Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ellbal

Torbiel na jajniku-7cm

Polecane posty

Gość ellbal

Witam wszystkich, Dzisiaj poszłam na rutynowe badanie do ginekologa i okazało się, że mam torbiel na jajniku wielkości 7cm x 6cm. Nie miałam wcześniej żadnych większych dolegliwości, poszłam z niczym a wyszłam z taką diagnozą... Powiedziała mi, że gdybym do niej nie przyszla to w świeta/sylwester trafiłabym do szpitala a i tak sie martwi wiec daje mi informacje + zdjęcie USG dla lekarzy, ktore mam mieć przy sobie by w razie czego nie tracic czasu. Zupełnie tego nie rozumiem.. Fakt faktem, mam skłonność do torbieli i martwię się bardzo przyszłością. Zapewne będą powracać.. Dostałam Luteine 50 na uregulowanie cyklu i może to sprawi, że torbiel się pomniejszy no i mam nie palić. Boję się prawdopodobnego zabiegu, pobytu w szpitalu, konsekwencji i cały czas szukam info na necie-zgłupiałam od tych informacji, czytając o usuwaniu jajnika aż po problemy z zajściem w ciąże. Matura w tyk roku, o oceny trzeba dbać, konieczne wyjazdy, zajęcia dodatkowe, zajęcia na prawo jazdy.. Nie wiem jak to sobie poukładam, najchętniej bym zniknęła. Macie jakieś doświadczenia z torbielem na jajniku?

Gość vfrtygfrt
żadnych objawów?

Gość ellbal
z końcem listopada dopadł mnie nagły ból, kiedy miałam @ ale zniknął po jednym Nurofenie i krótkim czasie a poza tym NIC A NIC!

Gość ewerwqrwr232e
a okres masz regularnie, nie masdz plamien?

Gość ellbal
żadnych plamien i nieregularne ale odpowiadało mi to nie męczyć się z @ co miesiąc

Ja miałam w ciązy. Podczas pierwszego badania USG wykryto u mnie na jednym jajniku dwie - na 5 cm i na 3 cm. Ciąża nie rozwijała się prawidłowo. Dostałam skierowanie do szpitala, po trzech dniach poroniłam. Byłam w ósmym tygodniu ciąży. Torbiele wchłonęły się same.

moja siostra w wieku 15 lat miała torbiel na jajniku o średnicy 11 cm. żadnych objawów. trafiła do szpitala z powodu podwyższonego ciśnienia, po wielu badaniach wyszło na jaw,że ma torbiel. było za późno,żeby usunąć go farmakologicznie, niezbędna była operacja. Po operacji siostra dość szybko wróciła do formy...po jakiś dwóch tygodniach funkcjonowała zupełnie normalnie, tyle,że musiała uważać na bliznę i nie przesadzać z wysiłkiem fizycznym. Tak więc nie martw się, wszystko będzie dobrze!

Gość ewerwqrwr232e
ja mam ponoć też torbiel, bo okres bardzo rzadko...

Gość jemioła pocałuj...
moja siostra ma mnóstwo torbieli ale ona ma zespół policystycznych jajników, bierze tylko leki aby mieć miesiączkę i tyle, robi usg regularnie, nie wiem skąd ta panika, może rozmiar jest znaczny? tak czy owak, zdrowie jest najważniejsze, bo jak go nie będziesz miała to ani prawko ani matura nie będą ci potrzebne, zdrowia

Gość ellbal
Zona Faraona-czy przyczyną poronienia były torbiele? Przykro mi bardzo!!

Gość ewerwqrwr232e
a co jaki czas robi to usg?

Gość ..NATALA..
Na Twoim miejscu bym się az tak bardzo nie przejmowała.Torbiel może sam pęknąć.Ale konrolować należy. Zyczę zdrówka.

Ellbal, bezpośrednio nie była przyczyną poronienia. Chodziło mi o to, że po poronieniu wchłonęła się samoistnie, w moim przypadku nie była w żaden sposób leczona.

Gość ellbal
Dziekuję za wyczerpujące wypowiedzi! ZonaFaraona-życzę pozytywnego myślenia i powodzenia na dalszej drodzę życia. PS. Nie dam się pokroić!

Gość ellbal
...NATALA...-torbiel jak pęknie to już nie jest wesoło wtedy już tylko zabieg, tego się obawia u mnie lekarka chyba bardziej niż ja

Gość truskawka210
7cm to spory torbiel i takie juz sie zalicza do groznych. Nie lekcewaz tego tylko zgłos sie do drugiego lekarza w celu uzyskania drugiej opinii. Dziwi mnie to ze nie namawiala na zabieg teraz przy takiej wielkosci gdyz taki sie moze w kazdej chwili wylac a zagrozic to moze zyciu przy czym bole sa porownywalne do porodowych. Nie chce Cie straszyc ale apeluje o leczenie. W razie pytan podaje maila truskawka 210@poczta.fm

Gość fnksf
Moja znajoma miała usunięty jajnik wraz z jajowodem, przyczyna własnie była torbiel, tak wiec nie zwlekaj.....

Gość KWASNE JABLKO
ja mialam usuwane torbiele, jeden mial 10cm , drugi 8, tak wiec nie bylo wyjscia i nie bylo na co czekac... jeden z nich tez mial zeba i wlosy. powiem wam, ze jak sa duze i trzeba wyciac, lepiej nie zwlekac. ja mialam juz pozno wycinane, i stracilam prawie cale jajniki, cudem resztki mi jakos polatali, i na razie jest ok. ale ze zostala ich niewielka czesc, wiem ze z dziecmi powinnam sie spieszyc...

Gość hewelka
Mnie się skręcił torbiel wielkosci męskiej pięsci. Byłam wówczas w 2 miesiacu ciązy i został mi usuniety operacyjnie. Po tym zabiegu urodziłam zdrowe dziecko i 2 kolejnych ;) Skrecenie torbala ma dośc ostre objawy silny ból w dole brzucha z wymiotami. Wtedy zostaje juz tylko ciecie.

Gość hewelka
KWASNE JABLKO z tych objawów jakie piszesz to był potworzak a nie torbiel :P Potworzaki pojawiają sie u dziewczynek w wyniku wchłoniecia sie innego zarodka w życiu płodowym :) torbiele sa pochodzenia nowotworowego ;)

po pierwsze TA TORBIEL, nie ten po drugie, ktoś napisał, że może sama peknąć i po problemie no, jak sama pękła, to dopiero byłby problem, po jakiś 2 dniach zapalenie otrzewnej, za kolejne 2-3 dni zgon :) moż esię sama wchlonąć, ale małe szanse może się wchłonąć do pewnego stopnia po leczeniu hormonalnym i moze byc konieczna operacja, albo laparoskopia, wtedy trzy male dziurki są robione, nic prawie nie widać, szybko sie dochodzi do siebie; albo laparotomia - dziura jak po cesarce, zwlaszcza jesli dochodzi do tego endometrioza

Ja mam skłonność do torbieli.. to się wchłonie to wychodzi nowa.. Za każdym razem to samo leczenie.. luteina. Tabletki anty pomagają. Znaczy nie ma torbieli jak się je stosuje. Opinia lekarza... Ja niestety nie stosuję. Moja ostatnia miała 80 mm średnicy, na lewym jajniku, cienkościenna.. oczywiście się wchłonęła.. boję się że kiedyś pęknie..a to już będzie problem. Życzę powrotu do zdrowia :)

Gość moja matka wyleczyła czosnkiem
3 zabki dziennie jadła czosnku az do ustaienia

7cm to bardzo duży już, może się nadawać do operacji. Torbiel leczy się pigułkami antykoncepcyjnymi.A co do ciąży to nawet jeśli byłaby konieczna operacja wraz z wycięciem jajnika to zachowując drugiego możesz być w ciąży;) Od samej luteiny tak duży torbiel ci się nie zmniejszy.

Gość Bill Gatesss
co wy pierdolicie torbiel leczy sie czosnkie

Gość ellbal
Dzieki za wszystkie wypowiedzi. Wyczytalam w internecie o aletrze leczniczej, po niej torbiele sie ponoc wchlona. Jest ciezko dostepna ale zrobie wszystko by ją zdobyć. Pobyt w szpitalu nie wchodzi w rachubę. Powodzenia wszystkim!

jak Ci torbiel pęknie, to szpital będzie błogosławieństwem no, chyba, że masz plany samobójcze, to co innego

Gość ellbal
PS. Ktoś pisał o leczeniu tabletkami anty, z jakiegoś powodu związanym z torbielem nie mogę ich zażywać

Gość glupiie pytanie ale
czy torbiel mozna wyczuc? bo mam takie zgrubienie i nie wiem czy to moze byc torbiel?? jakie sa w ogole objawy?