Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

daga_83

Kiedy Wasze dzieci przestały używać smoczka?

Polecane posty

Witaj Daga:) Mój synek porzucił smoczek sam mając ok. 16 miesięcy. P.S. Masz synka równy rok młodszego od mojego:), jeśli jesteś rocznik 83, to między nami też jest rok:)

A Ty jesteś młodsza czy starsza o rok?:) co do smoczka to niestety u nas nadal jest......fakt, ze gł do spania, ale czasami jak znajdzie go w dzień to nie ma bata musi troszke possać. Zastanawiam się jak mam go oduczyć?? Za chiny mi nie zasnie bez smoczka:O

moj dostał pierwszy raz jak miał ok miesiaca:) do roku praktycznie malutko ssał...cieszyłam się, ze nie będzie problemu z odstawieniem a tu klapa..po roku wszystko się zmieniało na gorzej:( wiem, ze już pora by odstawić...

Czy masz kłopot ze smoczkiem?? Bratanica męża jest starsza od Twojego synka, jest ogólnie super rozwijającym się dzieckiem, a smoczka ciągle potrzebuje do zaśnięcia i nie chce go sama porzucić. Ja w sumie miałam dużo szczęścia, że mały bez sentymentu sam się go pozbył, bo często jest z tym kłopot...

mój mały tez się dobrze rozwija.....ale smoczek.....bez problemów to my się z nim nie rozstaniemy raczej :O

Jestem starsza o rok, jestem rocznik 82:) Twój Mały jest już w takim wieku, że chyba trzeba jakichś sztuczek intelektualnych. Znam przypadek, gdy dziewczynka długo nie chciałą porzucić smoczka i jako, że często jeździła z ojcem nad jezioro, ten tłumaczył jej, że rybkom potrzebny jest smoczek i że takie duże dzieci oddają smoka rybkom i te większe rosną i można je łowić. W pewnym momencie mała dojrzała do tego i razem z tatą "utopiła" smoka i koniec, nie potrzebowała go...

Daga, ja strasznie kochałam smoka. Ryczałam za nim, a to, że to pamiętam, świadczy o tym, że byłam na nieg stanowczo za stara..., ale też nic nie pomagało, nawet zgubienie, "zamknięte sklepy", straszenie krzywymi zębami, nic... Musiałam sama do tego dojrzeć i w końcu się zgodziłam go odstawić... Wiem, że to nie brzmi pocieszająco....

moje tesciowa stwierdziła ostatnio, ze nie ma co przesadzać, bo jej syn (czytaj mój maż:P) ssał smoczka do 4 roku życia :O:O:O i zyje:O:O:O próbowaliśmy takich sztuczek, ze kotek zabrał i wogóle, ze oddajemy misiowi ale on oddaje a potem płacze, ze znowu chce i szuka....nie wiem moze trzeba to przetrzymać i CIERPLIWOŚCI!!! Słyszałam tez o czyms takim jak odcinanie po częsci smoczka....

Zdesperowana, Nie mogłam karmić małego piersią, a u dziecka odruch ssania jest niesamowicie silny i ssanie dziecko uspokaja. Myślę, że w podobnej sytuacji, drugiemu dziecku też bym dała. Mały nigdy nie ssał tego smoka godzinami. Zasypiał z nim, czy chwilę possał i "wypadał" mu. Nie miałam ze smokiem problemu ogólnie.

no u mnie tez nie ejst tak, ze mały lata z nim na okrągło.....dostaje gł do spania...czasami w dzień sam go przechwyci:) i musze go zabrac go tak, by się nie zczaił, bo zaraz jest lament:)

ja karmiłam swojego 4 miesiacze w tym od 2 miesiaca była podawana dodatkowo butelka...

nie, no 4 lata to przesada. Ja miałam ok. 3 lat i póxniej leczyłam zgryz. Bratanica też mówi bardzo niewyraźnie, chyba też zgryz nie bardzo.... smoka trzeba się pozbyć, a nie na zasadzie, że jak chce to do 4 roku życia może go ssać.... Spróbujcie z Misiem jeszcze raz i tłumacz, że razem to robicie, że to decyzja Twojego synka, że jest już duży, że duzi mężczyźni nie ssają smoczka (przykład taty) itp., a później chyba musisz nastawić się na kilka bardzo ciężkich wieczorów i nie ulegać. Innej opcji chyba nie ma.

własnie pediatra tez zauwazyła, ze małemu robi się krzywy zgryz:( w lutym idziemy na bilnas dwulatka zobaczymy co i jak..... u nas z mowa jest średnio na jeża dosyć:(

a tak wogóle mój mały też się urodził 53 cm:) z tym, ze miał 3330:)

Daga, z usypiałniem Piotra miałam niesamowite przejścia jak był malutki i tak gdzieś do drugiego roku życia. Później mu się poprawiło i teraz jest super:) Ja pracuję do późna, wracam do domu ok 20, czasem 21 i mały wtedy się na nowo ożywiał. Czekał na mnie, a później harce do północy. Próbowalismy wszystkieo i najczęściej zasypiał w końcu z nudów. Bawiliśmy się, a my z mężem w pewnym momencie kładliśmy się, zamykaliśmy oczy i dłuuuugi czas czekaliśmy aż małemu się znudzi.... Później było coraz lepiej. Mały nie zasypia u siebie. Zasypia w salonie, na narożniku, ale spokojnie. Po kąpieli zjada kaszę, myje ząbki, kładzie się na swojej ulubionej poduszce, przykrywa się kołderką, którą przynosi od siebie i leży sobie, ja siedzę obok niego, lub kładę się obok niego. Zasypia maksymalnie do pół godziny. Najważniejsze, że pora też mu się ustabilizowała i zasypia ok 21.00, maksymalnie do 22.00.

Fajnie, 18 grudnia to dla mnie szczególny dzień i mam sentyment do ludzi urodzonych tego dnia:), takich "prezentów choinkowych":)

Usypianie mojego mateusza tez nigdy nie było proste:) strasznie żywe dziecko mam w doddatku mało spiace:))) ileż ja nocek zarwanych miałam:O potrafił mi się obudzic nawet na dwie tr\y godz w nocy...tera zjuz bajki. Czasami zdarzają się takie sytuacje ale juz mniej. Śpi sam od 17 mies w swoim pokoju. A zasypianie....zasypia na moich kolanach na poduszcze.....czasami to trwa krótko czasami dłuzej....W dzień potrafi zasnać sam...wieczorem dłuzej...tylko problem jest z tym, ze u mnie maż wraca ok 21 z pracy i jak mały usłyszy, ze tata wrócił to sen przechodzi w sekundę!!!! i zaczyna się zabawa:) nie odpuszcza....

:) ja tez mam sentyment:) chyba nigdy nie miałam lepszej "niespodzianki choinkowej":) to mamy troszkę wspólnego:)

no wlasnie to o ten zgryz sie rozchodzi.. szkoda potem marnowac kase i czas na ortodonte ktory i tak nie naprawi w 100%. nie radzilabym za dlugo czekac, na to zeby moc wytlumaczyc itd.. jezeli chodzi o odzwyczajanie, to podejrzewam, ze jest podobnie jak z cyckiem. zabierasz i jest lament jakis czas ale dziecko sie przyzwyczaja do nowej sytuacji.

No to podobnie z tym powrotem z pracy, tylko u mnie to ja.... Nasz mały spi w swoim pokoju odkąd skończył 9 miesięcy, wcześniej u nas, ale w łóżeczku, w dzień już nie śpi w ogóle. Odkąd przestał spać w dzień, to też lepiej zasypia w nocy i powiem Ci na pociechę, że te dzieciaki chyba odpłacają póxźniej pięknym spaniem, bo mój Mały zasypia 0k.21-22 i budzi się 8 - 9 rano, tak, że śpi super w nocy. Zdarza mu się jedynie, że nad ranem sam z kołderką w dłoni maszeruje do nas, kładzie się i śpi dalej:)

Zdesperowana idzie Twój mały w tym roku do przedszkola??? Mama Urwisa do Ciebie tez kieruję te pytanko....Piotruś jest starszy o roczek. Poszedł ze swoim rocznikiem do przedszkola??? chłopcy są z grudnia .....przez co róznice w umiejętnosciach moga być troszkę widoczne...