Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iwa30

Roczek w kościele

Polecane posty

Czy potrzebna jest świeca na mszę na roczek dziecka w kościele?

Gość po pierwsze primo to
dzieci nie zabiera się do kościoła bo tylko się wydzierają przeszkadzając ludziom w modlitwie :o

Jeżeli jest to msza dla dzieci "roczkowych" to raczej inni ludzie powinni się spodziewać, ze będzie hałas i szum. :p

Gość zyxell
u nas sie nie zabiera

Gość ale ale ale....,..
A po co taka msza "na roczek", zreszta nie rozumiem tej calej lataniny z dzieckiem do kościola - Jemu jest to calkowicie obojetne, i tak nic nie zrozumie. Bedzie chcialo kiedys chodzic do kosciola to samo pojdzie a nie takie zaciaganie na sile, bezsensu.

Gość jłoj
msza na roczek:O:O...osz ty pizdo...a potem zanies dziecko ksiedzu na zakrystie,niech sie zabawi:O

Gość baaaaaaa
Oczywiście, jeżeli ktoś jest niewierzący, to tego nie rozumie. Ale autorka nie pytała was o poglady na wiarę tylko o świecę. ps. Pewnie każda z was ma się za nowoczesną i tolerancyjną, a ciasnota umysłowa wychodzi wam uszami. :p

Gość gość
Katolicy ... :D Na Śląski jest to powszechny zwyczaj, tak jak komunia chrzciny. Zabiera się świecę z chrzcin. Albo nową ;)

Gość gość
Ale cyrk roczek w kościele no nie wierzę.

Gość gość
aż mi leci gówienko po nodze, takam zszokowana, no nie wierzę.

Gość gość
Nie wierzę zd można tak wierzyć w kleche w sukience i jeszcze wmawiać takie bzdury dzieciom od najmłodszych lat

Gość gość
Same dzieci własne tym pedofilom w ręce wciskają a potem płacz . Kościół to jedna wielka mafia

Gość gość
klechy są straszne, jak nie namawiają do rodzenia dzieci rok po roku na mszy to je gwałcą, skandal, katolicyzm powinien być zakazany

Gość gość
Jeżeli nie wierzycie to się odczepcie, i nie każdy ksiądz jest g****icielem,tak jak nie każdy Polak jest alkoholikiem. No ale właśnie tacy są Polacy .... potraficie tylko innych oceniać,takie z was matki/ojcowie, a wasze dzieci jak zobaczą grubszą osobę na ulicy to wybuchną śmiechem bo mamusia też tak robi??? Ogólnie jestem nie wierząca, mam powody też mnie roczek w kościele dziwi ale szanuje decyzje innych , bo moi rodzice są wierzący i jeszcze gorsze jazdy odstawiali ( np egzorcysta był u mnie w domu gdy miałam 15 bo mój tatuś wymyślił że mnie szatan opętał hahah , ale to nie na temat ;) ) tylko dziwi mnie to że ciągle ktoś kogoś obraża i to jeszcze na forum dla matek to już naprawdę przykre bo wyrośnie kolejne pokolenie tak wrednych istot

Gość gość
weszłam bo u nas takiego zwyczaju nie ma, i aż byłam zaciekawiona :] Autorko nie przejmuj się odpowiedziami nie na temat, zazdrosne dziunie którym amoniak mózg wyżarł :] A nie możesz zapytać znajomych, którzy mają starsze dzieci jak to w Waszym Kościele jest? P.S. na msze się chodzi aby się MODLIĆ a nie na księdza wpatrywać, po za tym gadacie że księża to g****iciele, to Wasi mężowie to alkoholicy bijący swoje żony...

Gość gość
Na bank,jestes ze Slaska!Tylko tam takie szopki,bo co ludzie powiedza?Tak samo,jak nie wychodzi sie z dzieckiem na dwor,zanim sie nie ochrzci....Boze....co za ciemnogrod!

Gość Lwowianka Ukrainka
na Ukrainie tez jest taki zabobon ze nie wolno wychodzic z nieochrzonym dzieckiem na dwor bo moze go ktos zuroczyc.

Gość gośćop
Tak, na roczek potrzebna jest świeca (chociaż temat stary to może innym się przyda).

Gość gość
Jeju autorka się zapytała a wy niewierzący już że ze Śląska jakieś szopki oj jeśli takiego zwyczaju nie uznajecie to nie komentujcie! A do autorki: a może powinnaś księdza na parafi zapytać bo w kościołach może być różnie ;)

Gość gość
Ignoranci i idioci nie wiecie ze każdego wiarę i poglądy trzeba uszanować ,ja rowniez nie znam tego zwyczaju jak i wielu innych kultywowanych w innych religiach ale nie dziwie sie niczemu nie nabijam się a juz napewno nie obrazam ludzi .Mieszkam w malym miescie gdzieś w świecie i w tym miasteczku jest pare maleńkich kościołów dla ludzi o przeróżnej wierze,czy myslicie ze ktos kogos obraża, nabija sie badz próbuje mu wmowic ze jego wiara jest zla i glupia ..

Gość gość
Tylko tak naprawde nie robia tego dla wiary,a dla ludzi!!!Dlatego mnie smiesza takie szopki!

Gość gość
A skąd wiesz czym kieruje się autorka? Mnie śmieszą takie płytkie osóbki jak Ty. Dla mnie msza jest przeżyciem duchowym i ważnym. Nie musisz tego rozumieć, ale nie masz prawa wyśmiewać. Trochę kultury pokaż skoro z inteligencją kiepsko.

Gość gość
:-D ta jasne....duchowe.... Wiem,jak to wyglada,bo mam rodzine na Slasku...i wlasnie to jest hipokryzja,a nie przezycie duchowe

Gość gość
Jasne dlaczego podpinasz ludzi pod swoja rodzine.

noo dla dziecka to wielka frajda jest siedzieć na tylku bitą godzine w jednym miejscu bez ruchu i wysłuchiwać jakiś modelek .Roczne dziecko wręcz zafascynowane będzie tym , nie ma co To ma być wasze święto , czy dziecka?

Gość gość
Nie pod swoja rodzine,tylko mowie o zwyczjach tam panujacych...to jest widowisko dla ludzi,ze niby tak po bozemu,smiechu warte!a Toksyczna ma racje!Sama radocha dla roczniaka,nie ma co! Dulszczyzna i koltunizm! I nie ma to nic wspolnego z wiara,bo to sie robi dla ludzi,nie dla Boga!

Gość gość
Dla mnie też to jest niepotrzebna szopka . A swoją drogą najwięcej patologii jest właśnie na slasku

Gość gość
Ale ,,po bozemu" mozna potem sie uchlac i malzonce dac po ryju...