Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamama26

jak rozpoznać czy katar nie poszedł na płuca czy uszy??

Polecane posty

Gość mamamama26

mały ma 10 tyg i katar od 1,5 tyg

przy zapaleniu ucha - goraczka, brak apetytu, placz przy ssaniu; przy zapaleniu pluc - goraczka, kaszel, dusznosc

Gość uleaaaa
przy zapaleniu płuc słychać świsty w klatce piersiowej, dziecko z trudem oddycha. Moja mała, gdy miała niespełna 9 m-cy, miała ciężkie zapalenie płuc. Zaczęło się od "niewinnego" kataru, tylko kataru, bo córcia nie miała gorączki, kaszlu, złego samopoczucia, zupełnie nic oprócz kataru. Jeszcze wieczorem była bardzo wesoła, a niestety w nocy się zaczęło, usłyszałam lekkie świsty, potem było coraz gorzej. Wylądowałyśmy w szpitalu, mała była w stanie ciężkim, miała niewydolność krążeniowo - oddechową, prawie trzy tygodnie na oddziale.Lekarze powiedzieli, że u małych dzieci infekcja rozwija się błyskawicznie i dlatego stan dziecka był taki ciężki. Od tego czasu boję się kazdego dnia, każdego kataru. Zaszczepiłam swoje maluchy, bo mam córkę i syna, przeciwko pneumokokom i meningokokom, bo tak się wystraszyłam, wiem, że szczepionki nie chronią przed każda chorobą, ale przed najcięższymi ich postaciami tak. To spory wydatek, ale trudno, życie i zdrowie dzieci są najważniejsze.

Gość uleaaaa
A, i moja mała nie miała przez ten czas w ogóle podwyższonej temperatury, więc gorączka nie zawsze występuje.

ulea masz racje; ja podalam te najczestsze objawy, nie zawsze musza one wystapic; zreszta dzieci maja to do siebie ze choruja inaczej niz dorosli, ich stan moze ulec pogorszeniu bardzo gwaltownie i nagle;