Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ola _b

Mięczak zakaźny u dziecka - zapytanie

Polecane posty

Gość Ola _b

witam! Od kilku dni mój synek ma suchą skórę na rękach i nogach i do tego pojawiły się krostki. Byliśmy dzisiaj u lekarza rodzinnego i powiedziała, że to może byc mięczak zakaźny i mamy się udac do dermatologa. Jutro się wybieramy. Czy któreś Waszych dzieci też miało mięczaka zakaźnego?? Czego możemy się spodziewac u dermatologa?? Synek ma prawie 2 latka. Pomóżcie!!!

moja siostrzenica to miała, strasznie zakażne - albo wymrozić, albo nakłuwac igłą i smarowac jodyną - wszystko dezynfekowac, bo wszyscy będziecie mieli. Nie może tego drapać. Dwulatkowi radziłabym wymrozić, chwila moment i po krzyku

Gość Ola _b
Czytałam że to jest wirus ospy. A jeśli przechodziliśmy ospę to też możemy się zarazic??

tak możecie, na dodatek u dorosłych często mięczaki pojawiaja się na miejscach intymnych, także uwaga na wanne, prysznic, reczniki.

to nie wirus ospy tylko tej samej grupy co wirus ospy; a swoja droga autorko poczekaj co powie dermatolog bo sucha skora i krostki to moze wcale nie byc mieczak

Gość Ola _b
To po każdej kąpieli synka musiałabym odkażic wannę, tak?? Czym najlepiej ją odkażac?? A ciuszki małego też należy prac osobno?? U dorosłego czym może się to objawic??

Gość Ola _b
Ale tak zasugerowała lekarka rodzinna.

no najlepiej poradzić sie dermatologa, ale uważać trzeba, nie wiem na ile trzeba wszystko odkażac. teraz mróz, to jak powiesz pranie na dworzu, to pewnie żaden wirus nie przeżyje. U dorosłego tez dostajesz krostki - takie z białą końcówką - z takim płynem. Wpisz w google.

Gość Ola _b
Witam! Byliśmy dzisiaj u dermatologa i lekarka powiedziałą, ze to może byc mięczak zakaźny, ale te chrostki są trochę nietypowe. Przepisała kwas borny i preparat w aerozolu do psikania. Zobaczymy czy to pomoże. Pozdraiwam :)

hmmm, dziwny dermatolog, to powinno byc rozpoznane od razu. No ale na wszelki wypadek uważajcie, żeby nie pozarażać.