Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto ma rację co robić mam

Podróż pociągiem

Polecane posty

Planuję kilka podróży pociągiem (najkrótsza to 4 godziny w jedną stronę, a najdłuższa 10 godzin w jedną stronę). Pociąg nie trzęsie, tylko łagodnie kołysze się na boki, jest wygodnie, ciepło (no, nie zawsze ;) ), będę miała miejsce siedzące. Nie widzę żadnego zagrożenia dla ciąży (jestem w 14 tygodniu od OM). Ale parę osób z mojej rodziny odradza mi jazdę pociągiem. Czy oni przesadzają z troską, czy faktycznie narażam się na coś?

Gość Zawiejka.
Narażasz się na stres. Na tłok i na to,że ci może np. uch zawiac:P Mnie często zawieje i boli potem. Tam jakiś przeciąg jest. I od okien"ciągnie":( Przemyśl to.

najlepiej skonsultuj się ze swoim ginekologiem co on o tym myśli ja w ciąży miałam całkowity zakaz jazdy czymkolwiek bo mam słabą szyjkę macicy i każdy wstrząs mógł jej zaszkodzić :) w drugiej ciąży tego przestrzegałam całkowicie i ciąża 5 dni przenoszona a w pierwsej zdarzyła mi się 1 dłuuuuga podróż pociągiem (10 godzin) i urodziłam w 33tc nie wiem czy dlatego ale na wszelki wypadek pytaj gina a rodzina na bank mówi ci to z troski o ciebie i dziecko

Uważam, że przesadzają. Ja jestem w 20 tygodniu, za chwilkę jadę z Wrocławia do Gdańska nocnym pociągiem i wcale się nie martwię. Pociągiem wykładam nogi, nakrywam się kocykiem lub moim płaszczykiem i śpię do rana:) Z resztą mimo, że mam samochód w taką pogodę i nie tylko jestem fanką kolei:)

Gość jak dla mnie to bajki...
bez przesady, ja w ciąży jeździłam co jakieś 2-3 tygodnie ok 3-4 godziny pociągiem, praktycznie do końca. ostatni raz jechałam w 37 tygodniu, sama :P

Tak, będę jechać sama. Stresu nie będzie, tłoku też nie, łeb zawsze owijam szalikiem, żeby mnie nie zawiało, bo też jestem na to wrażliwa. Rodzina mnie straszy, że zaszkodzi mi trzęsienie i siadanie tyłkiem na grzejniku znajdującym się pod siedzeniem.

Też jestem fanką kolei, mimo iż mam auto :) Uważam, że pociągiem jest bezpieczniej i mniej trzęsie bo nie ma dziur w drodze. Oczywiście, zapytam ginekologa :)

ja w 6miesiącu ciąży jechalam z mężem do Francji(Paryża) samochodem i jechaliśmy bardzo długo bo ponad 19godz i poza opuchnięciem nóg nic nie zagroziło mi czy mojemu dzidziusiowi

Rozumiem. Dziękuję wszystkim serdecznie :)

Gość avira
Mam takie pytanie - jak Ty się zastanawiasz,nad taką pierdołą, czy możesz jechać pociągiem w ciąży, to jak Ty w ogóle uczęszczasz do pracy?

Gość a może nie musi pracować
Avira pewnie nie ma męża, to nie wie, jak to jest

Gość smutasekkkkkkkkkkkk
ja jechałam do Grecji w 16tc tam i z powrotem po 24 godz autokarem i nic mi nie było

jeśli twoja ciąża przebiega prawidłowo, to chyba nie ma żadnych przeciwskazań..pamiętaj żeby ciepło się ubrać,mieć picie i jedzenie, i dostęp do wc ;) koniecznie wybrać miejsce siedzące,może w jakimś lepszym przedziale(1 klasa) i unikać tłumu-chociaż można trafić na wagon prawie pusty, a można trafić na masakrę.ale jak trafisz na jakiś zapełniony-starać się unikać nacisku,czy pchania się na ciebie innych pasażerów.ja często latam samolotami(od początku ciąży latałam już ponad 10n razy) niby może się to wydawać w jakiś sposób gorsze od pociągu(pasy na brzuchu,stres związany z wysokością,ciśnienie itp) ale sama nie dostałam zakazu od lekarki odnośnie latania, a i widocznie samoloty muszą tak funkcjonować, że nie szkodzą ciężarnej i jeśli ciąża przebiega prawidłowo-latać można.ale najlepszym wyjściem będzie oczywiście konsultacja lekarska ;) powodzenia i udanej podróży.