Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszunia;o)

Rodzimy latem 2011 roku w Anglii:)

Polecane posty

Cześć mamuski teraz tematy kręcą sie głównie wokół dzieci;D U nas wszystko dobrze, choć Emilka musiała dostać antybiotyk, bo okazało sie ze przerosniety cycuś to jakas infekcja niestety. Idziemy jeszcze na sprawdzenie, ale wyglada juz duzo lepiej, prawie całkowicie sie wchłonąl. Mała rzadko sie budzi w nocy, bardzo czesto tylko raz. Ja juz ja przestałam wybudzac na jedzenie, nawet jak spi 6 godzin. Wiem ze sie nie powinno zostawiac tak długo, ale ona ani nie jest nie spokojna i przybiera na wadze. Wiec teraz karmie na żądanie. I prestałam patrzeć na godziny. A też sie zamartwiałam czy sie najada, czy nie za rzadko, czy nie powinnam dokarmiac. Wydawało mi sie nawet, ze mi pokarm zanika. Ale wtedy zaczełam karmic na żadanie i teraz mleka mam wystarczajaco. czasem je 15min, czasem godzinke. Sama sobie reguluje. Jeśli chodzi o kolki to koleżanka mi polecała Plantex, tylko nie wiem od którego tyg mozna podawac. A wy macie jakąs liste leków, które chcecie miec w apteczce? Bo ja własnie sobie robie.

Gosia te krostki to są gradówki typowe u noworodków:) Gosia ja na kolki zakupiłam delicol z Polski juz 3 fiolke zaczełam bo 5 kropli do kazdego posiłki, jak 1 dzień nie dałam to rzucał nogami, meczył sie i prawie krzyczał, wiec zaczełam znowu podawać i delicol rewelacja dla mnie, infacol nie działa

a jesli plamki z gradówkami, Gosia mały chyba jest za ciepło ubierany, to sa objawy przegrzania

Grays77 ja wyczytalam ze prosaki czy cos takiego. I zeby nic z tym nie robic. Kurde wiecie co moj maly infacolu wogole nie chce wypluwa krzywi sie po nim strasznie i wymiotuje :( Kurde wiec jak narazie ja nic mu na ten brzuszek nie moge podac robimy mu oklady z cieplej pieluszki malujemy brzuszek i stopki dzis to pomoglo. A tak jak mowie po infacolu zwymiotowal.:(

no tak ja mówie potocznie, okulistycznie, te krostki to kochana sa jak natłuszczasz skóre, nie wolno ani za ciepło ubierac ani smarowac kremem , skóra musi byc wietrzona i samo zniknie Gosia wez z polski delicol, mówię ci swietny

Gość mamunia27
Gosiu ja swojej malej podaje Gripe Water-niby jest od miesiaca ale ja dawalam od 3 tygodnia- pomoglo jej.

a masz herbatke koperkowa albo glukoze/ wtedy z woda mozesz mu podac, jak jest na piersi nie powinien miecproblemów z wypróznianiem, wiec cos tu nie na rzeczy jest, jesli butelke, czy mrozisz stary pokarm i odgrzewasz? przechowujesz niedojedzony przez niego i podajesz?to wszystko powoduje kolki, jesli dajesz mleko modyfikowane, to tylko z wody świeżo przygotowane do 30 min odstanej, nie dłużej, jak nie zje, to góra do 2 h pokarm

Grays karmie tylko i wylacznie piersia. Piers zmieniam przy kazdym karmieniu czyli raz daje jedna kolejne karmienie dostaje druga. Jak odciagam pokarm to wstawiam do lodowki podaje mu max po 6 godz i tylko wtedy jak wychodze np. na zakupy zeby na miescie nie wywalac cyckow. Wtedy podgrzewam to mleko wkladam do tej torby co trzyma cieplo z TT. Co do jedzenia to hmmm wiem ze nie odpowiada mu pomidorek wiec nie jem go wogole. Z jogurtow jem tylko monte.Kupki dzis robil ale brzusio go raz tylko bolal ok godzinki 18 teraz juz slodko spi. A od kiedy mozna podawac te kropelki o ktorych piszesz??? Co do herbatek to tylko czasem podaje jak nie moze zrobic kupki to daje mu koperek albo rumianek tak 10 ml nie wiecej wypija.

te kropelki daje sie od urodzenia, na ulotce jest na jaka ilość pokarmu, ilość kroli, jest drogi płace w Polsce 48 zl za fiolkę a ta starcza tylko na 1,5 tyg ale jest fantastyczny, do kazdego karmienia daję 5 kropli, mój mały ciagnie już 140 co 3 godziny, i ani razu mi jeszcze nie ulał ,spróbuj, niech ktos ci z Polski wysle 1 fiolke na spróbowanie, zobaczysz ze warto

Nio sprobuje zobie zalatwic te kropelki o ktorych piszesz;) Kurde dziewczyny dzis rano myslalam ze dostane zawalu. Karmie malego a tu wielki pajak zapiernicza po scianie no to ja malego pod pache pieluchi itp i fru do mamy do pokoju. Zadzwonilam do meza z placzem i oznajmilam mu ze jesli dokladnie nie wysprzata i nie zlapie tego pajaka to ja do sypialni nie wroce ! Nio i zlapal 2 bydlaki ehhh . Tak sie strasznie boje tego paskudztwa;) A i jednak malemu ser szkodzi ;( Bo dzis rano zaczym zjadlam sniadanko maly nie spal rozgladal sie lezal na lozeczku zrobil 3 kupki. A po sniadanku tak z godzinke juz maly sie wiercil plakal kulil nozki nie chcial wogole spac spal 2 razy po 10 min i pozniej 45 min teraz zasnol i spi juz 2 h . A mnie dzis strasznie boli żołądek i wogole zle sie czuje wymiotowac mi sie chce jakas taka nie bardzo jestem ! Nio i dzis 1 raz sama z malym bylam przez 12h ;)

Mam nadzieje ze jeszcze ktos tu zaglada i pomoze mi bo ja placze razem z moim maluszkiem ;( Tak jak pisalam Infacol u nas nie dziala a po 2 maly go nie lubi. Dzis od 16 maly wogole nie spi jesli juz to tylko na rekach i to max 20 min. Jak go tylko wkladam do lozeczka badz hustawki jest straszny placz robi sie bordowy. Moje pytanie czy ktoras podawala ta Gripe Water jak dziecko mialo 3 tyg i czy moge to kupic w UK i jesli tak to gdzie bo teraz apteki sa jzu zamkniete ;( Dzwonilismy juz do szpitala czekamy na tel od shropdoga. Ale moj maly nie dosc ze nie moze zrobic kupki od 14 to przed 14 mial zielona. Malo tego strasznie dryga. Jak go karmilam to az skoczyl do gory raczki rozlozone i strasznie plakal az sie zanosil ;(

Smialo mozesz dac, sprobuj w asdzie zobaczyc bo na swojej stronie maja.Popros gp o colysinth crystals podobno jest to najlepszy lek na kolki. I kup strzykawke do tego gripe water bo on w plynie jest i nie ma dozownika. Pozdrawiam

Gosia a może poproś gp o skierowanie na badania?córka mojej koleżanki miała troszkę inne objawy,bo kupę robiła z krwią i śluzem,bardzo przy tym płakałaraz poszła do lekarki to lekarka powiedziała że krew i śluz to w kupie normalne(!) ale dziewczyna nie odpuściła,poszła kolejny raz a z przychodni prosto do szpitala,okazało się że mała ma skazę i uczulenie na laktozę.Więc dostała zalecenie że ma dziecko kategorycznie od cycka odstawić i teraz daje małej specjalne mleko na receptę.Gosiu ja NIE twierdzę,że twój mały napewno ma coś takiego,ale może warto poprosić o badania dla własnego świętego spokoju?? Jeśli to są jednak kolki i zielone kupy-niestety ale sama to przerabiałam:( miałam w sumie 6 rodzajów kropelek,czopki,masowałam brzuszek ciepłą pieluchą,oliwką,również podczas kąpieli masowałam-na miesiąc kolek(bo tyle tylko naszczęście go męczyły) to wszystkie te preparaty i czynności pomogły tylko kilka razy,a kolki codziennie od 17-18 do północy..i jak Oluś zaczynał ,to ja automatycznie razem z nim,bo nie mogłam słuchać jak wyje.I nagle z dnia na dzień kolka nie przyszła,czekałam,czekałam i jak się pojawiła,tak pewnego wieczora przeszła,nie płakał,ładnie się uśpił,zaczął normalnie sie załatwiać.Teraz wydaje mi się że jestem na etapie ząbkowania z grubej rury-wszystko co w zasięgu ręki ładuje do buzi,ślini się,jak daję mu smoka lub butlę to płacze jak go dotknę w dziąsło.Pomaga mu masowanie takimi gumowymi kluczykami,i codziennie na noc wkrapiam mu do buzi 1 ampułkę Camilii.

jak narazie to nie ma biegunki i gorączki.Przedwczoraj obudził się o 21.30 i tak mi wrzeszczał do 24.dopiero jak mu dałam czopek i ampułkę,popłakał jeszcze chwilę i przespał do 6:20 ale pakuje wszystko do buzi-cokolwiek tylko dostanie rączką to zaraz ciśnie do paszczy.| najspokojniejszy jest właśnie wtedy,jak szoruję mu po dziąsłach tymi kluczykami,pieluchą,lub taka szorstką rękawicą.

Gość mamunia27
Gosiu ja podawalam maluniej Gripe Water przed ukonczeniem miesiaca- pomoglo jej bardzo - praktycznie od razu. Kupisz to w Boots, chyba nawet w Tesco mają.

Gosiu uważaj bo gripe water u niektórych dzieci wzmaga dolegliwosci kolkowe, kolki poprostu trzeba przejść, mój pierwszy syn je miał a karmiłam go piersią długo, drugi syn przestał mieć kolki gdy skończyłam go karmić piersią, jest jeszcze bobotic z Pl, sprowadz sobie jeszcze te kropelki

KASIEŃKAA__ bylam u shropdoga on malego ponaciskal na brzusio ale to wygladalo tak drastycznie ze plakalam razem z malym. Mimo tego pomogl malemu bo odrazu byla kupka. Pozniej wyslal nas na odzial dzieciecy tam zostal 3 razy obejrzany przez 2 Panie Dr. i jakas pielegniarke... Jesli powtorzy sie to w przeciagu 48 h mamy wrocic na oddzial. A i mam mu nic nie podawac bo jak to Pani doktor stwierdzila on jest za malutki aby podawac mu leki;) No wlasnie kolki z tego co wiem sa o tej samej porze a moj maly to roznie ma i widac golym okiem ze przeszkadza mu to ze kupka nie chce wyjsc ;( Biedaczek moj malutki ;( Ja jestem bezsilna;( A i mam pytanko bo dzis wlasnie w szpitalu zauwazylam ze na calym ciele ma takie biale plamki co to moze byc?? Na czole i we woskach znow malutenkie krostki w kolorze skory a na policzkach biale ropniaki(ktore dzis rozdrapal przez bol brzuszka) za to za uszkami ma czerwona duza plamke z biala kropkeczka ale ona nie jest jak ropniaczek. Grays mam ten bobotic ale jego mozna uzywac po 28 dniu zycia a moj maluszek ma dzis 21 wiec jeszcze tydz z 2 strony jaki jest sens uzywac czegos na kolke skoro to nie kolka?:/

al mi sie kurna stopek narobilo(-; Gosia,pisz co i jak tam.ja ostatnio tez sie malo odzywam ale jestem(-; bo mialam problem z kupkami ale juz rozwiazany(-; a co tam z Anitia????????? trzeba sprawdzac tez ciemiaczko i pozadnie nawadniac dzidzie jak cos-jak ciemiaczko zapadniete to sygnal alarmowy do nawadniania(-;

Julka tak karmie piersia. Wlasnie myslalam o tej skazie ale ja nie jestem lekarzem nie znam sie na tym a jesli by mial skaze to powinna chyba P. Dr. zauwazyc ;(;( On od urodzenia ma problem z tymi kupkami ;(;( Po szpitalu bylo Ok zrobil kilka a teraz znow to samo ;(;(

Hej, moja mała też ma jakieś krosty, szczególnie na buzi.Najpierw miała kilka, a potem zaczeły sie "rozrastać" i teraz ma na szyji, za uszami na rączkach i brzuszku, ale wciąz najgorzej to wygląda na buzi. I najpierw miała je w kolorze skóry, ale teraz na policzkach ma jeszcze takie czerwone plamki. Lekarz przepisał Cetraben, ale chyba na te czerwone. Najgorsze jest, ze raczej jem cały czas to samo, odstawiłam już mleko i pomidory, choć jadłam je od pocztku prawie. Ale na razie nic nie przechodzi. A pod szyjką ma taką szorstką skórkę, jak słoń. Może, któraś z Was ma jakieś doświadczenie w tych sprawach, bo ja kompletnie zielona. A lekarze czesto ignorują alergie pokarmowe w tym kraju z tego co czytałam.

no wlasnie taka szorstka skorka jak tareczka to czesto skaza bialkowa ale tez nie zawsze,jakbym dzidzie zobaczyla to bym Ci powiedziala,a dziewczyny moze idzcie do specjalisty ,a lepiej do pediatry(on to fachowcy od bobaskow)w kazdym szpitalu mozna sie umowic na spotkanie z pediatra,ja tez bylam ostatnio(-;

Dziewczyny czy moge sobie wypic kawe 3 w 1 + mleko jak karmie piersia?? Bo strasznie mnie boli glowa a nie mam zadnego paracetamolu apapy zjadlam jak bolalo krocze:/ Moj maly dzis zrobil 2 kupki zjadl i ladnie spi. Ale dzis nie zjadlam monte i tez ani jednego ciasta wiec moze to bylo przyczyna bo jadlam ciacha kakaowe...