Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co o tym myslec ?

ZUS wypłaca 6 tys. zł miesięcznie dla ciężarnych biznesmenek

Polecane posty

Gość co o tym myslec ?

ŹRUDŁO: http://www.iwoman.pl/na-serio/kariera/zus;wyplaca;6;tys;zl;miesiecznie;dla;ciezarnych;biznesmenek,118,0,612726.html ZUS wypłaca 6 tys. zł miesięcznie dla ciężarnych biznesmenek pieniądze, firma, rodzina, zasiłek, dziecko, kariera, ciąża, matka Warto założyć firmę tuż przed urodzeniem dziecka. Kobieta prowadząca działalność gospodarczą może dostać prawie 6 tys. zł zasiłku i ZUS nie ma prawa tego zakwestionować. Wczoraj Sąd Najwyższy uznał, że obowiązujące przepisy pozwalają kobietom prowadzącym działalność gospodarczą zapewnić sobie bardzo wysokie zasiłki związane z urodzeniem dziecka. Jak informuje Rzeczpospolita wystarczy, że kobieta, tuż przed przejściem na urlop macierzyński przystąpi do ubezpieczenia chorobowego i podniesie sobie do maksimum wysokość stawki. Dostanie wtedy nawet 5,7 tys. zł zasiłku miesięcznie przez cały czas urlopu macierzyńskiego (obecnie 20 tygodni). Po powrocie do pracy mogą obniżyć składki do minimum. CO O TYM MYSLICIE. ???

nie wierzcie w to zus jest biedny i tak poprostu nie da ci takiej kasy oni robia wszystko by nic nie placic nikomu przeciagaja, a ty tylko z czyms sie spoznisz to juz halo sprostowania i duperele i ciagna od ciebie. moja mama spoznila sie dzien z oplaceniem zusu pozniej miala operacje i musiala miec zwolnienie to nie przyznali jej zasilku musi teraz walczyc o przywrocenie zasilku

Gość bukaa
Jest to prawada - luka nadal istnieje. Kobiety niepracujące zakładają fikcyjną działalność, potem płacą przez 3 miesiące bardzo wysokie składki i idą na chorobowe, a my z naszych pieniędzy płacimy im przez wiele miesięcy. Co ciekawe, takie osoby najgłośniej ujadają na temat nieuczciwości innych. :o

Gość nie wiem co o TYM myslec
BIZNESMENKI nie maja umowy o prace i nie nalezy im sie ani urlop ani chorobowe na ktorym dostaja pieniadze od firmy. Najnizsza skladka ZUS wynosi ponad 800zl, placa to niezaleznie czy zarabiaja czy nie. Zeby otrzymac przez 20 miesiace najwyzsza kwote, musza przez kilka poprzednich miesiecy placic maksymalne stawki. Maksymalna stawka wynosi 8000zl 3*8 000=24 000 5*6 000=30 000 Beda na plus ok 6000zl za caly okres, czyli ok 1200zl miesiecznie. Gdybyscie byly mniej zawistne a lepiej liczyly to byscie wiedzialy co o TYM myslec

mialo byc 20 tyg= 5 miesiecy

Gość no ale ile zus potem wypłaca
bo jak 20 tyg to sie opłaca nawet 6 mies płacic

to sa te dwa skompliwkowane rownania powyzej...:( 3 miesiace placisz po 8 tysiecy, zaplacisz 24 000 5 miesiecy dostajesz po 6 tysiecy, dostaniesz 30 000 w sumie dostalas 6 tys, czyli dopiero przez ostatnie 4 tygodnie maciezynskiego faktycznie zarabiasz...

Gość słuchajcie!!!
luka luką ale żeby póżniej nie było jak w moim przypadku jakieś 10 lat /nie tylko w moim ale głośno było wówczas o tej akcji zusu/ na niedługo przed ciążą zostalam zatrudniona ,nie ficyjnie ale naprawdę pracowałam i pracuję w rej firmie do dziś a że wkrótce zaszłam w ciążę i nie od razu ale po ok 3-4 miesiącach musiałam iść na zwolnienie -wszystko do jakiegoś czasu było ok , zus wypłacał chorobowe pózniej te inne świadczenia macierzyńskie czy coś takiego /10 lat temu więc dokładnie nie pamiętam/ i pewnego pięknego dnia przysło pismo do mnie i pracodawcy o wszczęciu kontroli dotyczącej mojego zatrudnienia, ile z tym było nerw to tylko my wiemy , musiałam poradzić się prawnika oczywiście opłacić go, były sprawy w sądzie i przez ponad pół roku żyliśmy w wielkim napięciu pod grożbą zwrotu tych wszystkich wypłaconych świadczeń, w rezultacie zus przegrał sprawę , ja tam pracuję do dziś wiem że nie byłam fikcyjnie zatrudniona a niby wszystko wydawałoby się że jest zgodnie z prawem-opłata składek itp więc zus nie ma wogóle podstaw do zakwestionowania a jednak . przestrzegam przed jakimiś kombinacjami oni niby dadzą lukę w prawie i wszystko wydaje się zgodne z przepisami a póżniej zaczną szopkę!

Gość bukaa
Co wy piszecie, czy wy macie o czymkolwiek pojęcie? One nie płacą składek w wysokości 8 tysięcy ale od podstawy 8 tysięcy. Mała różnica, prawda? Przez 3 miesiące płacą: ubezpieczenie emerytalne 8000*19,52%=1561,60 u. rentowe 8000*6%=480zł u. chorobowe 8000*2,45%=196 zł u. wypadkowe 8000*1,67%=133,60 zł tj. 2371,20 zł miesięcznie razy 3 daje 7.113,60. Potem ZUS przez 6 miesięcy zwolnienia w ciąży i cały macierzyński wypłaca po 8 tysięcy. Chyba sie opłaca, prawda?

Gość no ale ile zus potem wypłaca
i urlop maciez ,naprawde?!!!