Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polski zascianek

dlaczego w polsce bada sie ginekologicznie kobiety w ciazy?/

Polecane posty

Gość InnaPołożna
obecnie specjaliści są raczej zgodni co do tego ,że USG nie jest szkodliwe. Ze względu jednak na to że wysyłane są do płodu fale ultradźwięków, które działają trochę jak mikrofalówka o małej mocy, więc nieco " podgrzewają płód" , nie zaleca się aby badanie trwało długo. Pytanie ile to jest to " długo" ? Przyjmuje się , że pewne ryzyko może się pojawić po badaniu nieprzerwaną wiązką trwającym dłużej niż 20 min. Tymczasem badanie USG rzadko kiedy tyle trwa i w dodatku część badania wykonuje się na tzw. zatrzymanym obrazie, kiedy nie są wysyłane do płodu ultradźwięki- więc pani ColaaaaPołożna nie siej paniki wśród dziewczyn, skoro nie jesteś do końca kompetentna ze swoją wiedzą

Gość InnaPołożna
no bardzo wiarygodne źródło podajesz :P.... forum...:P

Gość Jeszcze jedna położna
CalaaaPołożna - normalnie rozwaliłaś mnie z tym źródłem hahahhahahahahahha leżę i kwiczę ze śmiechu:-) gdyby głupota umiala fruwać ty szybowałabyć jak jastrząb- że zacytuję poważny autorytet medyczny, doktora Strosmajera z "Nemocnice na kraji msta- to ten sam poziom autorytetu co twoje "źródło" hhhahahahahha

Gość ColaaaPolożna
wiem co piszę ale szczerez mało mnie interesuje czy wierzycie czy nie, bynajmniej bede jak co miała mniej pracy ;)

Gość kijevna
po pierwsze co w ogóle porównujecie? państwową służbę zdrowia w UK z państwową służbą zdrowia w Polsce? za ile USG i badań NIE PŁACIŁYŚCIE w Polsce? co Wam przysługuje naprawdę z NFZ? gdyby nie te prywatne wizyty to byście leżały i kwiczały bez jednego marnego USG, bez znieczulenia czy rodzinnej sali porodowej...

Gość to tez lekarz ....
"... Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, aby wykonać je trzy razy pierwsze między 11 a 14 tygodniem ciąży, drugie między 18 a 22 i trzecie po 30 tygodniu ciąży...." No wlasnie, a nie na kazdej wizycie, co 3 tygodnie albo jeszcze czesciej jak sie do dwoch lekarzy rownoczenie chodzi :O.... Bdanie USG jest BARDZO POTRZEBNE, ale z medycznego punktu widzenia potrzebne sa tylko 2 : miedzy 11 a 14 tc zeby sprawdzic przeziernosc karkowa i kosc nosowa (czyli badanie pod katem ZD) i drugie między 18 a 22 kiedy mierzone i sprawdzane sa wszystkie narzady wewnetrzne, glowka, sprawda sie czy stopy sa ulozone rownlegle, czy jest odpowiednia ilosc palcy itp itd... Trzecie badanie jest wykonywane w zasadzie tylko "dla spokoju i dobrego samopoczucia przyszlej mamy"... z medycznego punktu widzenia nie wnosi NIC. A jesli chodzi o badanie ginekologiczne w ciazy... OCYZWISCIE ZE JEST KONIECZNE !!! Niektorych problemow NIE DA SIE W INNY SPOSOB WYBADAC ! Powiem wiecej : doswiadczony ginekolog jest w stanie praktycznie cala ciaze poprowadzic opierajac sie tylko i wylacznie na badaniach ginekologicznych (plus 3 "ustawowe" USG) ... ginekolog ktory ponad wszystko stawia kase, bedzie Wam robil USG na kazdej wizycie ... no ale jesli to Was tak rajcuje to placcie :D Mnie to rybka ;)

Gość Jeszcze jedna położna
ColaaaPolożna- a co ma nasze pisanie do twojej pracy?? hmmm..za to chyba psychiatra miałby więcej pracy przy tobie ;-)

Gość Dzielny wojak Kozodój
Calaaapolożna chodz wyliże ci cipke to się uspokoisz. pomlaskam ci żółwika i wytrmosze ten twój różowy pierożek :-)

Gość InnaPołożna
rany ... i taka ColaaaaPołożna nam robi renomę w zawodzie...Cieszy się , że mniej pracy będzie miała... Ty idź się kurami zajmować , a nie kobietami...

Gość moja znajoma ma problemy onkol
lekarzu, przeciez nie piszemy o usg na zyczenie, nadmiernym wykorzystaniu tej metody. Zapytalam o ewentualne negatywne skutki poddania sie temu "przeswietleniu". Jakos mnie argumenty pierwszej Poloznej nie przekonuja... Choc moze jestem zbyt entuzjastycznie nastawiona do "zdobyczy techniki" i kompetencji lekarzy... Taaaa...zwlaszcza tych ostatnich :-P jasne jest, ze wobec niesprawdzonych technik nalezy byc ostroznym, ale przeciez badania usg nie wykonuje sie od niedawna. Mysle, ze metoda jest sprawdzona i bezpieczna.

Gość Dzielny wojak Kozodój
taka z niej położna jak ze mnie astronom. pewnie bezrobotna z kipą w gębie i resztkamitrwałej na łbie siedzi przed kompem i udaje ekspertkę w każdej dziedzinie:P calaaaaa cho potargam ci bobra;P

Gość ColaaaPolożna
Chcecie robić usg co po chwila a róbcie wasz wybór ale max 3/4 w ciązy w zupełności wystarczy ..Nie interesuje mnie wasze zdanie w końcu to nie ja narażam swoje nienarodzone dziecko, sama jestem w ciąży 27 tc rozumiem ciekawość mam które chcą zobaczyc jak w poszczególnych miesiącach wygląda ich pociecha ale w dobie internetu i dostepu do informacji o płodzie unikala bym nadmiernej ilosci badań ultrasonografem, polecam stronke mamazone.pl

Gość pojechala wiesniara
zagranice i zgrywa wielka pania. Mieszkam w UK i uwazam, ze to tutaj jest zascianek, a nie w Polsce. Gabinety wygladaja jak w Polsce za komuny. Jak lekarz mial mi zakladac Mirene to ja na fotelu z gola d... siedzialam a oni (lekarz i pielegniarka) dokladali nozkido fotela, dopiero wtedy go skladali. 35 lat, zyje, urodzilam w Polsce dziaciaka, u ginekologow bylam wiele razy, ale czegos takiego w Polsce nie widzialam, a tutaj w tej podobno rozwinietej UK, nawet nie maja gotowego fotela ginekologicznego. To prawda, ze olewaja wczesne miesiace ciazy, z tego powodu wiecej uposledzonych i kalekich dzieci sie tu rodzi, ale im to odpowiada, benefity beda, bo po to wiekszosc Brytyjek rodzi tuaj dzieci dla domkow i benefitow. a dzieci maja w d... widac to szczegolnie teraz w zime. Jak sie matki ubieraja, a jak dzieci ubieraja, np jak ida do sklepu. Ona ubrana, bo freezzzeeen, a dziecko bez czapki, rekawiczek, czesto w wozku bez bucikow, bo kto by sie tym martwil, domek juz jest. Czesto nastoletnie dzieciaki sa wyrzucane z domow, bo matak chce miec chate tylko dla siebie i nowego kochasia, a zapomina o tym, ze ten dom dostala ku... jena ze wzgledu tylko na te dzieci. Ogolnie UK to dno, syf, brud, kazdy ma w d... kazdego, tylko udaje, ze tak nie jest, brytyjczycy klna gorzej od Polakow, jak kto zna dobrze angielski to slyszy, alkoholizm itd.

Gość jedne z madrzejszych słów
tutaj napisał/a kijevna i to tez lekarz wy porównujecie prywatna słuzbe zdrowia w polsce z panstwowa słuzba zdrowia w uk Tylko ,ze gdybyscie nie latały za kase do lekarz , tylko z nfz to byscie lezały i kwiczały tak jak napisała kijevna Nie byłoby tyle badan usg , cesarek na zyczenie itd w uk z panstwowego ubezpieczenia macie badania usg , na przeziernosc, badania genetyczne , badania na zd , badania krwi , opieke połoznych , które co jak co ,ale znaja sie na swojej pracy, poród w lepszych warunkach niz w polsce, gaz-tlen, znieczulenia, poród wodny, opieke połoznych po porodzie , opieke health visitor , darmowe szczepienia itd Co tu porównywac :-0 Nie piszecie ile kasy prywatnie wydajecie opieka panstwowa w uk ,a w polsce sie nie równa

Gość pojechala wiesniara
a uprzedzam prymitywne pytania, jakby ktos zadal, dlaczego tam jestem i czemu nie wracam. Siedze tutaj ze wzgledu na dziecko, ktore uczy sie tutaj. Niestety cofnac sie nie da, edukacja tutaj tez jest na slabym poziomie, ze moj syn musialby zdawac mnostwo egzaminow, zeby wrocic na poziom polski, a tego mu nie chce robic. Jestem w pulapce, wiec sami zastanowcie sie, czy chcecie pchac swoje dzieciaki do szkoly w UK, potem juz powrot nie bedzie taki latwy.

Gość agenshe
"hmm ja tam nie uważam żeby to było zacofanie, wydaje mi sie że takim usg nie wszystko można zobaczyć...." mnie sie wydaje,ze nie maja po prostu takiego sprzetu.Jak bylam u ginekologa prywatnie w PL to mialam to USG przez brzuch i wszystko bylo widac.I nawet plec dziecka sie zgadzala. Na wyspach nie chronia plodu do trzeciego miesiaca,bo prawnie nie jest on uwazany za czlowieka.To byloby nonsensem w momencie kiedy aborcje sa legalne do trzeciego miesiaca.

Gość agenshe
" Jestem w pulapce, wiec sami zastanowcie sie, czy chcecie pchac swoje dzieciaki do szkoly w UK, potem juz powrot nie bedzie taki latwy." ja chce.Moj syn ma trzy lata.Tutaj rodzilam.Moze i jestem "zdrajczynia" ale dzis czuje,ze tutaj jest moj dom.Nie wyobrazam sobie juz mieszkania w PL,bo to calkiem inna bajka.

Gość pojechala wiesniara
jakie badanie USG? Doloze do tego mojego zakladania Mireny w UK, to byla moja 3. W Polsce za kazdym razem mialam uzyte USG to zbadania, czy jest prawidlowo zalozona, tutaj nie. W UK nie ma wyboru lekarza,zacznimy od tego, ze nie mamy z ginekologiem kontaktu, wszystko robi lekarz pierwszego kontaktu. W Polsce mozesz sobie zmieniac lekarza jak chcesz, jak ci sie jakis nie podoba, tutaj nie. Tutaj nie ma prywatnej sluzby zdrowia, a tym samym konkurencji miedzy nimi i jak ci sie trafi debil, to musisz bardzo dobrze lawirowac, zeby sie od niego uwolnic. Wynika to z tego, ze gabinet lekarski moze byc zalozony tylko w miejscu gdzie wczesniej byl juz gabinet inaczej ciezko jest dostac pozwolenie na otwarcie gabinetu lekarskiego. W Polsce jak masz kase to idziesz prywatnie, a tutaj chocbys miala kase, jestes skazana na to co ci twoja przychodnia z rejonu oferuje i z ta oferta jest roznie, zazwyczaj ciemnota, brud, brak higieny, gabinety ja z lat komuny w Polsce. To jest ta rozwinieta Europa, ktora mamy gonic. Ja jak mieszkam tu 5 lat, mam wrazenie, ze my juz dawno ich przegonilismy i teraz mamy sie cofac do ich poziomu...

Gość kijevna
pojechała wieśniara - to dlaczego ci tępi i niewykształceni brytyjczycy nie emigrują do Polski za wiedzą i pracą? nienawidzę stereotypu zmywaka, ale ilu magistrów zasuwa w fabrykach? na co im ta wiedza i wykształcenie????

Gość agenshe
ja czesto korzystam z NHS i musze powiedziec,ze jestem zadowolona.Tutaj rodzilam.Sama(no z mezem) w osobnym pokoju,a nie na sali z innymi rodzacymi.Jak ide do lekarza to zawsze traktuja mnie z szacunkiem,a nie jak w PL jak puszke na tasmociagu.Ale wiem,ze nie moge negatywnie okreslac calej polskiej sluzby zdrowia,bo sa tam tacy co znalezli sie tam z prawdziwego powolania(jak moja babcia np.:*).Nie zmienia to faktu,ze niektorzy dalej robia co chca,a pozniej konczy sie tak,ze pijana pielegniarka wstrzyknela niemoleciom za duza dawke leku,a one w stanie umierajacym:/w UK jeszcze czegos takiego nie slyszalam.

Gość pojechala wiesniara
jaka zdrajczynia, ja nikogo za to, ze chce wyjechac za takiego kogos nie uwazam, tylko mowie. Ktos kto mysli, ze Europa Zachodnia jest rozwinieta to sie myli. Osobiscie uwazam,ze jak oni sa technologicznie rozwinieci, to ta technologia przed zwyklymi ludzmi musi byc gleboko ukryta. Inna bajka: Wizyta u dentysty. Moj syn ma wszystkie zeby (juz stale) zdrowe, dentysta tutaj powiedzial, ze nie trzeba ich lakowac, bo jak sie zepsuja, to potem ciezko jest je leczyc. Masakra. Nastepna moja wizyta. Leczony byl jeden zab kanalowo, Zrobiono mi 4 razy RTG podczas tego leczenia, czyli wyczerpalam 2 letni limit na RTG. NIe wiem co by sie stalo jakbym leczyla wszystkie zeby, moze bym juz zaczela swiecic w nocy... A lekarz i jego pomoc schowali sie tylko za uchylonymi drzwiami. Juz teraz wiem, dlaczego tylu ludzi w tak szybkim tempie umiera tu na raka, ich wiedza na temat promieniowania ( u lekarzy) jest w zarodku. No ale co sadzic o tym, jak oni nie wiedza nawet tego, ze Marie Curie, to byla Polka i powinno sie pisac Marie Sklodowska-Curie. Drogi maja fatalne, Polska wcale nie ma zlych w porownaniu z UK. Teraz ogoladam w telewizji co chcwile jak placza, ze nie wydalaja na ogrzewanie, ale ja zobaczysz ich domy to tez masakra, jakby dowalilo im -25 stopni to umarliby w domach. Ciuchy jak chcesz kupic na zime, to zapomnij, maja pelno badziewia na dziw...ie party, ale porzadnej odziezy musisz sie nachodzic i naszukac. UK moze sie podobac komus, kto mial naprawde dziadostwo w Polsce, ale jak mial normalny przyzwoity poziom, to bedzie w szoku, tak jak ja bylam i do dzisiaj jestem...

Gość agenshe
"W Polsce jak masz kase to idziesz prywatnie, a tutaj chocbys miala kase, jestes skazana na to co ci twoja przychodnia z rejonu oferuje i z ta oferta jest roznie, zazwyczaj ciemnota, brud, brak higieny, gabinety ja z lat komuny w Polsce. To jest ta rozwinieta Europa, ktora mamy gonic. Ja jak mieszkam tu 5 lat, mam wraze" nie wiem jak wyglada Twoja przychodnia ale u mnie jest czysto.Tez piec lat tutaj mieszkam.Piszesz,ze jestes tu ze wzgledu na dziecko.Nie rozumiem Cie wogole.Dzieci szybko sie ucza,bo maja chlonne umysly.Wiec wracaj do PL i bedziesz szczesliwa:) Nie rob z dziecka wymowki.

Gość agenshe
"Juz teraz wiem, dlaczego tylu ludzi w tak szybkim tempie umiera tu na raka, ich wiedza na temat promieniowania ( u lekarzy) jest w zarodku. " ja rok temu rozmawialam z ginekologiem moim prywatnym z PL.I on powiedzial,ze statystyki mowia,ze to w PL wiekszy procent spolecznosci umiera na raka niz na wyspach:) skad masz takie info o tym raku wogole?

Gość kijevna
chyba wylądowała w jakimś koszmarnym miejscu i ot cała tajemnica,nie chcę pytac co się stało z przyzwoitym domem w Polsce...fatalne drogi boszsz... naprawdę - gdzie ty mieszkasz??? czyś ty się onetu naczytała czy co? jakby w Polsce przyszła zima z temp. -50 to by też połowa wymarła... nie chce mi się dalej polemizować - jak sobie ktoś nie potrafi zadać pytania: dlaczego to coż....

Gość agenshe
albo sie jezyka nie zna i tyle z GP nie mozna sie dogadac z dentysta to wtedy powstaja takie opinie negatywne:P ja tutaj rodzilam.Tutaj mialam usuwanego wlokniaka.Tutaj byl operowany kolega(mial prepanacje czaszki)ogolnie otarl sie o smierc.Tutaj do szpitala trafil moj chlopak z rozprutym calym bokiem i go szyli.Zyjemy wszyscy i sie dobrze mamy.

Gość pojechala wiesniara
kijevna>>>> odpowiem ci dlaczego to ci zacofani i tepi brytyjczycy nie przyjezdzaja do nas pracowac, bo pelno takich prymitywnych pytan w necie od zakomplesionych wiesniar z Wolki malej. A to dlatego, ze KARMIA NAS PROMAGANDA jak to Europa Zachodnia jest cud miod, rozwinieci, kulturalne ladies and gentelmans, ze czysto, ze drogi maja super itd itp, a my musimy ich gonic, ciagle gonic, bo oni tacy super, a my to takie warcholy co to nawet pradu nie maja ( tak tak, pewna Brytyjka mi to powiedziala w oczy, ze my pradu w Polsce nie mamy, zgadzasz sie z tym?...) Odpowiedz jest prosta jak drut, ale my nie mozemy o niej glosno mowic. Poprostu nasi politycy dostaja duze lapowki i obietnice intratnych stanowisk w Europie za duza kase, zeby zdradzali swoj wlasny narod i utrzymywali nas na takim poziomie jakim jestesmy, zebysmy byli tania sila robocza, zebysmy byli niewolnikami Europy. Przyklad. Np Buzek- byly premier, ktory wprowadzil 4 reformy, ktore rozwalaja Polske, np reforma emerytalna, sam od niej uciekl i nie bedzie w nia wlaczony, ale nasze pokolenie bedzie ograbione z naszych pieniedzy przez niego poprzez te reformy. ( Prosze poczytac blog niepoprawni.pl - emerytura ktorej nie bedzie, tam jest wszystko swietnie wyjasnione). No wiec Buzek- czlowiek, ktory nie potrafi poprawnie, bez uprzedniego przygotowania dla niego, sklecic paru zdan po polsku, a co dopiero dodajmy, nie potrafi mowic po angielsku, zostal przewodniczacym RE, dlaczego on? I to osoba, ktora pochodzi z kraju, gdzie jak jest oferta pracy dla osoby, ktora ma sprzedawac lody, jest wymagane, zeby znala DWA JEZYKI OBCE. To wiec o co chodzi? Czy jesescie az tak ciemni, ze nie wiecie dlaczego to my jezdzimy pracowac do krajow Europy a nie oni do nas? Bo politycy nas sprzedali i sprzedaj dalej. Jak myslicie dlaczego Kwasniwska byla i jest taka piekna, to bylo za darmo? A fabryka makaronu Waesy, sama sie kupila? Itd. Jestes gleboko naiwna, jak wielu zakomplesionych Polakow, ze zadajesz takie pytanie, a odpowiedz jest prosta. Ci na gorze cie sprzedali Europie Zachodniej, i nie wazne gdzie pracujesz w Polsce czy w Europie, pracujesz dla Europy zachodniej, jako tani niewolnik, ale za to politycy i ic rodziny maja sie dobrze.

Gość jedne z madrzejszych słów
pojechała wieśniara - skoro miałas tak dobrze w polsce to po co wyjechałas do uk ???? Siedzisz i narzekasz , piec lat mieszkasz Skoro ci było tak cudownie w polsce i zyłas na takim wysokim poziomie , to po przyjezdzie do uk i doznanym szoku w podskokach powinnas wracac do pl , az by się kurzyło A ty co , a ty zostałaś i 5 lat juz tu mieszkasz

Gość pojechala wiesniara
agnshe znam jezyk bardzo dobrze, nie mam problemow z jezykiem, ale z jak w Polsce mozna walczyc i uciec od zascianka do nowoczesnosci, od debila do normalnego lekarza, to tutaj nie masz wyboru. To wszedzie cie w UK otacza. Pijanstwo, kurestwo, ciemnota, analfabetyzm, glupie hihi, albo gorgeous na kazdym, nie tylko na niskim szczeblu, brud, brudne ulice, zielen tylko w parkach, dzieciaki bawiace sie na ulicach, albo centrach, bo place zabaw tylko w parkach, a do nich trzeba dojezdzac, leniwi ludzie, pogoda straszna, domu zagrzybione, cieknie, ze w domach ciagle zimno. Gdzie ten rozwoj? Bo w UK tego nie wiedze. Mam zamiar wyemigrowac do Szwecji, tam widzialam rozwoj, ale UK to masakra...

Gość agenshe
"A to dlatego, ze KARMIA NAS PROMAGANDA jak to Europa Zachodnia jest cud miod, rozwinieci, kulturalne ladies and gentelmans, ze czysto, ze drogi maja super itd itp, a my musimy ich gonic, ciagle gonic, bo oni tacy super, a my to takie warcholy co to nawet pradu nie maja ( tak tak, pewna Brytyjka mi to powiedziala w oczy, ze my pradu w Polsce nie mamy, zgadzasz sie z tym?...) " to,ze wsrod spolecznosci angileskiej jest duzo polglowkow to inna para kaloszy.Nigdy nie myslalam,ze sa kulturalnym inteligentnym narodem,bo nie sa.Oni nie musza,bo sa narodem rozpieszczonym.Oni potrzebuja instrukcji obslugi nawet do tego jak zjesc mufline:P Ale rzadza nimi madrzy ludzie.Na tyle,ze oni juz nawet myslec nie musza,bo wszystko maja pod pyski podane.

Gość pojechala wiesniara
chcialabym zyc w Polsce ale nie moge, moj maz dostal kontrakt w UK, rodzina na odleglosc nie dziala, jak przyjechalam do UK widzialam brudne ulice, ale myslalam, ze moze pod innym katem sa rozwinieci, ale im dluzej tu jestem, tym bardziej uswiadamiam sobie, ze "Little Britain" to film dokumentalny o Brytyjczykach, a nie komedia, sa owszem wyjatki, wsrod Brytyjczykow, ale oni tez zamierzaja emigrowac z UK, bo nie moga patrzec na swoich wlasnych rodakow i zniesc tej pogody. Poza tym w Polsce za pare lat ZUS zbankrutuje to bedzie tragedia narodowa, bo juz dzisiaj wiekszosc naszego pokolenia i mlodziezy utrzymuja emerycie i rencisci, daja na remonty mieszkan i domow, na zycie itd. Z Polski Zachod ssa wszystko co najlepsze dzieki naszym przekupnym politykom...