Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam 44 lata

Mam 44 lata i studiuję zaocznie czy dostanę stypendium?

Polecane posty

Gość Mam 44 lata

Chodzi mi o stypendium socjalne. Studiuję zaocznie na licencjacie. Chodzi mi o stypendium socjjalne. Wiem, że trzeba mieć mniej niż 500 złotych dochodu na osobę w rodzinie, ale moja sytuacja jest taka, że ja jestem jednoosobową rodziną. Mieszkam na koszt mojego ojca, który ma emeryturę w kwocie 2 tysiące złotych. Ja sama jestem bez pracy i bez prawa do zasiłku, jestem zarejestrowana jako bezrobotna. Za czesne na studiach płaci mi siostra mieszkająca w Kanadzie. Nie rozumiem tych głupich przepisów co do stypendium socjjalnego. Jestem starą panną, bez męża io bez dzieci, mieszkam w mieszkaniu własnościowych ale należącym do mojego ojca, emeryta. On pozwala mi tylko mieszkać ze sobą ale nie utrzynuje mnie. Mam bardzo trudną sytuację materialną - w sumie to ja nie mam żadnych pieniędzy - dlaczegóż to ja NIE MOGE DOSTAC STYPENDIUM SOCJALNEGO????????Moja koleżanka ze studiow, ktora udowodnila, ze ma 5oo zlotych na osobe w rodzinie, dostaje stypendium. Wiem, ze oklamala panstwo bo ona ma wiecej pieniedzy na osobe. Czy ja naprawdę nie mogę dostać stypendiium?! Jak to jest w końcu z tym stypendium???

Gość anette11111
skoro Ty nie masz żadnych dochodów to nie powinno obchodzić nikogo ile ma Twój tata. w podaniu napisz że prowadzicie oddzielne gospodarstwo domowe

Gość Mam 44 lata
Dzięki za odpowiedź nie wpadłam na ten pomysł. Czytałam tylko, że trzeba przynieść zaświadczenie z Urzędu Miejskiego mówiące ile osób zamieszkuje pod jednym dachem, a jest to równoznaczne z tym, że te 2000 zlotych jest jakby dzielone przez ilosc tych osob, czyli gdy jestesmy tylko we dwoje zameldowani to mamy niby po 1000zlotych na osobe. Dowiem sie w takim razie w dziekanacie czy mam prawo do stypendium jeśli prowadzę oddzielne gospodarstwo domowe.

Gość moim zdaniem dostaniesz
tj. musisz złożyć podanie zgodnie z obowiązującym trybem, wiek nie ma znaczenia. To, czy dochody Twojego ojca się liczą zależy z grubsza od tego, czy jesteś zameldowana w tym samym mieszkaniu co on.

Gość Mam 44 lata
Jestem zameldowana na stałe w tym samym mieszkaniu co on.

Gość wydaje mi się że nie
Nie wiem dobrze, musisz zapytać na uczelni, ale wydaje mi się, że w tej sytuacji Twój dochód na osobę to właśnie ten 1000 czyli połowa dochodu ojca, a to na ogół za dużo jeśli chodzi o stypendium socjalne. Co innego, gdybyś była mężatką, nawet zameldowaną z ojcem, wtedy tworzysz odrębną rodzinę i dochód ojca się nie liczy. Nie słyszałam o tym, żeby dochód rodziców przestawał się liczyć po osiągnięciu przez studenta jakiegoś tam wieku. Ale dopytaj, bo może się mylę.

Gość To jest chore bo nie zawsze
dobrze zarabiający rodzice, dzielą się pieniędzmi z dziećmi!!!!! W Polsce to nawet studiować nie ma sensu bo uczelnie nic nie pomagają.