Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marina102

UK Zaproszenie na slub- ile wypada dac pieniedzy ?

Polecane posty

Moja kolezanka zaprosila mnie na swoj slub cywilny i przyjecie po slubie . Slub odbedzie sie w UK. Nie wiem jaki prezent kupic i chyba dam jej pieniadze ale nie wiem jaka kwote wypada dac . Jak uwazacie ?

Gość Ja bym dala
50 Funtow

Gość maksimum 50
minimum 30.

Gość Ja bym dała stówę
Bo ja za 50 to dzieciom rezenty na gwiazdkę kupuje a ślub to coś wiecej,nie?

Gość lojloj
mayor bez przesady..kuzynowi meza dalismy 100, i z tego co wiem kazdy ( mojego meza brat, inni kuzyni) dawal po 100 nie wiecej, ja bym sie nie ''wychylala''...

Gość ja na prezenty
swiateczne dla dwojga dzieci wydalam 400 funtow. Na slub bym dala tak ok 100 jak to tylko kolezanka a nie ktos blizszy.

Gość kjlkmlk
na prezenty swiatczne dla moich dzieci wydalam wiecej niz 400 ( jedziemy na wycieczke) :) co nie oznacza ze mam dac tyle ''obcej'' osobie na slub..

Gość anna topolewska...
czy to para Polakow czy nie? bo to robi rozniece...

Gość ja na prezenty
kjlkmlk no wiec mowie, ze okolo 100 bym dala ;-) Co to jest 100 funtow? :O Na zakupy zywnosciowe wiecej sie na tydzien wydaje.

Gość Ja bym dala
Sluchajcie, nie na jednym juz slubie tutaj bylam i wiem, ze ludzie daja tak ok 50 funtow. Jak idziesz sama na slub to 50 od ciebie w zupelnosci wystarczy. Co to za roznica jaka to para, polska czy nie. Angole daja zdecydowanie mniej niz Polacy!! Wcale sie nie wychylaja, bo i tak na weselu musza za drinki placic. Daja po 20 funtow a czasami tyko sama kartke. No chyba, ze para mloda ma liste prezentow to wtedy kupuja cos z tej listy. Ale prezenty na liscie tez nie sa jakies strasznie drogie. Jedna para miala na liscie np szczotke klozetowa jakiejs tam firmy, ktora chcieli za 25 funtow :-P

Gość ja ostatnio bylem
na weselu u znajomego anglika i dalismy im 100 Ł od pary, powiedzial ze to za duzo, ale ile daja to nie mam pojecia,

Gość Ja bym dala
No wlasnie dla nich to za duzo, bo oni tak duzo nie daja. Nawet jak moja kolezanka brala slub z Angolem w Polsce to wiecej kasy od Polakow dostawala niz Angoli. Oni dawali po 20 a nawet tylko 15 funtow!! Szok ale niestety taka prawda. Ja jak szlam z moim facetem do kolezanki Polki na slub to jej dalismy 100 ale jak idziesz sama i to nie jest jakas tam twoja najlepsza przyjaciolka to smialo mozesz dac 50 funtow. To jeszcze zalezy od tego na ile cie stac, bo jesli stac cie na wiecej i to dla ciebie pryszcz to daj wiecej. Albo zapytaj inne osoby ile planuja dac to dasz mniej wiecej tyle samo zeby nie wyjsc na idiotke.

Gość najbrzydsze są golfy
Anglicy nie dają tyle co Polacy! Jak dasz 50 f na pewno będa zadowoleni. Na ślub mojej koleżanki w Polsce przyjechała jej szefowa i koleżanka z pracy z mężami i dziećmi.Zapewniła im noclegi, zwiedzanie miasta.Dały jej ramki na zdjęcia i zestaw kieliszków, i kartki oczywiście.

ja juz bylam tutaj na wielu slubach anglikow i powiem wam ze ludzie daja tak zazwyczaj po 30-50 funtow i to w gift voucherach do jakiegos lepszego sklepu np. marks and spencer. dawanie kasy nie jest w modzie, chyba, ze od najblizszej rodziny.

moi znajomi pytali sie czy chcemy kase czy prezenty. Poprosil,am o tanie prezenty (bo znajomi wszyscy ledwo po sttyudiach) i male prezenety (bo ciagle nie wiemy gdzie osiadziemy na stale wiec zeby bylo latwo wozic). jedna para tylko angielska jako ze nie znali nas az tak dobrze dali nam 60 f i kartke a i tak ja czulam sie z tym jakos tak dziwnie wiec mysle ze nie ma co wariowac tak jak w PL maja to w zwyczaju.

Gość najbrzydsze są golfy
Mała zdzira - wytrzyj buzię bo chyba się zaplułaś:o Nie napisałam nigdzie że oczekiwała że jej sie zwróci tylko aby porównać z tym co dają Polacy, a dają za dużo moim zdaniem.Czasem jak w domu z kasą cienko to wstyd iść na wesele i dać te 200 zł bo zaraz ci dupę obrobią.Sam miałam ślub rok temu i nie dostałam nie wiadomo ile kasy ale cieszyłam się że bliscy mi ludzie przyjechali często z daleka aby być ze mną.Zatem nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.

Ok dzieki za opinie. Uwazam ze dawanie 20 czy 30 funtow to troche nie wypada i to jest za malo . Mysle, ze dawanie tylko 30 funtow swiadczy o skapstwie. Co do Anglikow to oni i Szkoci ogolnie sa znani ze skapstwa i nie dziwie sie ze daja na slubie w kopercie 20 funtow!! Zobaczcie ceny w sklepach co mozna kupic fajnego za 20 f raczej niewiele :-O Jednak to jest slub a nie urodziny ktore mozna obchodzic co roku . Przyjecie bedzie w lokalu w Londynie a to troche drozej kosztuje niz na prowincji UK. Mysle ze dam 80f lub max 100 f i bedzie ok.

Marina moim zadaniem przesadzasz z ta kasa uwazaj bo moze to byc zle odebrane

Gość a ja mieszkam w
Niemczech i tu tez nie dawaja iles tam kasy na slubu czy komunie bylam i na slubach i komuniach typowo niemieckich na slub 50 e-100 jak ktos da to cud dawaja albumy za 20-30 e takie drobnostki na komunie ciocia dziecku upiekla ciasto komunijne taka ksiazke napisala karteczke ile ja to wyszlo"15e" i do tego karte od innych dostal pilke , kubek z slodyczami itp itd a w pl ?:D:D zastaw sie a pokaz sie :D dlatego mi sie podobaja zwyczaje na zachodzie , nie oczekuj od kogos ten ktos nie oczekuje od ciebie :) w polsce chrzesni daja po 2 tys zl na sluby :O dzieciom pc ,laptopy , teraz skutery itp gdybys takie cos zafundowal w de to by cie wysmiali ,i bys sie u psychiatry przebadal :D

Gość Marina 102
Uwazacie ze 80 funtow to za duzo ???? Aha to jest slub mojej kolezanki Polki z Hindusem. Ja juz sama nie wiem to moze kupic jednak prezent - ale co ??

Uwazacie ze 80 funtow to za duzo ???? Aha to jest slub mojej kolezanki Polki z Hindusem. Ja juz sama nie wiem to moze kupic jednak prezent - ale co ??

Gość Gosiakabec
Ja osobiscie dalabym 50 funtow albo zapytaj czy maja liste prezentow i wybierz cos z tego czego potrzebuja

Jesli ten chlopak NIE JEST chrzescijaninem to juz napewno nie dawaj kasy. W startym Indyjskim zwyczaju jak przyniesiesz cokolwiek to juz jest super prezent, chocby to miala byc torba migdalow , w tym wypadku ilosc prezentow= wieksze 'blogoslawienstwo' dla nowego malzenstwa.

Gość jngoedhjgoihbiordhjbhotro
zapytaj kolezanke czy maja liste prezentow a jesli nie to moze podpowie ci co by chciala. nie dawaj w ogole pieniedzy jako takich, jak juz to voucher do m&s, debenhamms czy johna lewisa to sobie sami cos kupia. dawanie pieniedzy jako takich nie jest w dobrym tonie (wiem cos o tym, mam meza brytyjczyka i mieszkam tu od lat) co do nominalu to mysle ze voucher 50 funtow wystarczy - nie bedzie za duzo i w zwiazku z tym niezrecznie dla pary mlodej ani za malo. dawanie 100 funtow to po prostu tutaj brak smaku - pamietaj ze to nie Polska gdzie cie obgadaja i oczekuja nie wiadomo czego

A ja dostalam od kolezanki ... 500. Mile to bylo aczkolwiek nie kazdy tak robi. Ja dalabym najmniej 100. ;-)

Gość Marina 102
Jak chodzi o voucher to mam go wykupic w danym sklepie . Poprostu ja nie wiem bo nigdy nie uzywałam zadnych voucherow.

500 funtow dostalas???? to ja pierdziele masz dziana kolezanke albo taka ktora lubi dzielic sie polowa swojej wyplaty. ciekawe czemu nie robi tego co miesiac. jak dacie 100 funtow to mozecie byc pewni ze dacie rekordowa sume. zastaw sie a pokaz sie.