Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

minkaaa

Dojść do formy po ściągnięciu gipsu z nogi - pomocy!

Polecane posty

Szukam osób, które miały przygodę z gipsem na nodze. Ja jestem po operacji prawej stopy - miałam potrójną artrodezę stępu z przedłużeniem mięśnia Achillesa. Przez 3 miesiące noga była w gipsie po kolano. Od miesiąca chodzę na operowanej stopie, ale cholernie boli :/ W poniedziałek mam ściągnięcie gipsu i od nowego roku zaczynam rehabilitacje, ale zastanawiam się jak długo dochodzi się do siebie po takiej operacji lub wogóle po gipsie? Czy ktoś był w podobnej sytyacji? Mięśnie będą pewnie pozanikane przez tak długi czas - co jeszcze mogę zrobić oprócz rehabilitacji? Basen? Będę wdzięczna za wszystkie rady! Interesuje mnie również kiedy chodzenie przestanie boleć - teraz mam wrażenie jakby kości miały mi się zaraz porozlatywać :/ Wiem, że to nie częsta operacja, ale może ktoś coś słyszał - przeżył coś podobnego lub po prostu ma jakieś tam doświadczenie z gipsem.

Gość
jestem w podobnej sytuacji, a może nawet gorszej :o

Karol - Tak, od miesiąca chodzę na operowanej stopie. Najpierw lekko ją obciążałam chodząc o kulach, później chodziłam tylko o jednej kuli a teraz mogę już chodzić zupełnie bez kul. Tylko to strasznie boli i jeśli nie wezmę silnych środków przeciwbólowych to bez kuli ani rusz :/

Mówisz z własnego doświadczenia czy miałeś podobne przeżycia? Zastanawiam się kiedy przestanę kuleć i będę mogła całkowicie pozbyć się kul i chodzić o własnych siłach. Szczerze mówiąc boję się widoku operowane j stopy po usunięciu gipsu - będzie pewnie spuchnięta jak bania. I tutaj kolejne moje pytanie - mam 3 cięcia (z prawej strony, z lewej oraz na achillesie) czym smarować/w czym moczyć stopę żeby blizny ładnie się goiły i maksymalnie zbladły?

Gość dorzucę kilka porad które
mi trochę pomogły. Oczywiście na wszystko potrzeba czasu i lepiej na siłę nie forsować nogi, bo można sobie gorszą krzywdę zrobić: 1) płyn Burowa na opuchliznę - śmierdzi octem, ale działa nieźle 2) moczenie nogi w wiadrze z solą. W aptekach sprzedają różne specjalne sole, ale zwykła kuchenna też może być i jest tańsza. Niestety jeśli będziesz miała skłonności do opuchlizny to po tym zabiegu puchnie bardziej. 3) dogoterapia - jeśli masz przymilnego psa, to możesz delikatnie głaskać go stopą

Mówię na przykladzie mojej dziewczyny. Po ściągnięciu gipsu bała się stanąć na tej nodze. Kuli używała jeszcze przez miesiąc.

Dziękuję za wszystkie rady - oczywiście wypróbuję moczenie nogi (psa nie mam niestety). Karol - Dziewczyna była po złamaniu? Jak długo miała gips? Miesiąc z kulami jeszcze jakoś ścierpie :)

Gość
a ja mam gips do samej pupy od końca września, a lekarz powiedział, że jeszcze miesiąc (w najlepszym wypadku) :o

Ja miałam gips w sumie AŻ 12 Tygodni :O Masakra, nie wiem jak ja to przeżyłam, ale najważniejsze, ża dałam radę. Mam dwójkę dzieci (w tym 11 miesięczne) więc możecie sobie tylko wyobrazić jak bardzo jestem zdetermimowana do szybkiego dojścia do formy. Zaniepokoiło mnie jedno - że mogę zrobić sobie krzywdę jeśli na siłę będę chciała chodzić bez kul. Może macie rację... Po prostu jest mi tak wygodniej bo zawsze coś tam przeniosę czy coś a z kulą to już jedna ręka automatycznie zajęta. Ale noga boli mnie coraz bardziej, więc może przystopuje na 2-3 dni i będę chodzić o jednej kuli.

połamana lala - ja miałam operację 28 września, więc jesteś w gipsie tyle samo co ja :) Współczuję aż tak długiego gipsu, mój kończy się przed kolanem a i tak narzekam że za dużo go :) Ty stawiasz swoją stopę? Masz złamanie czy też po operacji?

Gość
mam skomplikowane złamanie i prawie wcale nie chodzę zupełnie nie wyobrażam sobie, jak to będzie po zdjęciu gipsu

Gość ruanda
Ludzie, chodzicie do ortopedy na kontrole, na rehabilitację - czemu tam nie pytacie co zrobić, żeby szybciej dojść do formy, tylko liczycie na cuda-niewidy i niefachowe porady? kazde złamanie jest inne, co pomoglo jednemu - drugiemu może zaszkodzić. Dlatego tylko prowadzący może doradzić jak usprawniać nogę we własnym zakresie. Tak to sobie można krzywdę zrobić. Intensywne ćwiczenia nie każdemu pomogą, można się przeforsować i narobić jeszcze większej biedy.

Ja chciałam tylko wiedzieć ile czasu zajmuje mniej więcej dojście do siebie. Wiadomo, że wszelkie porady i zalecenia tak czy siak będę potwierdzać u specjalisty.

Gość Dostałam za swoje
Witajcie drodzy!

Gość Dostałam za swoje
Ja mam jeszcze inną sytuację.Miałam pęknięcie prawego stawu skokowego, a mianowicie strzałki, bolało strasznie, w ogóle pierwszy tydzień w gipsie jest bardzo ciężki, bo człowiek nie może się przyzwyczaić zarówno do bólu, kul i strasznie się użala nad sobą.Nosiłam gips 6 tygodni.Nie stawałam na nim.Moim ciągłym problemem była bardzo duża opuchlizna.Obrzęk ten zmniejszał się tylko po nocy, bo spałam z nogą uniesioną do góry.W 4 tygodniu wycięto mi na kostce okienko, ponieważ chciałam ją naświetlać bioptronem.Ale i to nic nie pomogło,traciłam siłę i wiarę, że będzie dobrze.Dziś jest mój 5 dzień od ściągnięcia gipsu i w ogóle nie dam rady stanąć na nodze, ponieważ nie mogę zgiąć nogi w śródstopiu.Mam zastane mięsnie i spuchniętą nogę.Smaruję ją Verale, Liotonem, ale obrzęk nie schodzi.Bardzo się martwię :-( Mój rehabilitant powiedział, że może to potrwać nawet 5 tyg.DOBRA RADA DLA TYCH , KTÓRZY DOPIERO SĄ W GIPSIE:::: Ludzie zapiszcie się wcześniej na rehabilitację.Najlepsze są masaże,krioterapia (zamrażanie nogi,ale przyjemne)lasery, prądy itd.Powoli ale pomagają.A w domu próbuję turlać sobie butelkę wody 1,5 l nie odrywając piety od niej.Czy ktoś zna jakieś inne ćwiczenia, aby moją noga nie była taka sztywna????Podzielcie się swoimi doświadczeniami ze mną! SERDECZNIE WSZYTSKICH POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI, BO WIEM JAK JEST CIĘŻKO W TYCH DNIACH PRZETRWAĆ KAŻDY DZIEŃ PATRZĄC NA INNYCH ZDROWYCH LUDZI.bUZIACZKI PAPPAPA

Gość masz dobrego masażystę?
;)

Gość Dostałam za swoje
Tak mam dobrego masażystę!a co chcesz się załapać?

Gość kacper70
Witam! Oferuję Państwu usługę zmiany gipsu tradycyjnego (ciężkiego) na gips syntetyczny (lekki). Oferta dotyczy usługi zmiany gipsu u pacjenta w domu. Dojazd do Pacjenta na terenie Warszawy i okolic... Posiadam Gipsy Firmy 3M. Na gips wystawiam Fakturę VAT Kontakt: Kacper Tel. 608-588-542 kacper70@op.pl

Gość @Dostałam za swoje
a chcesz jeszcze jednego masażystę?

Na opuchlizne jest wiele metod.. zapytaj swojego rehabilitanta, czy taping by na to pomógł. Robi sie to też na opuchliznę, ale nie wiem, czy na staw skokowo-goleniowy sie da go zrobic.. Ponadto zimne okłady, masaż limfatyczny i elewacja, czyli uniesienie nogi. Z domowych sposobów dobre sa okłady z kapusty białej. A ta krioterapie to kiedy miałaś robioną? W jakim odstepie czasu od urazu? a jeśli chodzi o ćwiczenia, to z ta butelką jest dobre.. cos poodobnego: zrobic z czegoś platformę, która wyglada jak przeciety wzdłuz walec... Na dole jest półokrągła, na gorze płaska powierzchnia.. i postawic na tym stopy i sie "hustać" :D

A co do pierwszego postu - nie ma mięśnia Achillesa, tylko ścięgno Achillesa. :D

Gość Dostałam za swoje
Edyciak krioterapię mam robioną codziennie od 6 dni, teraz właśnie robię sobie okłady z płynu burowa.Moja stopa powoli zaczyna mnie przerastać, ale muszę ją akceptować taką jaka jest.Już tak chciałabym chodzić :-) a kuleję o kulach, albo już i jednej.A mówią, że młodzi szybciej dochodzą do formy. Edyto a Ty też miałaś jakieś złamanie??????

Gość ortopeda
a ładna chociaż jesteś?

Gość Dostałam za swoje
Jestem ładna, młoda, inteligentna i chętna na seks.

Gość magdola1
Witam!!! Mam gips od palców do 3/4 łydki, czy jest mozliwe (fizycznie) zdjęcie gipsu samemu i czym to zrobić? Niech ktoś odpowie proszę, nie chcę eksperymentować czy dam radę czy nie, nie chcę z rozdziabanym do połowy gipsem jechać do lekarza , muszę wiedzieć na 100 procent. Dziekuję za odpowiedzi!