Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cos jest nie tak

Nieustanne zmęczenie

Polecane posty

Gość cos jest nie tak

Mam 26 lat, i wszystkie badania ok. Nie wiem gdzie już mam szukać przyczyn ciągłego zmęczenia które przeszkadza mi w codziennym życiu. Najchętniej nie wychodziłabym z łóżka. Wstaj rano zmęczona, ledwo daje radę wytrzymać dzień w pracy, wracam i od razu się kładę. Wszyscy dokoła życzą mi więcej energi, a dla mnie to poważny problem. Moje życie towarzyskie nie istnieje, po 2 godzinach chodzenia po sklepach jestem wyczerpana i tak samo jest ze wszystkim. Dziś nie poszłam na sylwestra bo niedałabym rady siedzieć a już nie mówie o zabawie tyle godzin. Badania jakie robiłam to morfologia i tsh i wszystko jest w normie. Nie wiem gdzie szukać przyczyn takeigo stanu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jeszcze depresja, bo kiedyś na nią chorowałam, brałam leki. Ostatnio pojawiły się u mnie małe lęki, najczęściej w nocy. Ale nie wiem czy to może być związane z tym moim ciągłym zmęczeniem? Nie daje już rady :/

Gość alkoa
mam to samo mam 28 lat

Gość baska taka fajna klklosa
kp sobie tabletki z zen szania,ktore dodaja energii,mi pomogly

Gość alkoa
prawie cały czas spie, skąd jestes? ja z Warszawy, miałam iść na sylwestra też, ale skończyło się na tym, że leże w łóżku i piszę. mam męża ale on jest starszy o 10 lat i nic mu się totalnie nie chce, jest wiecznie zmęczony od swojej pracy, miałam zaproszenia do klubu, dziś pojechał i je oddał, przykre trochę..no ale cóż

Gość cos jest nie tak
Tabletki nie pomogą próbowałam, magnez, witaminy z grupy b, omega 3, po prostu nic nie działa :/ Kupie tabletki o których mówisz ale zależy mi na wyjaśnieniu przyczyny a nie szprycować sie tabletkami

Gość alkoa
to depresja..przynajmniej u mnie. niby mam wszystko ale czuje się nieszczęśliwa

Gość cos jest nie tak
Pewnie u Ciebie problem leży w związku, stąd depresja itd

ja bylam przemeczona praca,pracowalam po 13 godzin dziennie,bylam strasznie przemeczona,ale odkad bralam te tabl.z zen szenia,to wogole nie czulam zmeczenia,nie musialam brac ich codziennie,tylko od czasu do czasu

a Ty czujesz zmeczenie fizyczne czy po prostu nic Ci sie nie chce?

Gość alkoa
no..mąż jest gościem w domu, jestem totalnie samotna, nie mam nawet przyjaciół, żałosne :-)

Gość cos jest nie tak
To jest w zasadzie dobre pytanie, ale głównie fizyczne.

Gość alkoa
a ja i fizycznie i psychicznie czuję się zmęczona, głównie nic mi się nie chce

Gość cos jest nie tak
Myślę że z odżywianiem nie ma problemu, odżywiam się zdrowo.

Gość ruuttkkkaaa
też potwierdzam, to nie dieta, od paru miesięcy większość ludzi czuje sie bez sił- i psychicznie i fizycznie

Gość dal Autorki topiku
Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, urodę, dobre samopoczucie, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz link do filmu http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263

Gość a możeeee
Ty nie masz z kim rozładowywać napięcia seksualnego? Brak seksu też może powodować zaburzenia tego typu, zatem poszkaj w necie t. "Fizjologia i filozofia seksu" a zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi.

Gość cos jest nie tak
Do autorki topiku - dziękuje napewno wciele to w życie, z tymże chudnąć napewno nie musze. Ale punkty któe wkleiłaś sa bardzo interesujące. A może - Nie sexu mi nie brakuje, więc niestety to nie to jest przyczyną tych problemów. A nie wie nikt czy to faktycznie może być związane z tą depresją?

Gość ekstra lek
rumjanek, a ściślej to rum do buzi a janek do łóżka i będzie po problemie👄 No i dodatkowo "bodymax plus" oprócz prawidłowego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia

Gość cos jest nie tak
Janka już mam, rum od czasu do czasu, body max plus tez zażywam. Także jednak chciałabym wyjaśnić przyczynę tego wszystkiego :( Naprawdę to wszystko utrudnia mi życie, gdyby tak nie było to wystarczyły by mi właśnie jakieś wspomagacze

Gość zyga zaga
Jesli to nie ciaza,to menopauza lub w najgorszym wypadku depresja

Gość cos jest nie tak
NO menopauza w wieku 26 lat, ale mi pojchalaś :/

Gość mam koleżankę która
ma rzecz zwanś syndromem wiecznego zmęczenia. Jak sama nazwa wskazuje jest się ciągle zmęczonym. Poczytaj sobie o tym może to u ciebie występuje. Są osoby które funkcjonują prawie normalnie z owym syndromem. Moja koleżanka niestety przykuta jest do łóżka porusza się na wózku inwalidzkim każda czynność jest dla niej ogromnym wysiłkiem.

Gość mam koleżankę która
zapomniałam dodać ma 28 lat wykryto to u niej gdy miała 24 lata

Gość ekstra lek
cyt.: Janka już mam, rum od czasu do czasu, body max plus tez zażywam. Także jednak chciałabym wyjaśnić przyczynę tego wszystkiego Naprawdę to wszystko utrudnia mi życie, gdyby tak nie było to wystarczyły by mi właśnie jakieś wspomagacze ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Depresja to nie jest choroba spowodowana przez wirusa, bakterię etc, to zaburzenie pracy mózgu spowodowane bądź jego uszkodzeniem lub stresem. Wg Sokratesa "w zdrowym ciele zdrowy duch", zatem musisz zadbać o ciało i ograniczyć stres. Tu masz cyt. z vademecum zdrowia dot. Stresu: Jak przeciwdziałać stresom? DEFINICJA STRESU (med.): stan ustroju wywołany każdym szkodliwym bodźcem o odpowiednim natężeniu (stresorem), np. wtargnięciem bakterii chorobotwórczych, urazem, wstrząsem psychicznym. Stresory wpływają pobudzająco na wydzielanie hormonu przedniego płata przysadki mózgowej kortykotropiny (ACTH), aktywizującego korę nadnerczy, zapoczątkowując w ten sposób reakcje alarmową (uruchamianie sił obronnych organizmu). Wszystkie nieswoiste odczyny składają się na ogólny zespół adaptacji ustroju, ze wzmożonym wydzielaniem kory nadnerczy, przebiegający w trzech fazach: reakcji pogotowia, okresu obrony (oporu), okresu wyczerpania (ciężkiej choroby prowadzącej nawet do śmierci). DEFINICJA STRESU (psychologiczna): czynniki zewnętrzne, które utrudniają lub uniemożliwiają zaspokojenie potrzeb i wykonanie zamierzonych zadań, zagrażają czymś jednostce lub wpływają na obniżenie poczucia własnej wartości. Cokolwiek przydarzy ci się nieprzyjemnego, zbagatelizuj to, zamiast wyolbrzymiać. Wiele zdarzeń ma tylko takie znaczenie, jakie im przypisujemy. Podchodź do wszystkiego z dystansem. Zdarzy ci się kłótnia, upomnienie w pracy, powiedz sobie, że minie tydzień, a nie będzie się o tym mówić. Nic nie jest tak stare jak wczorajsza gazeta. Porażka nic bardziej stresującego. Ale podejdź do tego z filozoficznym spokojem. Powiedz sobie, że to nie porażka, tylko przypadkowe nieporozumienie. Staraj się kompensować stresy czymś przyjemnym. Idź do kina, kosmetyczki lub fryzjera, albo po prostu zafunduj sobie trochę wieczornego spokoju w miłym towarzystwie. W pracy zaczynaj dzień od tego, co najtrudniejsze. W ten sposób nie będzie się to za tobą wlokło. Nigdy nie odkładaj na jutro tego, co możesz zrobić dzisiaj, bo będziesz miał(a) wyrzuty sumienia. Ten stres uczyni cię mniej wydajnym. Nie daj się unieść pośpiechowi innych. Rób tyko to, co konieczne i zrezygnuj z niepotrzebnych działań. Lepiej dobrze wykonać jedno lub dwa zadania, aniżeli wiele i nie skończyć żadnego. Do swego codziennego rozkładu wpisz kilka przerw do wykorzystania w dowolny sposób, nie wymagający od ciebie przystosowania się do środowiska, np. zadzwoń do swojego najlepszego przyjaciela, przyjaciółki. Naucz się wyrażać swoje uczucia. Większość ludzi cierpiących na typowe schorzenia stresopodobne nie ma zwyczaju płakać i uważa łzy za oznakę słabości. Profilaktycznie wspomagaj swój organizm magnezem wiedząc, że 1 minuta stresu niszczy 1/2 dziennego zapotrzebowania na magnez, a który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego w tym mózgu, siedliska pamięci i inteligencji. Najlepiej tolerowanym preparatem zawierającym magnez są tabletki musujące pod nazwą "Magnez Plusz", zresztą optymalną dawkę magnezu zawiera proponowana w "Zasadach dietetycznych" tabletka falvitu lub multivitaminy. Z produktów spożywczych duże ilości magnezu zawiera kakao i czekolada. Pamiętaj! Magnez jest niszczony nie tylko przez stres ale również przez kawę i alkohol. Często stosuj relaksację wg zasady: oddychaj równomiernie i spokojnie, następnie stopniowo wydłużaj oddech. Wciągnij powietrze, licząc do czterech, i także licząc do czterech, wstrzymaj oddech - zauważ, jak ogarnia cię spokój. Wypuść powietrze, licząc do czterech i, licząc do czterech wstrzymaj oddech. Wykonaj w ten sposób 10 oddechów, po czym zacznij oddychać normalnie- stwierdzisz, że twój oddech jest spokojny i odprężony.

Gość teraz ja...................
Niedawno bardzo pomogła mi ta dieta.........byłam w podobnej sytuacji: http://tnijurl.com/533d8219112b/ dobrego Nowego Roku........

Autorko to prawdopodobnie jest depresja ,tym bardziej ,że jak piszesz że wcześniej leczyłaś się to taka choroba której nie widać a żyć nie daje.

Gość cos jest nie tak
Bardzo wszystkim dziękuje za porady. Na pewno wszystko wezmę pod uwagę. Stresu to fakt mam dużo ostatnimi czasy, i nie bardzo radzę sobie z emocjami. Wszystko trzymam w sobie. Ale myślę iż problem jest właśnie bardziej depresyjny, bo to się mnie trzyma od kilku lat.

Gość ekstra lek
myślę, że z racji młodego wieku, wystarczy Ci, żeby pozbyć się choroby/depresji, bez farmakologii: 1.prawidłowe odżywianie 2. wysiłek fizyczny rekreacyjny na poziomie potu : codziennie po 1h jazdy na rowerze górskim na "ostrym trybie" 3. higiena w pełnym tego słowa znaczeniu, szczegóły znajdziesz w vademecum zdrowia w t. "4 warunki determinujące zdrowie"