Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie ja kobietka

ateista? problem

Polecane posty

mam taki problem...spotykam się z chłopakiem..on jest ateistą...nie wiem jak mam sobie w ogóle wyobrażać przyszłość z nim? on jest bardzo perfekcyjny, oszczędny, poukładany...kocham Go ale czy będe w stanie spełnić jego oczekiwania? ja jestem katoliczką...jak to pogodzić? proszę o jakieś wskazówki...

ktoś coś doradzi?

Gość a co tu radzic
sama musisz zdecydowac, czy to zaakceptujesz i pomyslec, jak bedzie wygladac wasze przyszle zycie

Gość Zoey
Na pewno nie bedziecie miec problemu aby się ze sobą dogadac. Jeśli jemu nie przeszkadza Twoja wiara to po prostu nie wciągaj go w nią:) i naprawde sie dogadacie. a Jesli chodzi o slub to tu bedzie troche wiekszy problem:) jezeli takowy bedziesz planowała

Znam taką parę, on wychowany w katolickiej rodzinie co niedziela do kościoła itp. a ona nie i jakoś żyją :) Z tym, że ona obchodzi wielkanoc i BN, ale to wiesz tak z tradycji a nie z jakiejś wiary szczególnej

on chce ślubu...najpierw to, potem dzieci...wszytsko ma zaplanowane. No tak ale po prostu boję się, że nie sprostam jego wymaganiom...a marze o prawdziewj rodzinie, takiej jakiej ja nie miałam..

Gość f.i.g.a.
A dlaczego miałabyś spełniać jego oczekiwania? Nie rozumiem. Też jestem ateistką, a mój facet wierzący i specjalnie mi to nie przeszkadza.

Tu nie chodzi o to kto z was wierzy, a kto nie. Jesli on nie jest idiotą, a ty idiotką, to czy jest jakis problem?

on w ogole nie chodzi...dla niego np. post to męka jest - bo jeżeli o takie sprawy chodzi, to przestrzega....

Gość Zoey
przepraszam bardzo, jest ateista i bierze slub koscielny?

Gość kuyly;u;oi;o;
a u mnie jest tak że ja jestem ateistką a mój chłopak katolikiem moze nie jakimś zagorzałym co co niedziela wstaje rano do kościółka ale jednak katolik, a my po prostu o wierze nie rozmawiamy i nigdy z tego jakieś problemy w naszym związku nie wynikły

no tak macie racje...ja chyba też głównie boje się małżeństwa...nie wiem jak wygląda typowa relacja, bo moi rodzice rozeszli się jak byłam malutka, także nie mam wzorca...martwie się o wspólny dom, czy będe spełniała się w roli żony, matki...wy też tak miałyście?

hmm no nie wierzy szczególnie w Boga...nie chodzi do kościoła ale kościelny jak najbardziej chce wziąć

Gość Zoey
Więc sprawa jest prosta:) Nie jest ateista. Czy porzadny ateista wział by slub koscielny przed Bogiem? chyba raczej nie.

Gość ofiara_nietolerancji__
zależy jaki ateista jeśli to fanatyczny antyklerykał jeżący się na samo słowo 'bóg' to uciekaj od niego jak najdalej! tak będzie lepiej dla ciebie

nie nie jeży się :)

Gość Zoey
wiesz czasem ateisci po prostu sa niepraktykujacymi wierzacymi:) wiec bedzie wszystko w porzadku:)

hmm...czyli sprawa wiary rozwiązana...a rola małżonki...przeraża mnie...ten natłok obowiązków...dzieci...

Gość te skuteczny
Ślubu wziąć nie może jako takiego,ale katoliczka może mu przysiąc przed Bogiem i przed kapłanem .Po prostu,on nie wypowiada słów przysięgi.Tylko jaki z niego ateista? bo jakoś szczególnie nie wierzy? Jest leniem, bo ateista nie wierzy i już.

Gość Zoey
Czy natłok obowiązków. Nie wydaje mi sie . Mysle, że to radość mieszkac z ukochana osobą razem i wspólnie pokonywac przeszkody. a na dzieci przyjdzie pora jak juz bedziesz wiedziala , ze jestes gotowa i bedziesz miala na to czas:) Mimo całego tego natłoku obowiazkow, to sama radosc:)

Gość te skuteczny
I nie ma wierzących,niepraktykujących katolików.Wtedy jest się nie wiem? innego wyznania w każdym razie.

Gość kuyly;u;oi;o;
jak to zależy jaki ateista:) ateista nie uznaje żadnej wiary, więc boga też nie to jakim cudem miałby brać ślub kościelny, jeżeli trzyma się swoich poglądów to ślub kościelny nawet do głowy mu nie przyjdzie i nie chodzi tu o to że ateista to "fanatyczny antyklerykał" tylko człowiek trzymający się swoich zasad no chyba że ktoś tylko mówi że jest ateistą bo jest zafascynowany nergalem;) ale wtedy to nim nie jest;)

jest jaki jest, każdy ma prawo do wyboru, nie mam zamiaru go zmuszać do niczego....to jego wybór:)

Gość te skuteczny
Fanatycznemu antyklerykałowi nie przyjdzie,ale ateista może.Tak jak piszę,stoi w Kościele i słucha przysięgi.Nie,że on bierze ślub i jest zobligowany do wypełnieania przysięgi.To robi przed świeckim urzędnikiem.To ona jemu przysięga i dla niej to ważne.Jeśli wie,że wypełni słowa przysięgi np. w punkcie wychowania dzieci w wierze.

Gość Inga87
Musicie po prostu usiać któregoś dnia i to obgadać. Jak widzicie sprawę katolickiego wychowania dzieci, antykoncepcji, obchodzenia świąt. Jeśli Ty jesteś letnią katoliczką a on letnim ateistą to będziecie żyć zgodnie.

Gość tommmas85
eee tam byle bys mu dobre obiady robila i nie marudzila w sypialni reszte da sie zgrac