Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lw;jfnjfjb

czy samce myszy laboratoryjnej mogą być trzymane pojedynczo?

Polecane posty

Gość lw;jfnjfjb

takie pytanie mam jak wyżej, noszę się z zamiarem zakupu myszki i wiadomo - nie umiem się jeszcze zbytnio obchodzić z tymi gryzoniami i wolałbym raczej jednego zwierza niż więcej. A i jeszcze coś - czy to prawda że samce mają bardzo mocny zapach? Szczerze to miałem myszy dzikie w pokoju to pamiętam że w pobliżu szafy capiło straszliwie :P Pomożecie?:)

Gość lw;jfnjfjb
Ponawiam.

Gość lw;jfnjfjb
zapytam jeszcze raz-kupić od razu dwa żeby myszon miał kumpla czy kupić tylko jednego i mieć spokój od bójek itp. Samiczek nie chcę bo obawiam się "niespodzianek" porodowych o które w zoologach nietrudno. Jeżeli mógłbym chociaż jednego myszonka uratować od skończenia w pysku węża czy innego gada/płaza to byłoby fajnie...

Gość baskabas
wiadomo, ze lepiej byloby miec 2 myszy, jednak jesli maja to byc koniecznie 2 samce, to odradzam. smrod nie do wytrzymania, ja musialam zmieniac im sciolke codziennie, a i tak niewiele pomagao. poza tym strasznie sie gryzly i w rezultacie i tak musialam je rozdzielic (pomimo, ze bracia).

Gość lw;jfnjfjb
Czyli brać jednego jak już? Przy jednym smrodek jest bardziej znośny? Samiczek nie chcę bo mi jeszcze jakieś niespodzianki w brzuchu przywleką :o

Gość baskabas
samce ogolnie maja bardzo ostry zapaszek, wiec i tak bedzie mocno czuc, ale pewnie troche mniej niz przy dwoch osobnikach, ktore co chwile oznaczaja swoje terytorium. ja bralabym samice, nawet za cene niespodzianki.

Gość lw;jfnjfjb
No tak, ale samiczki to przynajmniej dwie muszą być. Nie ma jakichś środków zapachowych do ściółki co by ten zapach niwelowały? A może są jakieś pokrywki do akwariów żeby nie roznosił się tak ten zapach?

Gość baskabas
takich zwierzakow lepiej nie trzymac w akwariach, a juz na pewno nie w zamykanych. klatka z malymi przestrzeniami miedzy szczebelkami. musisz im zapewnic odpowiednia cyrkulacje powietrza, to wazne. preparaty sa, ale zupelnie nieskuteczne, w dodatku niezdrowe. nie upilnujesz wszystkiego. moje sikaly i na sciolke, i na szczebelki (jak sie wspinaly), i na kolowrotek i na pozostale elementy wystroju klatki... na dobra sprawe musialabym kupowac nowe zabawki co tydzien, albo myc je co 2 godziny, bo mycie detergentami i wyparzanie raz dziennie nie dawalo rezultatu na dlugo. nawet jesli bedziesz dbal o higiene myszy, to i tak w mniejszym lub wiekszym stopniu zapach bedzie calkowicie wyczuwalny, nie ma sie co ludzic. albo sie na to przygotuj, albo wez samiczki, one mniej 'pachna'.

Gość lw;jfnjfjb
ok, dzięki :) A czy to prawda że samczyki gdzie wejdą tam szczają tzn np. wezmę myszona na ręce i ze stuprocentową pewnością potraktuje mi on je jako nowe terytorium?

Gość baskabas
no, to glupie zwierzatka i w wiekszosci sikaja gdzie popadnie.

Gość lw;jfnjfjb
hehe, a jest jakaś różnica pod tym względem u samczyków i samiczek?:)chodzi o znaczenie terenu.

Gość baskabas
tak, samiczki nie znacza terenu. psy maja tak samo - jak idziesz na spacer z suczka, to sika ona raz, zeby oproznic pecherz. pies bedzie obsikiwal kazdy kamien, drzewo, murek i trawke, zeby zaznaczyc swoje terytorium. mialam kiedys chomiczyce, na dobra sprawe mozna bylo im postawic cos w rodzaju mini- kuwety w klatce, bo sikaly tylko i wylacznie w jednym rogu klatki.

Gość lw;jfnjfjb
no dzięki :).Zastanowię się czy w ogóle warto.