Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malikao

astygmatyzm

Polecane posty

Po pierwsze czy "-" oznacza krótko czy długowzroczność? Po drugie czy przy niewielkim astygmatyzmie trzeba nosić okulary cały czas? pozdrawiam

niech ktoś wejdzie i odpowie, pliss wiem, że to nie żaden emocjonujący temat, ale potrzebuję porady

Gość bella z otwartymi ustami
no właśnie mnie tez interesuje ten temat

a czy osoby z astygmatyzmem mogą nosić soczewki ?

Gość tez tak miałam do 30 -tki na
Astygmatyzm to wada wzroku polegająca na tym, że wpadająca do oka wiązka promieni po załamaniu nie łączy się w jednym punkcie, lecz przechodzi przez dwie linie ogniskowe, które leżą w dwóch prostopadłych do siebie płaszczyznach. Czyli obraz punktu w ognisku w osi poziomej jest punktem, natomiast pionowo daje rozproszoną, nieostrą wiązkę stanowiącą linię. Nieprawidłową krzywiznę rogówki wyrównuje się specjalnymi szkłami tzw. cylindrycznymi, dodawanymi do szkieł sferycznych korygujących nadwzroczność i krótkowzroczność.

Widzenie astygmatyka jest nieostre, zniekształcone jak w gabinecie luster. Gwiazdy widzi jak plamki a nie punkty, linie proste jak krzywe. Inna jest ostrość widzenia linii o różnym nachyleniu - np. krzyż - astygmatyk widzi tylko jedno ramię, pionowe lub poziome. Kontury przedmiotów są nieostre, niezależnie od odległości, widoczny jest brak wyczucia przestrzeni.

dzięki wszystkim za odpowiedzi hatsumoto - dzięki za wyjaśnienie minusa:) tylko moje pytanie: czy muszę cały czas nosić okulary? pozostaje bez odpowiedzi.. bella, co Cię konkretnie interesuje? mi okulista sporo powiedział natomiast zapomniałam tylko co z tym noszeniem okularów;)

moje dziecko nosi i prawdopodobne nosić bedzie długo .ja nie mam wady ale moja siostra i siostrzenica tez noszą jedna do dzis a druga nosiła 3-4 lata teraz nie musi wszystko zależy od stopnia tej wady i jej leczenia

też tak miałam - dzieciątka szkoda, ale pewnie ma szkła korekcyjne, to może wyrówna wzrok, a siostra i dziecko nosić musiały/ muszą ciągle czy tylko np przy tv, komputerze, czytaniu?

znalazłam w poradniku >>>> Czy miękkie soczewki kontaktowe mogą korygować astygmatyzm? Oczywiście, że tak. Soczewki kontaktowe ACUVUE ADVANCE for ASTIGMATISM zostały zaprojektowanie specjalnie dla osób z astygmatyzmem. Korygują ostrość wzroku lepiej niż typowe, sferyczne soczewki kontaktowe. Dlaczego soczewki kontaktowe ACUVUE ADVANCE for ASTIGMATISM to dobre rozwiązanie? Linie papilarne są unikalne. Podobnie astygmatyzm jest różny u różnych osób. Soczewki kontaktowe ACUVUE ADVANCE for ASTIGMATISM są dostępne w ponad 2000 kombinacji parametrów i dlatego mogą korygować Twoją unikalną wadę wzroku. Nowa generacja materiału i konstrukcji zapewnia komfortowe i bezpieczne ich użytkowanie. Jak mogę wypróbować soczewki ACUVUE ADVANCE for ASTIGMATISM? Zapytaj Specjalistę, który jako ekspert w dopasowaniu soczewek specjalistycznych określi czy są one dla Ciebie odpowiednie.*

Astymgmatyk może nosić zarówno okulary jak i soczewki. Nie musi chodzić cały czas, ale potrzebne są przy prowadzeniu pojazdów, oglądaniu tv, pracy przy komputerze.

chodzi mi to oczy osoby z astygmatyzmem mogą nosić soczewki kontaktowe ?

hatsumomo - własnie już nie bede u okulisty a zapomnialam czy mi w ogóle o tym mówił, z autopsji wiem, że do prowadzenia samochodu, na wykłady, do kompa i tv na pewno bede nosić, no i jak chce sobie na jakieś ciacho z daleko popatrzeć i wyraźnie widzieć:) ale nie wiem czy konieczne jest noszenie przy "nic nie robieniu..

dzięki za odpowiedzi :)

mój mały ma na jednym oku bardzo silny cylinder a na drubim nie siostra juz nie nosi -lekka wada a siostrzenica no niestety ma niezłe jak to ona mówi "słoiki" nie przejmują sie tym jak trzeba to trzeba i juz ... okularki syn sam sobie wybrał i nie narzeka ,,,mysle ze bedzie dobrze ! :)🖐️ astygmatyzm to nie koniec świata

camember - dzieki, tak myślałam, bella - czytałam dużo o tym i można soczewki, ale koszt spory, ok. 300 zł na trzy miesiące. Teraz robią naprawdę twarzowe okulary, sla mnie w sumie to fajna odmiana:)

a z tym noszeniem to powiem ci ze różnie -w zależności od stopnia wady Mój syn -7 latek -BEZWZGLĘDNIE NOSI CAŁY DZIEŃ od rana do póki nie pójdzie spać ...a koleżanki mąż ma lekką wade i nosi tylko własnie do komputera ,samochodu itp tak wiec to indywidualna sprawa ..

też tak miałam - hehe, no to sobie nieźle radzą, ja to traktuje właśnie pozytywnie, nowy ładny dodatek - wybrałam śliczne okulary i w sumie sie cieszę - zawsze mogę coś zmienić - założyć albo niekoniecznie - w końcu wada nie jest duża

ja tez astygmatyczka na oba oczy...nosze okulary caly czas.co wiecej mam tez druga pare do czytania...

taaaa mój sobie tez wybrał śliczne ....:O koooffaa za 310 zł plus szkła ok 150 zł ! myslałam ,że zejde na zawał a wez pod uwagę ze dziecko rośnie ,głowa tez i szkła byc moze niedługo -jak przebąkuje okulistka -trzeba bedzie wymienic ...

malikao> soczewki są faktycznie droższe niż okulary. Koszt na 3 miesiące to około 200zł (mowa o johnson&johnson acuvue oasys - jedne z najlepszych na rynku). Tylko, że niektórzy nie mogą nosić soczewek (stwierdza to okulista dobierający soczewki) :)

villemka - ojej, to pewnie masz też sporą wadę daleko albo krótkowzroczności? a miałaś zawroty głowy i bóle oczu bez okularów? czy po ich założeniu przeszło? i jak długo się przyzwyczajałaś?

ja zapłaciłam za parę - soczewki i oprawki (chyba jakieś dość modne bo drogie) niecałe 500 zł:( ale traktuje to jako jednorazowy wydatek mam nadzieję.. soczewek nie zamierzam nosić;p

jak pójdę odebrać okulary to zapytam, okulista niedaleko przyjmuje, prywatnie oczywiście, publicznie kazał mi tylko przeczytać litery, które widziałam, a jak powiedziałam, że je widzę tylko w trójwymiarze, nieostro tylko mogę przeczytać, to uznała, że wszystko ok ... eh, służba zdrowia

Gość karmannaaa
kurde ja sobie nie wyobrażam życia bez soczewek gdybym miała nosić okulary ło matko :d

karmaana - dlaczego? przecież teraz można przebierać w okularach, dobrać do stylu, biżuterii, poza tym będę dojrzalej wyglądała w biurze, mam młodziutkie rysy, okulary dodają powagi;P

malikao ja nie wiem czy to od astygmatyzmu czy od mego rozszczepu kregoslupa,ale miewalam i miewam,zawroty glowy.ja mam na jednym oku plus a na drugim minus.