Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malinowska1970

Matka Polka - z kim wam sie kojarzy?

Polecane posty

Gość Malinowska1970

Z kim wam sie kojarzy okreslenie Matka Polka?

Gość co wgl
z matka z Plski

Gość z kobietą zaradną
matką, wychowującą więcej niż jedno dziecko, radzącą sobie ze wszystkim co na nią w życiu spada, nie podążającą za modami z zachodu pt dzieci muszą spać w swoim łóżeczku od urodzenia i mieć 5 monitorów oddechu, kierującą się w życiu intuicją i doświadczeniem, ciepłą, rodzinną, gospodarną, zaradną. Dla mnie to pozytywne określenie.

Gość Malinowska1970
no wlasnie: pozytywnie czy negatywnie?

Gość grenadinka
z Ancyś z bloga

Gość jhgjugugu
Dla mnie to obraźliwe określenie, dla mnie to kobieta która poza swoimi dziećmi i poza rodzeniem dzieci nie ma innych celów w życiu, uważa męza za śmiecia którgo można zmienić jak będzie w czymś protestował itd. Znam takie kobiety i to dla mnie horror.

A dla mnie z kobietą, która poświęca wszystko rodzinie, nie pracuje, zajmuje się domem i biega codziennie z siatkami zakupów :-)

a dla mnie z kobietą, która poświęca wszystko rodzinie, nie pracuje, zajmuje się domem i biega codziennie z siatkami zakupów :-)

z Mickiewiczem !!!!!!A nie z jakimis durnym wymyslem obecnych pseudo karierowiczek

Gość uuuuuuuuuuuup
uuuuuuup

Gość oczywiscie z tym co
mial na mysl Mickiewicz, a nie z tym, jak interpretuja to niedouczeni, ktorzy uwazaja MP za oszalala kure domowa bezkrytycznie wpatrzona w dzieci. Jesli ktos nie wie, co to okreslenie znaczy, niech po prostu sprawdzi genezę. MP wlasnie potrafi patrzec nie tylko na dzieci i, ale i na kraj - czyli wspolczesnie to raczej swietnie wychowujaca dzieci ale i zoroentowana w sprawach swiata , spolecznie pozyteczna kobieta . Moze byc to chocby bizneswoman, czyli dokladnie co innego niz wiekszosc mysli!! Nie wiem, jak was, mnie ta niewiedza irytuje.

Gość na pewno żaden
mnie się kojarzy z kafeterią i kafeteriankami, które jeszcze nie mają swoich dzieci więc wywnętrzają się na innych

Gość ..... Oh maj gaud!
Z patriotka wychowujaca dzieci w poczuciu poszanowania wlasnej ojczyzny i tradycji. I stad sie wlasnie ten termin wzial, ale plebs w ostatnim czasie sprowadzil go oczywiscie do 'barefoot & pregnant in the kitchen'. :/

Gość oczywiscie z tym co
... Oh maj gaud! Z patriotka wychowujaca dzieci w poczuciu poszanowania wlasnej ojczyzny i tradycji. I stad sie wlasnie ten termin wzial, ale plebs w ostatnim czasie sprowadzil go oczywiscie do 'barefoot & pregnant in the kitchen'. :/ No własnie! dlatego wkurza mnie, jak analfabeci z maniackim uporem uzywaja zwrotów, o ktorych nie maja pojecia. Ciesze się, ze choc na tym topiku znalazlam 2 rozsądne osoby. mam nadzieję, ze jest ich wiecej, bo tylko sie załamac...

Mnie Matka Polka kojarzy się z kobietą która dla dobra rodziny potrafi zrezygnować z wszelkiego dobra własnego. Jest to kobieta mądra, często wykształcona ale też lekko zawirowana wokół tego co tyczy się dzieci i domu. Swoje pasje i ambicje i aspiracje zawodowe stawia na drugim miejscu więc często jet zagoniona sprawami czysto rodzinnymi. Matka Polka Mickiewicza może solidnie odbiegać od rzeczywistości;). Znam jedną taką dziewczynę która robi wszystko za czterech byle nikt nie zarzucił jej a zwłaszcza ona sama sobie że nie daje rady że coś zaniedbała. Osoba ta jest mężatką ale domem zajmuje się sama gdyż mąż nie potrafi zająć się właściwie ani maluchem a już tym bardziej domem, świetnie natomiast realizuje się zawodowo. Dziewczyna po pracy gna do domu by zająć się synkiem i ugotować obiad (w między czasie robi zakupy), potem zabiera małego na spacer i ogólnie stara się być dla dziecka i domu aktywna aż do wieczora dzień w dzień, jest przy tym zadbana na stole leżą zawsze jakieś smakołyki a obiad jest treściwy , w oczach tej osoby widać duże zmęczenie i brak czasu tylko dla siebie. Z obowiązków wywiązuje się rewelacyjnie jednak dużym kosztem. Wszyscy mówią jak Beatka świetnie sobie radzi i że taka powinna być żona i matka i że już mało takich kobiet ale nikt nie wie jak bardzo jest przemęczona - NIe wiem dlaczego ;)... ale ona kojarzy mi się z Matką Polką:)

Mam nadzieję że interpretacja może być elastyczna co bardziej odpowiadałoby realiom , bo sam termin to nie wszystko.

Gość jupik99
Matka Polka to dla was symbol poswiecenia sie dla dzieci i domu? Dlaczego babki na topikach o wyzywaja sie od "matek-polek" byle, ktoras chce miec wiecej niz 2 dzieci, karmic piersia czy urzywac tetry zamiast pampkow?

Gość bukaa
Bo matka-Polka (najczęściej z małych liter) na tym forum stało sie obraxliwym określeniem kogos, kto ma inne poglądy. Podobnie jest z "moherem" (najczęściej przez ch) - jeżeli się z kims nie zgadzamy, to jest moherem :p

Gość pocahontas8k
a mi się kojarzy ze szpitalem w Łodzi :P

Gość uuppppppppppp
up

Gość o własnie tak :-)
Z kobieta rodzacą dzieci ( nie przez cc ), karmiacą dlugo piersia ( tak z 2,5 rok ), bedaca na urlopie wychowawczym ewentualnie pracjaca na pol etatu, zycie poswiecajacą dzieciom odwozac i pzrywozac ze szkoly, wybierajac skrupulatnie nianie :-) ogolnie nie jest to dla mnie pozytywne okreslenie :-(

Gość :)))))))
uppppppppppppp