Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zamartwiaczka

9 miesiąc życia - powinno wstawać i raczkować ? Czy niekoniecznie ?

Polecane posty

Gość Zamartwiaczka

Mój syn za niecałe 2 tygodni skończy 9 miesięcy. Nie raczkuje,nie podnosi się w ogóle sam do stania. Nie umie stanąć na czworakach jak do raczkowania.Siedzi sam odkąd skończył 6,5 miesiąca, ale sam nie usiądzie. Czy miałyście mamy podobnie ze swoimi dziećmi ? Czy uznałyście to za normalny rozwój czy może szłyście do lekarza, czy lekarz stwierdzał jakąś nieprawidłowość ? Z tego, co wiem, nie każde dziecko wstaje w tym wieku i to normalne. Jedne dzieci dopiero około roczku podnoszą się na szczebelkach łóżka i przy meblach, a chodzą nawet dopiero jak mają 16-18 miesięcy.

Gość bratanica dopiero po skończeni
u roku zaczeła chodzic trzymana za rączke.... lekarz powiedział, że ni ema w tym nic niepokojącego. Nie masz sie co martwić, dziecko samo siedzi, będzie zaraz raczkować.

Moja ma skonczone 8 mc siedzi sama, raczkuje i chodzi przy meblach, ale wydaje mi sie ze narazie nie masz sie czym martwic poczekaj jeszcze z mc i jesli bardzo cie bedzie niepokoic jego rozwoj to idz do lekarza dla swietego spokoju, ja wogole nie raczkowalam, za to jak mialam 10mc to zaczelam chodzic.

Nie masz się czym martwić! Dzieci same wyznaczają sobie swój rytm. Gdyby Twoje dziecko w wieku 9 m-cy nie umiało się przekręcać ani głowy podnosić to by był znak do niepokoju :) Daj mu troszkę czasu

Wiadomo, że każde dziecko ma swoje tempo, chłopcy zazwyczaj rozwijają się później niż dziewczynki, ale podobny problem miała koleżanka z córką - jeden lekarz stwierdził, że nie ma problemu, drugi - prywatnie neurolog dał skierowanie na rehabilitację, po której mała w szybkim tempie nadrobiła zaległości. Czyli jednak problem był, wszystko zależy od lekarza...

Gość mała gośka29
mój synek ma obniżone napięcie mięśniowe rozpoznane zaraz po urodzeniu. Jak mial trzy tygodnie zaczęliśmy rehabilitację i wszystko idzie w dobrym kierunku. Troszkę później zaczął samodzielnie chodzić bo dopiero w 15 miesiącu ale i tak nie ma źle. jak widzę mamy których dzieci nie wstawały do roczku to naprawdę współczuję i doceniam to, że spotkaliśmy na swojej drodze kompetentnych lekarzy którzy mnie uświadomili jak ważna jest dla rozwoju dziecka wczesna rehabilitacja.

Gość NIe zamartwiaj się
I dziewczyny, nie straszcie dziewczyny np. zbyt niskim napięciem mięśniowym. Żadna z nas nie widziała dziecka autorki i nie wiemy też jak jest chłopczyk zbudowany. Dzieci dość niskie i drobniutkie wstają o wiele wcześniej. Mój syn jest bardzo wysoki (genetyczne) i rósł niesamowicie i tylko z tego powodu siedział nieco później, długi czas pełzał, usiadł sam i zaczął raczkować mając mając 10 miesięcy. A chodził mając 14 samodzielnie bez trzymania. Byliśmy z małym i w poradni rehabilitacyjnej i u specjalistów i nie zalecano żadnych ćwiczeń dodatkowych, prócz dużej ilości kładzenia na brzuszku dla wzmocnienia mięśni grzbietu. Jak Mały przestał aż tak niesamowicie rosnąć i zaczął rosnąć w stałym, normalnym tempie, nadrobił wszelkie zaległości motoryczne... Dzieci nie są jednakowe. Autorko, jeśli masz duże dziecko, to daj mu czas i nie panikuj. Mój syn ma 3 lata, wzrost ma dziecka prawie 5-letniego (107 cm), ale rozwija się b. dobrze. Uszy do góry...

Gość misia1111111111111111111111
każde dziecko inaczej się rozwija brata córka tez ma 9 m i nie raczkuje tylko pełza ale już podnosi się na nogach natomiast moja ma 11m i już od 2 tyg. chodzi o wiele szybciej się rozwija od bratanicy no ale każdy maluch jest inny

jeśli usiadł sam w wieku 6,5 miesiaca to moim zdaniem pwoinien już stać a bynajmniej raczkować,chyba że rodzic sadzał dziecko to nie ma się czemu dziwić że nie robi nic innego narazie,bo ingerencja w rozwój bardzo potrafi zachwiać rozwój-info od rehebilitantki :) mój usiadł też jak miał 6,5 miesiąca od 6 miesiąca raczkuje a w 8 wstał i zaczynał chodzić syn koleżanki która sadzała dziecko od 5 miesiąca,wszystko robił bardzo późno,wstał jak miał 9 miesięcy,a chodzić zaczął sam w wieku 13 miesięcy,teraz ma 16 i nie chodzi zbyt dobrze,czesto sie przewraca

zbyt małe napiecie mięśniowe nie jest niczym poważnym,jak usiadł w wieku 6,5 miesięcy to go nie ma ! bo 6,5 miesiaca to moim zdaniem bardzo szybko,mój wszystko szybko robił bo od początku był dużym i silnym dzieckiem,bo jak miał 2 tygodnie dźwigał pięknie główkę do góry a na wyprostowanych rączkach był już w wieku 4 miesięcy,wtedy też pełzał ładnie.

Gość NIe zamartwiaj się
Dziewczyny, ale to nie chodzi o to, żeby się licytować, które dziecko rozwija się szybciej, a które wolniej, tylko o to, co jest niepokojącym objawem, a co nie. Dzieci nie rozwijają się na komendę, rozwijają się w różnym tempie. Sprawdź u specjalisty, czy wszystko ok i tyle. Nie patrz na inne dzieciaki. Daj swojemu czas.

Gość Zamartwiaczka
Dzięki za opinie. Mi się też wydaje, że muszę dać mu czas. Nie sadzałam go na siłę, po prostu sam kiedyś się puścił i siedział. Jest dość dobrze zbudowany, ma 10,5 kilo, ale nie jest gruby, ma 70-parę cm. wzrostu, może jakieś 76.