Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość śpiewaczkaaaaaaaaaaaaaaaaaa

tekst piosenki

Polecane posty

Hej mam taki problem nie moge znaleść słow piosenki religijnej która jest śpiewana na weselach a leci jakoś tak ty/tyś co miłoscią obdarzasz świat cały.............. coś takiego błagam o pomoc tak mi sie spodobała a nie mogę nigdzie znaleść słow przeszperałam śpiewniki i nic

Gość ljhgf
A szukałaś przez google?

Gość piosenka religijna na WESELU??
Na weselu - jeszcze ujdzie, ale na mszy slubnej takich wymysłów sacropolo śpiewac nie wolno!!!! Oto dowód, wyjątek z "Instrukcji Episkopatu Polski o muzyce liturgicznej po Soborze Watykańskim II". Szczególnej uwadze polecam punt nr 15 ;) 10. Wszystkie śpiewy przeznaczone do użytku liturgicznego mają mieć aprobatę Konferencji Episkopatu Polski, albo przynajmniej Władzy Diecezjalnej. Nie wolno w liturgii wykonywać utworów o charakterze świeckim. 15. Zabrania się wykonywania w ramach liturgii piosenek religijnych których tekst często nie jest w ogóle religijny, a muzyka z reguły posiada charakter świecki. 20. Podczas liturgii nie wolno wykonywać muzyki mającej charakter wyraźnie świecki np. jazzu, big-beatu itp. Muzyka ta nie jest zgodna z duchem i powagą liturgii, nie sprzyja jej refleksyjnemu przeżywaniu 24. "Należy pilnie wystrzegać się, by pod pozorem podnoszenia okazałości nie wprowadzać do obrzędów czegoś czysto świeckiego albo niezgodnego z kultem Bożym" (MS nr 43).

szukalam przez google i nie mogę znaleść a piosenka była śpiewana podczas gdy para ślubna wchodziła do kościoła

Gość w taki razie
ksiądz jest ignorantem, a organista jeszcze większym... sacropolo nie ma wstępu do liturgii (co wynika np. z powyższej odpowiedzi) - zatem i na ślubną Mszę św. o kwestiach estetycznych nie ma co mówić, kicz i bełkot jakich mało :( zamiast grzebać w pielgrzymkowych śpiewniczkach (największe nagromadzenie pseudoreligijnego bełkotu, jaki można sobie wyobrazić) warto zajrzeć np. do śpiewnika ks. Siedleckiego - jest tam takie mnóstwo pięknych i wartościowych pieśni, że na pewno da się znaleźć coś liturgicznego w zamian za sacropolową pioseneczkę