Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościnnA...*

czym częstujecie gości w Boże narodzenie i 2dzien świąt

Polecane posty

Gość gościnnA...*

słuchajcie mam problem. Na wigilie zaproszonych mam znajomych , ze przyjeżdżają z baaaardzo daleka zostaną w boże narodzenie i drugi dzień świąt. Teraz mam dylemat czym ich nakarmić w BN i 2 dzień. W wigilie jemy tradycyjnie 12 potraw u mnie w domu rodzinnym zawsze było tak, że w BN i 2 dzień świąt jedliśmy to samo co w wigilie bo zawsze tego jest dużo i zostaje ale gości raczej nie wypada tak potraktować i dać im to samo- jak myślicie ?, więc pomóżcie- co proponujecie na obiad bożonarodzeniowy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi mo za
daj im Zimnego Lecha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
bedzie wiski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
dzięki za pomoc :) fajny pomysł ale ze schabem jest problem nie mieszkam w pl i te schaby tutaj są *** mam kurczaki dwa jeszcze jakieś pomysły ktoś ma ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nic w glowie buu
upiecz kaczke lub indyka:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niezalogowna furgonetka
no my tez mamy to co zwigili, i jeszcze ciasto i mieso do tego, ale wszytsklo jest gotowane przed świetami potem odgrzewane tylko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
szukam jakiś fajnych przepisów na necie na kurczaka może coś takiego http://www.ozdabianiepotraw.pl/?p=1214#more-1214 ?- to w sobotę jeśli chodzi o zupę to będzie i grzybowa i barszczyk- do wyboru tak jak piszecie a w Nd to chyba schabowy z piersi kuraka i niech wracają do domu :) jakie macie przepisy na sałatki ? kolacja- to co z wigilii do wyboru super pomysł a śniadanie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
łał skąd wy te pomysły bierzecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roladinia
u mnie w pierwszy dzień jest zupa z wigili , gęś ,kluski śląskie,czerwona kapusta , drugiego dnia rosół , rolady, kluchy tarte , kapusta oprucz tego w ciągu dnia zajadamy pierniku ,makowce ,szyneczki i sałatki zapijając dobrym likierkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
dzięki bardzo mi pomogłaś :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
btw czy do całego kurczaka pasuje marchewka duszona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jioji
nie wyobrazam sobie, aby w Swieta robic jeszcze obiad, skoro jest gora jedzenia z Wigillii. Przez cale Swieta jemy to co sie przygotowalo przed Wigilia i nie widze a tym nic niestosownego:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
jioji ja tez sobie nie wyobrażałam, myślałam ze sie je to co w wigilie u mnie tak było ale to było w domu rodzinnym, teraz mieszkam ze swoim facetem i on nie wyobraza sobie takiego jedzenia jak są goście .... w dodatku jak mu mowie to co napisałyscie to nosem kreci ze w sb rosół musi byc a nie zupa z dnia poprzedniego jak są goście :/ tylko ciekawe co w nd bedzie... jak sie wqrze to zdaje sie ze sam zacznie sobie wszystko gotować i gości podejmować.Znalazł kure domową i fochy strzela

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie w pierwszy dzień świąt faszerowane udka z kurczaka i ziemniaczki pieczone ( kupuję gotowe ) później tylko do piekarnika i do tego warzywa blanszowane w drugi dzień pieczona karkówka w sosie śliwkowym z kaszą pęczak i surówka z białej kapusty wszystkie dania przygotuję w czwartek tylko ziemniaczki i warzywa w ostatniej chwili do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zupkę też gotuję w czwartek serową z porem i z małymi pulpecikami z wieprzowiny mało roboty a super smak wszystkim smakuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oczywiście że gotowe bo są smaczne sos śliwkowy oczywiście też gotowy najlepiej z winiar karkówkę wieprzową też kupuję całą i piekę później kroję tylko w grubsze plastry do obiadu reszta co zostaje można wykorzystać do kanapek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na sniadanie i kolacje cos w formnie szwedzkiego stolu - czyli duzo warzyw, salatki - moze byc jarzynowa tradycyjna i jakkies 1-2 inne np. z selera, z pora, grecka albo warstwowa z kurczakiem, sery, wedliny, moze jakies ryby jesli lubicie oczywiscie na deser ciasta - wszystko to tzn, salatki mozesz przygotowac wczesniej, a reszta nie zajmie Ci duzo czasu ja zrobilabym tylko obiad tzn. tak jak dziewczyny radza - barszczyk lub grzybowa i jakies pieczone miecho na drugie danie - to tez nie zajmuje duzo czasu wystarczy zamarynowac a potem do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
robie tak : sobota: barszcz czerwony/grzybowa do wyboru, na drugie cały kurczak pieczony do niego kluski śląskie buraczki duszone ale jeszcze chciałbym jakąś surówkę do tego poratujcie przepisem :) niedziela- rosół, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaczki mizeria(?) i jeszcze bym chciała jakieś surówki do tego -proszę o przepisy ;) śniadanie- szwedzki stół najlepiej, plus coś z wigili jakieś łazanki, kapusta z grochem, makówki do wyboru kto co chce, wędlin mamy pod dostatkiem :) a kolacja to chyba wszyscy idziemy na chałupy do innych znajomych to się problem rozwiąże uratowałyście mnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli chodzi o surówkę to polecam z białej kapusty prawie każdy ją lubi i jest smaczna nawet trzy cztery dni po przygotowaniu ja szatkuję kapuchę dodaję pokrojonego pora marchewkę startą na tarce trochę czerwonej papryki do tego szczypta kwasku cytrynowego sporo cukru , soli i na koniec majonez lub oliwa jak kto woli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jeśli chodzi o mizerię to ja jej w zimie nie robię bo ogórki o tej porze są według mnie ohydne kilka plasterków na kanapce jeszcze ujdzie ale w śmietanie są be............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościnnA...*
dzięki magnum :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaklamanyrodbacholkow
Zamordowanymi,pozniej udajemy ze wszysrtko gra i jestesmy taaaacy ciepli i pelni milosci,tak wyobrazamy sobie elegancje i szyk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×