Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosposia marlenosia

Makowiec . POMOCY!

Polecane posty

Gość gosposia marlenosia

Na dziale gotowanie mi nie odpisują to spytam tu:) Upiekłam makowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej i wydaje mi się jakiś dziwny, niedopieczony. Ciasto i wierzch są ok ale w środku mak jest taki wilgotny. Czy tak powinno być? Może powinien lepiej się schłodzić? Piekłam go 1godz 10min.

bo ma być wilgotny w środku :) jak go przykryjesz to zmięknie i na górze suchy makowiec to nie makowiec :) bardzo dobrze ci wyszedł ,ja piekę góra 45 minut i jest ok.

Gość gosposia marlenosia
ok. Dzięki:) Już panikowałam że otruje kogoś:P

Gość gosposia marlenosia
zaraz piekę drugą blaszkę i chyba dodam ekstra łyżkę mąki ziemiaczanej bo ta gotowa masa makowa taka tłustawa

Gość gosposia marlenosia
i jeszcze wrzucę ząbek czosnku, bo to podobno zdrowo :)

Dajcie przepis na makowiec:)Dostalam z Polski mak i chcialabym upiec .Maku mam 400 gr.

mąki nie dodawaj ,lepiej bułkę tartą :) nad czosnkiem bym się mocno zastanowiła :classic_cool::D

Gość gosposia marlenosia
dzięki za rady:) to z czosnkiem to oczywiście podszyw

Gość margolka66 dołączam do Was!!
Uwielbiam makowce i piec i jeść - mam 2 takie sprawdzone: - pierwszy: MASA MAKOWA 1/2 kg maku - sparzonego 2 x zmielonego 20 dkg cukru,cukier waniliwy, 3 żółtka, 1 łyżka miodu, bakalie.Wszystko dokładnie wymieszać , dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. CIASTO: 1 kostka margaryny, 6 żółtek, 25 dkg cukru,40 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,10 łyżek mleka piana z 6 białek.Wyrobić ciasto , podzielić je na 2 części , jedną wyłożyć na posmarowana blaszkę na to masa makowa na masę resztę ciasta.Piec 40 - 45 minut 180st.C ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem - jak będzie suchy znaczy gra!!! Makowiec zawijany: ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka i 1 całe jajko 1 margaryna 10 dkg drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 4 łyżki cukru masa makowa:2 szklanki maku sparzonego 2 x zmielonego 2 łyżki roztopionej margaryny, 4 całe jajka 6 łyżek cukru 10 dkg wiórek kokosowych ( jak ktoś ich nie lubi to nie muszą być) bakalie ( orzechy włoskie , suszone śliwki , figi - drobno pokrojone W Y K O N A N I E : Drożdże utrzeć z cukrem dodać mąkę i pozostałe składniki wyrobić ciasto.Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części uformować 3 rolady - zawijańce , owinąć w papier do pieczenia ale niezbyt ciasto tak by mogło sobie trochę urosnąć ale też nie za luźno bo popęka.Piec 45 minut 180 st.C pod koniec pieczenia zajrzeć pod pergamin i jak jest rumiane i złote jest gotowe , zostawić w piekarniku aż wystygnie i według uznania - posypać cukrem pudrem,polać czekoladą rozpuszczonej w odrobinie mleka lub polukrować np. lukrem cytrynowym - 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny cukier połączyć z sokiem i polać lurem ciepłe makowce może być tradycyjny lukier.Ten makowiec jest super.Niedługo Wielkanoc więc przepis jak znalazł!!! A jakby ktoś chciał przepisik na serniki mam kilka sprawdzonych !!!!! Na babki też.