutkka
na początku się pomyliłam pisząc że przez rok urosła 4 cm, teraz sprawdziłam jest 6cm wyższa.

Gość ja mam córkę
moze jeszcze podskoczy. Malutka jest, a jest proporcjonalna? Niech je dużo witamin, dużo się rusza, na wiosnę powinna skoczyć. Dzieci rosną skokowo. Mojej koleżance higienistka powiedziała, zeby ona dużo się rociągała. Tzn tak jak rano się cała przeciągała. Szybko skoczyła. nie był potrzebny hormon wzrostu.

Gość powiem tak...........
6 cm to sporo urosla przez rok. Z tego co piszesz twoja corka jest niska ale byc moze taka juz jej uroda. Najwazniejsze ze rosnie . A ile wazy corcka , robilas jej badania krwi , dobre ma wyniki ?

Gość jest w normie
Jak rośnie dziecko - W pierwszym roku życia: urośnie 20 cm przytyje 6 kg potrzebuje dziennie od 120 kcal/kg masy ciała, w pierwszym kwartale do 105 kcal/kg w czwartym. - W drugim i trzecim roku: urośnie 18 cm przytyje 5 kg potrzebuje dziennie średnio od 1000 do 1300 kcal. W przypadku trzylatka w normie mieści się waga od około 12 do 18 kg, wzrost od około 90 do 103 cm. - W okresie przedszkolnym: urośnie 10 cm przytyje 27 kg potrzebuje dziennie średnio od 1400 do 1700 kcal. W przypadku sześciolatka w normie mieści się waga od około 16 do 29 kg, wzrost od około 108 do 128 cm.

Gość moze taki okres ma teraz ze
przystanela ze wzrostem a za niedlugo nadrobi nie jest taka niska ja mam corcie 5 lat i ma 105 cm tyle ze caly czas na 3 centylu jest pozdrawiam

Gość mallutkka
Może ja po prostu widząc ją wśród innych dzieci jestem przewrażliwiona.... teraz wzrost 94cm- 3centyl, a waga 13,2kg- między 3a 10 centylem, więc waga i wzrost w zbliżonych kanałach centylowych.

Gość naprawde twoja 5 lenia corcia
ma 105 cm - to tyle maja 3 letnie dzieci wez ja przebadaj pod katem czy nie ma anemii i tarczycy

Gość mallutkka
ma 3,5 roku...a ile mierzą wasze równolatki?

Gość jest w normie
Nie strasz matek. Przecież wyraźnie pisze, że "W przypadku sześciolatka w normie mieści się waga od około 16 do 29 kg, wzrost od około 108 do 128 cm. więc pięciolatka może mieć 105cm, zresztą jest na kafe topik o wzroście 5 latków...

Gość naprawde twoja 5 lenia corcia
ale czasem warto zrobic podstwowe badania zeby wykluczyc anemie lub chorobe tarczycy - tak dla swietego spokoju .

Gość slońce moja się urodzila
50 cm ma teraz 3,5 roku i ma 98 cm i wcale mi się niska nie wydaje. W przedszkolu jest na równi z innymi dziewczynkami, a nawet są niższe od niej. Oczywiscie i wyższe też są, ale nie wybija się jakoś mocno. My jesteśmy duperelki ja 164 a maż 172 wiec nie spodziewam się że będzie jak brzoza.

Gość moze taki okres ma teraz ze
tak naprawde i nasz pediatra nic w tym zlego nie widzi ja mam 153 i zyje nie wszystkie dzieci musza byc wysokie a co do badan wszystkie ma w normie robie jej morfologie i mocz co pol roku odkad skonczyla 2 latka cala rodzinka robimy

Gość kjkljkjl
jak bylam mala , pierwsze klasy podstawowki to w ciagu 2 tyg uroslam dokladnie 10 cm, tak ze jako 7 latka mialam rozstepy na plecach bo moja skora nie nadazala ..jak powiedzial lekarz, obserwuj dziecko..ja z malutkiej zrobilam sie b. wysoka i obecnie mierze 178 cm;)

hmm u nas nie bylo az takiego halo ze wzrostem moja corka tez jest drobna, waga i wzrost na 3 centylu pediatra martiwla sie tylko waga, kazala porobic badania-wszystkie ok, powiedziala ze corka bedzie drobna i koniec teraz ma 2 latka i 4 miesiace i ma 84 cm -wiec jeszcze mniej niz Twoja corka, wg mnie nie ma sie czym az tak martwic, dziewczynki nie musza byc wielkoludami ;) napisze jeszcze ze moj syn na bilansie 2 latka tez za wiele nie mierzyl, byl na 25 centylu a teraz ma 4 lata 7 miesiecy i jest na 50tym centylu ;)

Gość mallutkka
Evi ale Twój syn zmienił centyl na wyższy a moja córka spadła niżej....i to mnie jakoś martwi

http://www.dejzy.pl/czytelnia/poradniki/dziec i0012.html DZIEWCZĘTA Wiek dziecka -2 lata - średni wzrost dziecka - 80-89 cm - średnia waga dziecka - dziecka - 10-14 kg Wiek dziecka 4 lata - średni wzrost dziecka - 94-105 cm - średnia waga dziecka - 14-18 kg Wiek dziecka 6 lat - średni wzrost dziecka - 106-120 cm - średnia waga dziecka - 17-24 kg wg mnie Twoja corka wcale nie jest taka mala :)

Gość mallutkka
jeśli dziecko jest na 3 centylu to trzeba wykonać jakieś badania? moja jest na 3 centylu ale nie wypada poza siatkę, mieści się ale w najmniższym miejscu...czy jest coś co pomoże jej urosnąć, np jakiś syrop?