Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytając1

czy osobom majacym mieszkanie jest duzo latwiej zalozyc rodzine?

Polecane posty

Gość pytając1

czy znacie kogos takiego? Chodzi mi o te osoby, ktore dostaly mieszkanie od rodzicow, lub w spadku. Czy w zwiazku z tym, ze dostaly te oosby tak duzy prezent jakos wplynelo to na relacje w rodzinie (tzn. czy cos sie popsulo, ktos komus wypomina ten fakt?) Wiem, ze takie sytuacje nie przechodza bez echa i tak duze prezenty to tez zobowiazanie i nie zawsze to tak rozowo wyglada.

Gość z zycia wziete....
mozliwe, ze jest im latwiej, ale moze byc i tak, ze rodzice steruja potem taka osoba, wybieraja jej zawod, wywieraja nacisk na nia. W koncu ten ktos wpada w depresje, bo nie radzi sobie z oczekiwaniami, jakie sie mu stawia a doswiadczenia z domu rodzinnego skutecznie utrudiaja mu ulozenie sobie zycie i potrzebna jest terapia.

Gość z zycia wziete....
a terapia opierac sie bedzie na codziennym analu z moim wujkiem alfredem. ach... wspomnien czar

Gość z zycia wziete....
znam osobe, ktorej brat ukaral" ja w ten sposob za to, ze ona dostala mieszkanie, ze gdy kupil mieszkanie to ona nie wie, gdzie on mieszka, "zeby mu nie mogla przyjsc i mu plakac". Chcial, zeby sprzedac to mieszkanie, bo mogl tak kiedys mieszkac z dziewczyna i chcial czesc pieniedzy.

Gość dziwi mnie to bardzo
ja mam 66 m2 od mojej mamy otrzymane i swietnie sie z tym czuje. Zupelnie iny komfort zycia. A mamie pomagam jak moge z wdziecznosci!

pomagam jak moge z wdziecznosci! robiac za nia laske dziadkowi eutachemu

Gość wlasnie ile zarabiasz?
dziwi mnie to bardzo - i nikt sie w rodzinie nie burzyl? mam Ci nie wypomina?

nie wypomina ale za to kaze sie wypinac. na poczatku myslalam ze sie pomylila wypominanie z wypinaniem, ale po dlugim tagru stanelo na wypinaniu

rzecz jasna dwa podszywy sie pojawily. Nikt mi nie wypomina nic, ale dla wlasnego czystego sumienia splacilam brata - dalam mu dokladnie polowe wartosci mieszkania, trwalo to dokladnie 4 lata zanim dopelnilam cala kwote. Brat akurat wtedy skonczyl 19 lat, wiec nie mial jakis szczegolnych innych roszczen. A rodzinie pozostalej nic do tego.

a mama tez mi nie wypomina, bo pozbyla sie w sumie problemu oddajac mi mieszkanie, i tak w nim nie mieszkala a trzeba bylo placic czynsz i inne rzeczy. Raz tylko sie pokliclysmy o mieszkanie al po wyjasnieniu sprawy nigdy temat nie wrocil

Gość z zycia wziete........
a gdby brat mial i tak dostac inne mieszkanie to tez bys go splacila? gdyby nie byl o tyle mlodszy?

gdyby mial dostac od mamy inne mieszaknie to po co mialabym go splacac? wyszlo by na to ze dostalismy takie same prezenty. Gdyby nie byl mlodszy a ja dostalabym mieszkanie to splacilabym go mimo wszystko.

tam byla zdaje sie sytuacja, ze on chcial sprzedac to mieszkanie jeszcze przed bumem, mieszkanie stalo i sie zadluzalo, bo zostawil je wynoszac sie w zlym stanie a on byl zly na niesprawiedliwosc.... ale i tak zazdroszcze...tyle, ze laska ma przechlapane w rodzinie.

to jakas straszna lipa! nie wyobrazam sobie zebym miala toczyc boje z rodzina, gdyby faktycznie moja familia miala jakies watki mieszkania bym nie przyjela ale od nich tez bym odsunela. Jakis absurd!

i jak to jest w zyciu, ze jeden dostanie taki prezent od rodzicow jak ta laska i nie jest w stanie bez rodziny nawet wyremontowac tego mieszkania a jej brat super zawod, zarobki takie, jak ona nigdy nie miaal(jak twierdzi, ze nie miala) i sobie radzi bez mieszkania... Ona mowi, ze bez zdobyciazawodu nie stac jej na samodzielne zycie i splacanie dlugow. Tobie tez bylo tak trudno?

Gość zdjęcie w sepii
ja dostałam mieszkanie od mamy i dobrze mi z tym, nie muszę martwić się spłacaniem kredytów jak moi rówieśnicy. Mamę mam w ogóle wspaniałą, gwiazdkę z nieba dała by mi gdyby mogła :) czy ktoś się o to burz? a co komu do tego? Jej kasa i może z nią robić co chce. A wracając do głównego pytania, rodziny jeszcze nie założyłam ale mieszkam razem ze swoim narzeczonym, jest nam łatwiej żyć, mając taki start.

mieszkanie ktore zostawila mi mama bylo juz w pelni umeblowane i urządzone, ja w tym czasie jeszcze studiowalam ale dostawalam alimenty od mojego ojca (do momentu ukonczenia studiow), a w miedzyczasie tez pracowalam, wiec jakos to bylo. Jak skonczylam studia poszlam od razu do pracy i radze sobie chcociaz uwazam ze mieszkanie jest dla mnie za duzo :( troche zabija mnie czynsz.

chcialam wynajac pokoj u tej kolezanki, ale ona mowi, ze na razie wychodzi z dlugow i zamierza wynajac calosc (podobno w koncu udalo sie je wyremontowac). A ci, ktorzy mieszkali juz tam po remoncie jeszcze cos jej ukradli z tego mieszkania... generalnie to jak slysze, jak to wyglada. Dlaczego Tobie sie udalo splacic brata a jej nie? Czy to jest trudne? Nie rozumiem tych sytuacji. Tam tez byl rozwod rodzicow a brata wychowywal sie osobno.

Hrabina :D

Gość darmo- to- boli- gardlo
powiem tylko : ludzie nie myslcie, ze jak ktos dostanie od rodziny taki przent to odbywa sie to tak calkiem przyjemnie i bez kosztow:o o naiwni!

Gość zdjęcie w sepii
a jakie koszta masz na myśli?

Gość darmo- to- boli- gardlo
no wlasnie...jakie koszta.... no takie, jak na przykad tu to zostalo opisane: niesnaski, niedopowiedzenia, brat sie przed siostra ukrywa, ta ropacza, ze nikt z nia nie rozmawia juz tu taki topik kiedys byl o spadkach czyz czyms podobnym. Ktos dostal, inny nie, ludzie sie nie moga dogadac

Gość zdjęcie w sepii
wszystko zależy od rodziny i stosunków w niej panujących. Są rodziny, które za każdym swoim członkiem w ogień skoczą, są i takie gdzie każdy każdego w łyżce wody by utopił.