Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zupełnie zielona 25

Zakup mieszkania - co kolejno mam robić, na co zwracac uwagę?

Polecane posty

Gość zupełnie zielona 25

Planujemy z moim chłopakiem kupić mieszkanie w bloku, najlepiej do remontu ok. 50 m2 , 2 pokojowe. Planujemy przeznaczyć jakieś 150 tys. Póki co przeglądaliśmy mieszkania na stronach internetowych. I teraz mam troche pytań - na tych stronach nie ma oczywiście adresów bo to idzie przez agencje nieruchomosci. Czy mam się więc kontaktowac z takim pośrednikiem i czy płacę za to czy tylko strona sprzedająca płaci za usługę pośrednika? - interesują mnie kwestie prawne. Mieszkanie mi się podoba, korzystna cena wynegocjowana (z włascicielem czy pośrednkiem?) i co dalej? Jakie dokumenty sa potrzebne itd. Czego rządać od właściciela? - rozumiem, że mieszkania moga był własnościowe i spółdzielcze, czy będzie różnica w cenie i czy takie spółdzielcze też można kupić skoro nie są własnością (zupełnie nie wiem) :) - czy opłaca się kupić mieszkanie do remontu (dużo zrobimy sami) czy można się wkopać ;)

Gość zupełnie zielona 25
hops :)

Gość zupełnie zielona 25
:)

Gość magda8820234
ja sie przepriowadzam chyba z 4 razy bo co chwile mama zmienila mieszkania;d i z tego co wiem, nie oplaca sie kupowac mieszkan spoldzielczych, bo jest wysoki czynsz i wgl!! tylko wlasnosciowe, nie wiem w jakim rejonie polski chcesz kupic mieszkanie ale w Krakowie za 150 to jedno pokojowe;) ale wiadomo ze w Krakowie i Warszawie sa najdrozsze.. hmm.. co do kwestii remontu to zaezly w jakim stanie jest mieszkanie, jesli np tylko sciany sa do zrobienia to oplaca sie bo w latwym tani sposob mozna to zrobic samemu;)

Gość zupełnie zielona 25
łódzkie :) za 150 sie kupi 2 pokojowe :)a czyj jak korzystam z posrednictwa, z agencji to ja tez płace?

biuo posrednictwa pobiera prowizje około 3 % od sprzedajacego i kupujacego , nic nie robi tylko kasuje no rzadaja dokumentów od sprzedajacych by przedstawic kupujacemu , zalatwiaja notariusza i uczestnicza w tej całej transakcji :( koszty 3 % od wartosci mieszkania plus wat dla biura posrednictwa czyli około 5500 zł i okolo 5000 zł notariusz :( poszukaj bezposrednio mieszkania to zaoszczedzisz 5500 zł :( co za sierota z ciebie :(