Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oahu

Tabletka 72h po a spowiedz

Polecane posty

Gość Oahu

Zbliżają się święta i na pewno niektórzy mają ten sam problem co ja , czy tabletka antykoncepcyjna 72h po może być traktowana jak zwykły środek antykoncepcyjny ?? Spowiadając wystarczy powiedzieć , że stosowałam tabletke antykoncepcyjna jednorazowo ?

Gość w swietle prawa
zal po ch** takie rzeczy mowic??

Gość hckuu
ja nie spowiadam sie z tego, że biorę tabletki antykoncepcyjne a jestem wierząca. mówię że współżyłam z chłopakiem ale nie mowie o antykoncepcji, bo mojego chłopaka kocham, on mnie też, wiele mu zawdzięczam i seks to dla mnie nie jakis akt fizyczny tylko akt który utrwala nasz związek,poza tym tabletki anty biore głownie ze wzgledu na to że poprawiają mi stan skóry ktory wczesniej byl okropny, natomiast jakbym wziela tabletke 72po to bym o tym powiedziala, ze zazylam tabletke zapobiegającą ciązy ale juz po odbytym niezabezpieczonym stosunku bo to wg mnie jest grzech, przepraszam jesli kogos urazilam, kazdy ma swoje okreslone zdanie w tych sprawach

Gość Moses Nganu Angola
a po chooj wam takie nieważne spowiedzi? zapiszcie sie do jakiegos nowoczesnego zboru czy liberalnego katolicyzmu zy czegoś takiego i po problemie. Na płaszczyźnie katolickiej zaciągacie cenzury, ale oczywiście chooj wam w łeb kurrwy aborcyjne itp. spierrdalać na skrobanke :D:D:D

Gość anikaaaaa
prawda jest taka ze wiekszosc zrecz któe robimy są grzechem:) sam fakt wspołzycia przed slubem to grzech...wiec wszystkie rzeczy zwiazae z tym też...ja jestem w ciąży,mąż mój jest po rozwodzie juz kilka dobrych rad i usłyszała od ksiedza podczas spowiedzi ze samo to ze zyje (slub cywilny) z rozwodniekiem jest grzechem a co dopiero dziecko z takiego związku... niestety zadne tłumaczenia nic nie pomogły i rozgrzeszenia nie dostałam. Po tym stwierzdiłam ze nigdy juz nie pojde do spowiedzi bo ksieza maja gorsze grzechy a umoralniaja innych...

Gość Inga87
Wg. Kościoła Katolickiego jest to oczywiście grzech, bo "tabletka po" ma wg nich działanie poronne, ba...nawet zwykłe tabletki antykoncepcyjne określają oni jako poronne ! Jest to myślenie całkowicie błędne. Tabletka PO zawiera hormon - lewonorgestrel. Spełnia on funkcje naturalnego progestagenu. Jeśli dziewczyna zażyje Postinor Duo/Escapelle przed wystąpieniem owulacji - on do niej nie dopuści, tzn. znacząco ją opóźni. Jeśli zażyje po jej wystąpieniu - na tyle zagęści śluz w szyjce macicy, że plemniki nie będą w stanie zapłodnić komórki jajowej. Jeśli zaś zażyje tabletkę awaryjną po tym, jak zapłodniona komórka zagnieździ się w jamie macicy - lewonorgestrel podtrzyma ciążę. Inny syntetyczny progestagen podaje się kobietom z zagrażającym poronieniem.

Gość Michał Zaradny
Witam Tabletka antykoncepcji awaryjnej jest metodą antykoncepcji, tyle, że po stosunku. Należy ją jednak przyjmować wyłącznie w sytuacjach awaryjnych, gdyż zawiera bardzo dużą dawkę hormonów. Więcej na temat tej metody antykoncepcji znajdziesz na www.wpadka.pl, a w razie jakichkolwiek pytań bądź wątpliwości pod adresem http://wpadka.pl/zapytaj-eksperta możesz skorzystać z porady eksperta. Pozdrawiam --- eRzecznik serwisu www.wpadka.pl masz 72 godziny Konkurs na najlepszego DJa Polski, poleca DJ S.K.Pelle sprawdź www.wpadka.pl/konkurs

Gość Kropczynska
Prawda została już powiedziana praktycznie wszystko co robimy jest grzechem :-) Współżycie przed ślubem,antykoncepcja, wulgarny w sensie ostry seks, stosunek przerywany itd. Większość z nas uważa się za katolików i to praktykujących ale i tak z wielu rzeczy sie nie spowiadamy. Ja? Tak samo, no bo musialabym powiedziec ze postaram sie tego wiecej nie robic, nie grzeszyc w tten sposob, a wiem juz idac do spowiedzi ze to yloby klamstwo czyli caly sens spowiedzi gdzies znika :-)

Gość gość
Antykoncepcja to niedopuszczenie do poczecia. W przypadku wielu srodkow ktore potocznie nazywa sie antykoncepcyjnymi, dochodzi do poczecia, a nie dopuszcza sie do zaplodnienia poczetego juz zarodka. Wiec jest to dzialanie wczesnoporonne. Mechanizm niedopuszczenia do zagniezdzenia wystepuje w tabletkach 72h po, w spiralach(wkladkach), srodkach hormonalnych (nawet w tych, ktore w pierwszej kolejnosci hamuja owulacje) itd. A jednym z warunkow dobrej spowiedzi jest szczerosc. Boga sie nie oszuka, nie mozna zatajac czegos swiadomie bo spowiedz wtedy jest niewazna, swietokradcza.

Gość gość
Gosciu "nie dopuszcza sie do zaplodnienia poczetego juz zarodka"????? Wez wroc na biologie w podstawowce i przeczytaj co to jest zaplodnienie. Nie ma nic wczesniej przed zaplodnjeniem bo zaplodnienie to polaczenie dwoch komorek: jajowej i plemnika. Wiec o jakim "poczeciu" przed zaplodnieniem Ty mowisz bo nie kumam a jestem po akademii medycznej...

Gość gość
Tabletka moze nie dopuscic do implantacji zarodka w jamie macicy a od tego momentu uznaje sie ze jest ciaza. Poloczone 2 komorki ktore nie ulegly implantacji to tzw. ciaza biochemiczna ktora nie ma prawa bytu...

Gość gość
Poczęcie następuje po połączeniu się plemnika z komórką jajową. Przejęzyczyłam się. Chodziło mi o niedopuszczenie do zagnieżdżenia. Zdanie powinno brzmieć : "dochodzi do poczecia, a nie dopuszcza się do zagnieżdżenia poczętego juz zarodka."

Gość gość
Więc cała wypowiedź, wcześniej pisałam z telefonu: Antykoncepcja to niedopuszczenie do poczecia. W przypadku wielu srodkow ktore potocznie nazywa sie antykoncepcyjnymi, dochodzi do poczecia, a nie dopuszcza sie do zagnieżdżenia poczetego juz zarodka. Wiec jest to dzialanie wczesnoporonne. Mechanizm niedopuszczenia do zagnieżdżenia wystepuje w tabletkach 72h po, w spiralach(wkladkach), srodkach hormonalnych (nawet w tych, ktore w pierwszej kolejnosci hamuja owulacje) itd. A jednym z warunkow dobrej spowiedzi jest szczerosc. Boga sie nie oszuka, nie mozna zatajac czegos swiadomie bo spowiedz wtedy jest niewazna, swietokradcza.

Gość X100
Ludzie jesteście nie normalni. Jak można kogoś kochać i zabijać z nim wspólnie "skutek uboczny" czyli dziecko ? Powiem Wam tak jesteście w wielkim błędzie mordując własne dzieci zabijacie członków własnych rodzin.

Gość gość
Pierdolnieta to ty jesteś, uposledzona dewoto

Gość gość
Jezeli dla kogos wiara jest tak wazna, to dlaczego godzi sie na seks bez slubu? Co tydzien do spowiedzi z seksu pozamalzenskiwgo? Heheh swietoszki. Bog bez spowiedzi wie co i z kim robisz. Nie jestem wierzaca, ale obluda niewierzacych mnie razi.