Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

herr komendante

ateiści nie powinni obchodzić świąt

Polecane posty

Gość ggnnnnnnnnnnnnnn
Jedno mnie zastanawia u katoli: Dlaczego wy ku*** macie mieć wolne, a ateiści pracować? :O Albo wszyscy mają wolne, albo nikt. Jaka hipokryzja jest w tym, że zjem kolację z rodziną i dam im prezenty? :D To zwykła kolacja i prezenty. Zagadka: Znajdź hipokryzję. :D

Gość nfdvnfkovmlkfdmvmfdv,m
ateiści tępe cipy!

Gość buraczekklaczek
Ateiści ssać pały :D

Gość patryk24
Ciągną haha

Gość kradziez kradziez
pogan i ateistow mam daleko gdzies i jak juz mowa o "kradzieży swiat" to ateisci w tych czasach "kradna swieta" chrzescijanom 🖐️ Jak chcecie to robcie co chcecie, mozecie czcic choinke czy co tam chcecie, jednak bedzie to zawsze marna podrobka prawdziwych swiat i nawet nie probujcie kogokolwiek przekonywac ze jest inaczej bo to jest zalosne 🖐️ nie udawajcie, ze obchodza was prehistoryczne plemiona pogan :O :O :O

A mnie interesują,bo jestem Polakiem a poganie to moja wiara narodowa i moich przodków

Gość aaaaamen
pogaństwo naszą wiarą narodową? hahaha idioci ''Bóg, honor, ojczyzna'' - to nasza narodowość

A słyszałeś o Bogu wojny?Zwią go Świętowidem.Więc Bóg,Honor,Ojczyzna.Więc dla Polaków lepszy Bóg Słowiański czy Żydowski?

Ja lubię pogaństwo grecko-rzymskie. Jednak w chrześcijaństwie była siła, skoro wyparło wszystkie inne religie.

Gość aaaaamen
naprawdę jesteś tak głupi czy tylko udajesz? wszyscy wiedzą, że mowa tu o jednym, jedynym Bogu chrześcijańskim, przynajmniej mnie uczyli tego na historii

Gość edfrgthyjukil
tylko człowiek ograniczony umysłowo uważa,ze jest bóg jako bóg.Co to jest siła?człowiek siedzący na chmurce?jest tyle religii a wiara ze jest jeden bóg i to chrześcijański napawa mnie szyderczym uśmieszkiem.

Gość te skuteczny
Drogi Poganinie,chętnie porozmawiam tylko dlaczego mnie od razu wyzywasz od katoli i fanatyków? Ja mam swoją rację, ty swoją.A jaka jeszcze jest miedzy nami różnica? Że ja cię nie obrażam.Dla informacji-krzyż służył rzymskim poganom do uśmiercania.Czy ci się to podoba czy nie.To w Cesarstwie Rzymskim wieszano na nim ludzi,często głową w dół,bo go jeszcze mocniej upodlić. Dodam tylko, że pojęcie mam,akurat studiuję teologię :P

te skuteczny-A słowo "katol"cię obraża?Poganin to też miało być słowo obraźliwe do Rodzimowierców.Ale jakoś te słowo się przejęło i mnie nie obraża.A fanatykiem jesteś bo uważasz że jest tylko jedna prawda i nie ma możliwości że twojego Boga nie ma.Ja swoją wiarę traktuję jak swoją kulturę,bo tak naprawdę jestem ateistą.A symbol krzyża pochodzi z astrologi.Krzyż ten na którym wieszani wyglądał inaczej.Nikt nie marnował by drewna na skazanców.Tym bardziej że w tym rejonie drewno było towarem deficytowym.Więc Jezusa nie ukrzyżowali na krzyżu drewnianym,jak już to na jakimś drzewie.Kto by tam tracił drewno i czas na zrobienie krzyża dla skazańców.Po za tym zobacz podobieństwo swastyki i innych znaków ludowych do krzyża.Dziwnym trafem te znaki są do siebie podobne i też się krzyżują.Wszystkie te symbole pochodzą z astrologi.

Gość oll yeahhhhhhh
mnie szyderczym uśmieszkiem napawa tłumaczenie, że wszystko to kwestia ewolucji - choć co do powstania świata nikt nie ma twardych dowodów, czemu sie nie dziwię, coś materialnego nie mogło się wziąźć z czegoś niematerialnego

Gość pendumulum_
poganinie nie pisz nic, bo tylko się ośmieszasz, kiedyś wieszali ludzi na krzyżach - idź się najpierw dokształć, a później produkuj

Gość te skuteczny
Obraża,bo nie jestem katolem tylko katolikiem. Katol ma wydźwiek negatywny i obraźiwy.Ja do ciebie piszę Poganinie.I jesteś takim samym fanatykiem jak ja,choć ja wierzę,że mam rację a ty wiesz, że masz ją ty. Czy ty chcesz mnie przekonać, że krzyż też komuś ukradliśmy? skoro był we wszystkich religiach jakimś symbolem to powiedzmy sobie szczerze, kto pierwszy ten lepszy :)

Gość ateiści to małpy darwina
i przekręt ewolucji

te skuteczny-Nie powiedziałem że krzyż żeście ukradli.Tylko do krzyża dopisaliście ideologię.Nawet w średniowieczu mnóstwo rzeczy zostało dopisane do Biblii.A katol to takie samie określenie jak Poganin,bo też bym mógł się domagać żebyś nie nazywał mnie poganinem tylko Rodzimowiercą.Po za tym jak nie głoszę tych rzeczy,które nie zostały udowodnione przez naukę.Więc nie będę uparcie twierdził że Bóg istnieje czy też go nie ma.Bo żadna z tych teorii nie da się udowodnić naukowo.Więc jeśli ktoś uparcie twierdzi że Bóg istnieje to jest fanatykiem religijnym.Ja nie potwierdzam i nie zaprzeczam.Ale katolikom robi się pranie mózgu i kler zabrania im myśleć samodzielnie i swoimi rozumami.Katolicy mają myśleć tak jak im Proboszcz nakazuje i Papież,myślenie swoim rozumem jest zakazane i wręcz uznane za grzech,za który pójdą do piekła.

Gość te skuteczny
Ale ja wiem,że Bóg istnieje :) W każdym zakątku świata ludzie mieli swoje wierzenia,często wierzenia te są zblizone do chrześcijaństwa w swojej konstrukcji.Sam sobie nadałeś nick,ja mogę cię nazywać Rodzimowiercą.Spoko. Nie dopisaliśmy ideologii,skoro naszego Boga ukrzyżowali na krzyżu(jakkolwiek miał on kształt,bo wiadomo,że raczej X lub T) to dla nas ma sens ta ideologia,jak ją nazywasz,dorabiana. Nie proboszcz a Papież.Ja się z tym godzę co nie znaczy,że ze wszystkim się zgadzam.Trochę mi bruździ podejście do antykoncepcji.Nie mniej jednak przyznaj-gdyby ludzie żyli tak jak deklarują,że wierzą to świat byłby piękny.Kościół dopuszcza myślenie samodzielne,naukę,badania medyczne.A to,że chce by było to etyczne? czy to źle? kiedyś uważałam,że życie nie powstaje w momencie zapłodnienia,teraz to wiem.Nie dlatego,że ksiądz tak mówi.A dlatego,że zostałam matką.I nie wyobrażam sobie,że inna kobieta,która też jest matką może temu zaprzeczać.Lub też facet,który też czekał na poczęcie swego dziecka.Pewnie wyda ci się to głupie ale odkąd zaczęłam bardzo poważnie podchodzić do zagadnień wiary to moje życie mocno się zmieniło.Owszem,ludzie krzywo patrzą kiedy mówię jaki kierunek studiuję ale np moje małżeństwo, które przeżywało kryzys i prawie nie istniało przeżywa renesans.Nie za sprawą wiary w cuda ale za sprawą tego,że zrozumiałam wiele rzeczy.Ty jesteś ateistą jak doczytuję.Nawet nie wierzyć to trzeba mieć w co.Pozdrawiam.

Gość te skuteczny
Dodam tylko,że to chrześcijaństwo zaczęło dbać o biednych,starych,słabych.Wyniosło rolę kobiety w społeczeństwie.To ono wymyśliło opiekę społeczną.Więc choćby za to tylko należu mu się uznanie.A co ludzie z tego zrobili to już inna sprawa.Jest sporo czarnych kart w historii i zawsze trafią się jakieś szuje.Nie można jednak wszystkich wrzucać do jednego wora,bo wśród kleru jest wielu wspaniałych ludzi.Tak jak i pewnie wśród niewierzących.

Gość te skuteczny
Każdy kto chce powinien obchodzić Święta.Nawet jeśli to tylko okazja do zatrzymania się w pędzie życia,zjedzenia wspólnego posiłku i pobycia z sobą lub odwiedzenia rodziny, przyjaciól.Wtedy to ma sens.

Niestety taka jest prawda , że religia katolicka została nam narzucona przez misjonarzy z mieczem w ręku. To ci misjonarze narzucili wszystkim święcenie tych świąt i branie w nich udział. Dziś co gorliwsi katolicy zabronili by święcenia tych samych świąt. Mam pewien niesmak dlaczego katolicyzm narzuca wszystkim co oni mają robić. Najpierw "wierzyć" i święcić dzień święty później zakazują tego. Druga sprawa to to , że zmuszając cały naród do wiary sprawili , że te święta - bez względu czy się wierzy czy nie stały się częścią naszej polskiej natury. Jest to zwykły cynizm.

te skuteczny-Bardzo się mylisz.Słowianie nie mówili że kobieta jest gorsza i ma służyć mężowi.Rola kobiety była taka sama jak mężczyzny.Oczywiście był podział na obowiązki i role kobiety w życiu.Ale kobieta mogła być kapłanką i płeć nie miała tu nic wspólnego.A czemu Watykan nie pozwala kobietą zostać księdzem?Czemu dopiero papież w XVI wieku uznał że kobieta też ma "duszę" i nie pochodzi od szatana,tak jak kiedyś uznawano.A opieka nad starszymi o której mówisz była w pogaństwie od zawsze.Poczytaj nie tylko o Słowianach ale także i Wikingach.O ich życiu i tworzeniu osad.Dzisiaj za sprawą katolicyzmu to rodziną jest tylko mama ,tata, i dzieci,ewentualnie kuzynka,brat,siostra babcia i dziadek,wujek i ciocia.A kiedyś to rodzinę tworzyła cała wioska,sąsiad też był twoją rodziną,i jak zginął to jego dzieci opiekowali się inni członkowie rodziny.Więc jesteś na pewni po praniu mózgu od księdza,który ci powiedział że poganie to byli dzikusy,nie zdolne do miłości itp.Nie zapomnij też że kultura ta pochodzi od Judo-Watykańczyków i nie ma nic wspólnego z Słowiańską kulturą.Choćby sutanna,w kulturze Słowian to żaden facet nie chodził w kiecce tak jak księża to robią.Więc sama widzisz że nam ta kultura jest obca. Co do mojej wiary w boga to dla mnie przyroda jest bogiem i w nią wierzę.A te nauki Jezusa są sprzeczne z naturą człowieka i naturą przyrody. Ale myślę że i tak nie dojdziemy do wspólnego zdania.

Gość te skuteczny
Czy ja muszę mieć takie samo zdanie jak ty? o czym byśmy wtedy pisali? Ok ale może właśnie dzięki katolizmowi nadal rodziną będzie tata,mama i dzieci.To nie chrześcijaństwo wyparło pojęcie bliskości/rodziny/ w osadzie.To ludzie tak chcą.Jeśli sąsiad teraz najchętniej by cię utopił w łyżce wody to gdzie ta bliskość?Jesteś mocno uprzedzony ale i nie dziwię się.W końcu chrześcijaństwo było piękną ideą dopóki było religią ekskluzywną.Dziś w tym kraju mamy podobno 98% katolików a jak żyjemy? Ja się wstydzę za współwyznawców( za dużo powiedziane,za przyznających się do katolicyzmu)Ludzie powinni mieć więcej odwagi by powiedzieć:nie,nie podoba mi się to.Nie jestem katolikiem.A tak to sam widzisz.Jest jak jest,bo co ludzie powiedzą.

Gość te skuteczny
Narzucona ale możesz ją odrzucić.Nikt nie zmusza cię do chodzenia do kościoła,dawania na tacę.Człowiek po to ma wolną wolę.

Gość zapraszam komndanta do
pracy 1 i 3 maja.

Gość te skuteczny
Ale jeśli jest obywatelem polskim to 1 i 3 maja należy mu się jak psu micha :)

te skuteczny-Tylko że zauważ,że tak naprawdę to i księża,biskupi i papież nie są katolikami.Dzisiaj wszędzie i u prawie wszystkich ludzi tylko kasa się liczy a żadna tam wiara.Ludzie sobie chcą po prostu kupić miejsce w raju.A kler to wykorzystuje i chętnie datki przyjmuje.Zobacz ile kosztują te kościoły czy ten ostatni pomnik Jezusa.Zobacz ile kosztuje całe utrzymanie tej wiary.Więc dzisiaj tylko kasa się w tej wierze liczy i kupić możesz sobie wszystko.Więc dla mnie ta wiara jest nic nie warta