Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaaaaaaai

Fundusz emerytalny

Polecane posty

Gość Kaaaaaaai

Witam ,mam prośbe czy ktoś wie jak skontaktować się w Poznaniu z ubezpieczycielem Nationale Nederlanden.Szukałam w internecie,nie ma żadnych telefonów,do 10 musze podpisać umowe,inaczej drogą losową przyznają mi fundusz.

Gość hahahaahahahh
Jeśli myślisz, że ty w ogóle zobaczysz swoją emeryturę na oczy...... Rada zacznij sama odkładać kasę na starość (to w zasadzie to wszystkich tutaj). Nie oszukujmy się....

Gość Kaaaaaaai
Nic nie wiadomo co jeszcze może się zdarzyc.Chce wybrać sama fundusz,a nie jakiś z drogi losowej

primo: Nie ma już NN - jest ING . secundo: popatrz na wyniki w skali 10 lat i wówczas wybierz fundusz. tertio: sama odkładaj kasę. Niezależnie. Rostowski właśnie zrobił skok na kasę z funduszy i moze się okazac, że emerytura z funduszu będzie bardzo niska.

Gość Kaaaaaaai
Uważam że nie powinno być problemu ze znalezieniem ubezpieczyciela,telefon powinien być w internecie.Człowiek nie wie jak się skontaktować,jestem zawiedziona.

Gość Kaaaaaaai
Porównywałam i wybrałam,ale będe musiała chyba zmienić na inny .Bo nie ma możliwości skontaktowania się z ubezpieczycielem

Gość Kaaaaaaai
Jak masz z czego to odkładaj,mi ledwo wystarcza na przeżycie

Gość masz i nie dziekuj
http://tinyurl.com/3ak7v7h btw ja tez do 10 musze wybrac i tez ide do ing, a samemu to se mozna DODATKOWO odkladac, bo fundusz TRZEBA wybrac :O

Gość kicak a ty zle czytales
bo laska szuka w poznaniu nie w warszawie :O i jets tak tepa ze powinni ja wylosowac skoro cholerrnego banku w pozku znalezc nie moze, ja pierrdole sami analfabeci :O

Odkładaj i nie marudź. Chociaż po 50- 100 zł na początek.

To jest centrala. Można sie w niej umówić na wizytę w całej Polsce albo dostac namiary na akwizytora w Poznaniu :) Trzeba trochę myśleć a nie od razu obrzucać inwektywami.

Odkładanie to jedno a Fundusz Emerytalny drugie. Nie ma wyjścia, trzeba go wybrać, albo i tak zostaniemy do któregoś przydzieleni. Skoro II filar jest obowiązkowy, to przynajmniej niech to będzie świadomy wybór. Wystarczy zadzwonić i przedstawiciel sam do nas przyjedzie. Można też się zapisać przez formularz internetowy.

Gość julaT
Tylko po co czekać, aż nas przydzielą. I tak ograniczają nasze prawa wyboru, bo już składka na OFE wynosi tylko 2,3%. A ludziom się nie chce samodzielnie wybierać.

Gość jestem po śniadaniu
czy wy wszyscy jesteście tak jebnięci, że liczycie na jakąkolwiek emeryturę???!!!

A skąd wiesz co będzie za 40 lat? Obecnie życie w naszym kraju jest bardzo drogie, a wynagrodzenia nie są adekwatne do wydatków. Póki co każdego czeka kilkadziesiąt lat opłacania składek, więc każdy liczy że będzie miał z czego żyć na starość.

Gość Vandaa
Nie każdy w tym kraju ma możliwość odkładania na swoją emeryturę samodzielnie. Poza tym, pokazywanie swojego niezadowolenia poprzez olanie wyboru OFE i tak nic nie da, poza utwierdzeniem ZUS-owskich urzędasów, że można nam wszystko wcisnąć bo i tak mamy to gdzieś.

Gość góraloss
Ostatnio czytałem, że jesteśmy w czołówce krajów unijnych jeśli chodzi o drogie życie i niskie zarobki. Rozumiem, że należymy do krajów rozwijających się, ale bez przesady. OFE mam od kilku lat w PZU i nie zamierzam zmieniać. Rozumiem tych, którym się nie chce, bo są inne rzeczy do zrobienia, ale pewnie jakbym był bardzo nie zadowolony to bym jednak zmienił.

Gość dorfin
tak się składa, ze jestem czestym gosciem na tym forum a do tego pracuje w firmie Nordea. To co piszecie jest bardzo interesujace, widze ze wiekszosc polakow juz wie ze z emerytury nic nie bedzie. Ale czy wy sami robicie cos w tym kierunku?

Gość albinoska_włoska
Wszyscy mówią, że nic z emerytur nie będzie, a i tak trzeba na nie odkładać. Warto do obowiązkowego ubezpieczenia jakim jest ZUS i OFE pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu. Ogólne założenia systemu emerytalnego nie sa do końca złe, zwłaszcza jeśli chodzi o składki do OFE, bo fundusze sobie dobrze radziły, ale rząd zamiast zobligować do pobierania mniejszych prowizji, zmniejszył składke do ofe.

Gość matterka
Dlatego składki do OFE zostały zmniejszone, żeby ZUS mógł się ratować, bo wiadome było, że zyski z inwestowania przez fundusze rosną, a ZUS robi się niewydolny, więc czymś musieli załatać dzióry.

Gość klementyna7676
Faktycznie fundusze odnotowują wzrosty aktywów, może nie wszystkie, ale te największe z pewnością. Jednak trzeba patrzeć na dłuższy okres czasu, bo te dane się zmieniają bardzo szybko.

Gość hellen22
Myślę, ze te które mają stabilną pozycję i przez ostatnie lata plasowały się w czołówce rankingu bo mają świetne wyniki inwestycyjne są godne uwagi .

Gość zdunka
A co myślicie o IKE i IKZE w PKO BP , podobno można rozpocząć oszczędzanie małymi kwotami, które nie będą dlanas dużym obciążeniem finansowym.?

Gość barkuszzka
A jak to wszystko wyglada od takiej praktycznej strony ? Czy co miesiąc powinno się odkladac ?

Gość petronnnelka
Co miesiąc i minimalna wpłata to chyba 50 zł.Ale jak łatwo policzyć przez np. 35 lat odkładania bedzie to spora sumka.

Gość discoverrry
Jakby tak można było liczyć 50 zł razy 35 lat. Super, a gdzie inflacja? To tak jak było przy denominacji. Ludzie składali kasę, oni odrąbali zera i mnóstwo osób zostało z niczym.

Gość linciaqqq
Każdy by chciał, żeby wartość pieniądza w czasie się nie zmieniała, a nawet rosła, ale takie są prawa rynku i to nie od dziś. Trzeba mieć tego świadomość. Są inne formy dodatkowego oszczędzania, wszystko kwestia tego, jakim budżetem się dysponuje.

Gość belgijjka
Pieniądze, które musimy odkładać na naszą emeryturę są zabezpieczone. Fundusze emerytalne mogą inwestować wyłącznie w określone instrumenty finansowe. Warto stawiać na krajowe spółki, które są już sprawdzone i znane od lat. Są najbardziej wiarygodne, co widać na rankingach.