Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda kierownica

Pytanie do wieloletnich kierowców.

Polecane posty

Gość 13 lat jeżdze
dla mnie to było troche jak jazda autkiem w Wesołym miasteczku, wszystko robi samo :) Ale wrażenia baaaardzo pozytywne... Myślę ze zdecydowanie gorzej ma ktos kto przesiada sie z automatycznej skrzyni na manualną a lewa noga dalej "sztywna" To już lepsze te nasze "nadpobudliwe" bo przynajmniej ani sobie ani pojadowi krzywdy nie zrobisz :):):)

Gość młoda kierownica
Kurcze, po wszystkich wypowiedziach ciężko wyciągać jakieś jednoznaczne wnioski.... jedni mówią tak, drudzy inaczej (np. a propos hamowanie ze sprzęgłem lub bez niego).

Gość 13 lat jeżdze
poczytałam troche w googlech i jest sporo wypowiedzi znawców ze wcisnięcie sprzegła pomaga wyprowadzić auto z poślizgu coś w tym może jest... ja i tak mam zawsze wcisnięte wiec nie pamiętam dokładnie w jakim kontekście mówił to moj tata, ale jeżdzi 44 lata zawodowo, ma wszystkie kategorie wiec chyba by aż tak nie zmyśłał ;)

staszek spod monopolowego wlasnie probowalem wyczaic jak to jest ze ci nie gasnie ale juz widze... :D oki, luz... 🖐️ ;)

Gość 13 lat jeżdze
no staszek...., to byś nas teraz wpakował na "minę" ;) ;) ;)

Generalnie powinno się zwalniać bez wciśniętego sprzęgła. Sprzęgło powinno się wciskać dopiero jak obroty spadną do ok 1500. Ale też nic takiego się nie stanie jak się hamuje z wciśniętym. Po prostu bardziej się zużywa sprzęgło i klocki hamulcowe.

Widać że nie znasz się kompletnie na samochodach i technice jazdy... Słyszałeś kiedyś określenie "hamowanie silnikiem" Albo jeździłeś w górach? Pamiętasz wypadek polskiego autokaru w górach? Taki sam "kierowca" jak ty prowadził.

Ale kim tam jesteś? Zamiatasz warsztat, czy podajesz napoje?

złotowłosa masz kat. D? i jak fajnie sie takim autobusem jezdzi? Ja mam kat. B i myslę o innych kategoriach:-)

ja miałem dokładnie taki sam nawyk - wciskałam sprzęgło przy najmniejszym hamowaniu, ale z czasem człowiek się odzwyczaja.. i chyba nie niszczy to jakoś bardzo samochodu, bo z moim w sumie nic się nie dzieje, a jeżdżę już parę lat...