Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosposia marlenosia

Makowiec . POMOCY!

Polecane posty

Gość gosposia marlenosia

Na dziale gotowanie mi nie odpisują to spytam tu:) Upiekłam makowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej i wydaje mi się jakiś dziwny, niedopieczony. Ciasto i wierzch są ok ale w środku mak jest taki wilgotny. Czy tak powinno być? Może powinien lepiej się schłodzić? Piekłam go 1godz 10min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bo ma być wilgotny w środku :) jak go przykryjesz to zmięknie i na górze suchy makowiec to nie makowiec :) bardzo dobrze ci wyszedł ,ja piekę góra 45 minut i jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia marlenosia
ok. Dzięki:) Już panikowałam że otruje kogoś:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia marlenosia
zaraz piekę drugą blaszkę i chyba dodam ekstra łyżkę mąki ziemiaczanej bo ta gotowa masa makowa taka tłustawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia marlenosia
i jeszcze wrzucę ząbek czosnku, bo to podobno zdrowo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dajcie przepis na makowiec:)Dostalam z Polski mak i chcialabym upiec .Maku mam 400 gr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mąki nie dodawaj ,lepiej bułkę tartą :) nad czosnkiem bym się mocno zastanowiła :classic_cool::D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia marlenosia
dzięki za rady:) to z czosnkiem to oczywiście podszyw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66 dołączam do Was!!
Uwielbiam makowce i piec i jeść - mam 2 takie sprawdzone: - pierwszy: MASA MAKOWA 1/2 kg maku - sparzonego 2 x zmielonego 20 dkg cukru,cukier waniliwy, 3 żółtka, 1 łyżka miodu, bakalie.Wszystko dokładnie wymieszać , dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. CIASTO: 1 kostka margaryny, 6 żółtek, 25 dkg cukru,40 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,10 łyżek mleka piana z 6 białek.Wyrobić ciasto , podzielić je na 2 części , jedną wyłożyć na posmarowana blaszkę na to masa makowa na masę resztę ciasta.Piec 40 - 45 minut 180st.C ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem - jak będzie suchy znaczy gra!!! Makowiec zawijany: ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka i 1 całe jajko 1 margaryna 10 dkg drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 4 łyżki cukru masa makowa:2 szklanki maku sparzonego 2 x zmielonego 2 łyżki roztopionej margaryny, 4 całe jajka 6 łyżek cukru 10 dkg wiórek kokosowych ( jak ktoś ich nie lubi to nie muszą być) bakalie ( orzechy włoskie , suszone śliwki , figi - drobno pokrojone W Y K O N A N I E : Drożdże utrzeć z cukrem dodać mąkę i pozostałe składniki wyrobić ciasto.Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części uformować 3 rolady - zawijańce , owinąć w papier do pieczenia ale niezbyt ciasto tak by mogło sobie trochę urosnąć ale też nie za luźno bo popęka.Piec 45 minut 180 st.C pod koniec pieczenia zajrzeć pod pergamin i jak jest rumiane i złote jest gotowe , zostawić w piekarniku aż wystygnie i według uznania - posypać cukrem pudrem,polać czekoladą rozpuszczonej w odrobinie mleka lub polukrować np. lukrem cytrynowym - 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny cukier połączyć z sokiem i polać lurem ciepłe makowce może być tradycyjny lukier.Ten makowiec jest super.Niedługo Wielkanoc więc przepis jak znalazł!!! A jakby ktoś chciał przepisik na serniki mam kilka sprawdzonych !!!!! Na babki też.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×