Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta z Wałbrzycha.....

* * * Zamęczyłam storczyka - pomóżcie mi !!! * * *

Polecane posty

Wygląda to tak: W zeszłym roku kupiłam białego falka, który kwitł przez 3 miesiące. Po kwitnieniu obcięłam łodygę nad 3 oczkiem. Pielęgnowałam go zgodnie z zasadami pielęgnacji storczyków. Po dopiero 6 miesiącach od obcięcia łodygi storczyk zakwitł bardzo słabo bo wypuścił 1 kwiatek. Obcięłam więc całą łodygę razem z kwiatkiem. Po czym zauważyłam małe, brązowe robaczki na korzeniach, które wysysały ze storczyka soki. Wyczytałam, że czosnek zabije owe robaczki, ale niestety i tak się ostały, więc zrobiłam storczykowi kąpiel pod prysznicem z czego wymyłam strumieniem wody całą glebę wraz z robaczkami. Storczyka włożyłam do szklanego wazonu, bo wyczytałam, że falki też tak potrafią rosnąć. Oglądałam przez szkło czy nie ma robaczków, ale już ich nie było :) Dziś mąż otworzył okno i rozbił wazon ze storczykiem !!! Storczyk stracił część korzeni i teraz ma 2 główne korzenie i poranione liście. Obmyłam go dokładnie z drobinek szkła i włożyłam do pustej doniczki bez ziemi i wody. Postawiłam go pod światłem i teraz nie wiem tak na prawdę co mam zrobić ? Wiem, że to był wielki SZOK dla storczyka,więc nie wiem czy przeżyje ? Poradźcie mi co mam teraz zrobić by go reanimować ???

Gość Proszę o pomoc....
UP

Gość Proszę o pomoc....
UP

Gość rediaaa
Ja juz trzy storczyki wykonczylam, bo nie umiem sie nimi zajmowac. Kolejnego juz nie chce. Szkoda kwiatka na zmarnowanie.

wybacz, ale po takich "przejściach" czas na kupno nowego :) Przecież nie kosztuje majątek

Nie kosztuje dużo, ale jaka satysfakcja kiedy sam storczyk Ci zakwitnie. A tak męczę się z nim od roku i ani nie kwitnie :(

Kto ma jeszcze jakiś pomysł ?

Jestem w SZOKU !!! W styczniu pisałam Wam, że zamęczyłam storczyka, który miał wylądować na śmietniku. Nie wyrzuciłam go a zostawiłam takiego zmasakrowanego na parapecie, bez wody i ziemi, tylko w kamieniach. Wiecie co ?!! Storczyk teraz, 10 marca odżył :) Wypuszcza 4 dorodne korzenie i 1 liście :) Jak widać, nie wszystko stracone, a ja uratowałam kwiatka - JAKA SATYSFAKCJA :)) Teraz czekam, aż mi piknie zakwitnie ;)\ A jak u Was?