Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anja_Norge

Polki w Norwegii laczmy sie

Polecane posty

Hallo wszystkim zakladam temacik po to aby kazda kazdy kto chce podzielil sie swoimi wrazeniami o tym jak sie tu w No mieszka ja tu od dluzszego czasu mieszkam w malej miejscowosci kolo Aalesund. Z mezem i 4 letnia corka moje wrazenia super, spokojne zycie bez pospiechu. Piekne i bezpieczne miejsce dla dzieci A co inni sadza?

Gość czegojasienasluchamoemig
kolejne,zalosne,emigranckie scierwo,ktore nie bylo w stanie poradzic sobie w Polsce. Zero wyksztalcenia? zaradnosci? Wspolczuje. Kolejny kraj,w ktorych Polacy przynosza wstyd naszemu krajowi. Tak jest.Nie ma co kryc. Pewnie zaraz mnie zjecie,ale nie rozumiem,jak mozna mieszkac za granica i dac sie traktowac jak smiec. Zawsze bedzie sie"kims obcym",czy wy tego nie rozumiecie?

Gość czegojasienasluchamoemig
i juz nawet swoje imie piszesz przez "j",masz na imie "Anna""Ania",nie "AnJJJJJJJJJa",glupia emigrantko.

Gość pracowalem w zakladzie pog
idz do dzialu"emigracja",tam bedziesz wsrod swoich"

Gość
Ja jestem za granicą dlatego że PO rządzi

A co cie tak denerwuje, ja nie czuje sie jak sciero i jako osoba ktora sie pomiata Pracuje w aptece i z moich doswiadczen polacy sa bardzo doceniani za granica, co w polsce nie ma miejsca . zyj sobie w polsce spokojnie i nie czepiaj sie innych zazdrosc cie zzera ze inni potrafia sobie zycie polepszyc a nie siedza jak dupy wolowe w polsce i zyja z zasilkow , ktore sa pozal sie boze

Gość yjtjsyrkiytr
"tym masz na imie (..) " kurwa gadasz tak jakbys byl kims z mojej rodziny ktory lepiej wie ode niej jak ma na imie... co za kretyn bezczelny

zazdros prowadzi do obrazy innych osob, nic sie na to nie poradzi no ale nie o tym temat heheeh zapraszam jesli ktos sie chce podzielic informacjami lub potrzebuje pomocy chetnie pomoge

Moja przyjaciółka wyjechała do Norwegii, po tym jak wyszła za Polaka, który tam pracuje. Przyjechała na Święta, zmarniała, schudła. Mówi, że to nie dla niej. Może to kwestia czasu i się przyzwyczai. Oby. To w końcu dopiero 4 miesiąc, jak jej nie ma.

anja zaczynałaś 'po znajomości' pracować czy jak, a w ogóle słyszałem że w norwegi jest drogo jak to wygląda?

Poczatki sa zawsze trudne, z doswiadczenia znajomych wiem, ze najwiekszy klopot sprawia jezyk,

Zgadza sie Norwegia jest jednym z przodujacych krajow w tym , jest drogo , ale nie mozna przeliczac jesli tutaj sie racuje to zycie jest naprawde na dobrym poziomie zarobki sa adekwatne do wydatkow

Właśnie, co do cen, mówiła, że jest bardzo drogo, że musi się nauczyć nie przeliczać na złotówki, bo zwariuje. Czekolada w przeliczeniu na polskie 30 zł tabliczka, np.

tak sobie sprawdziłem i to Aalesund to taka dzicz gdzies na fiordzie :D jak tam wygląda życie ? zimno ? jestem ciekaw no i jak ludzie , to pewnie małe miasteczko

nie po znajomosci niestety , przeszlam rekrutacje inaczej nie szlo tu nie ma tak jak w polsce po znajomosci, inaczej jest w innych dzialach wielkie fabryki tam mozna po znajomosci zalatwic

tak polozenie na fjordach my mieszkamy akurat 5 minut spacerkiem od wielkiej wody heheh tutaj na poczatek norweski wystarcza , norwegia jest dwujezyczna kazdy zna tu angielski

co do klimatu swiezy czyste powietrze duzo jodu heheh zimy nie sa tak straszne jak sie mowi , teraz zima ciezsza byla w polsce jak tu u nas

to fajnie w miarę w sumie planuję małą przygodę z zagranicą ale zastanawiam się nad norwegią i kanadą

Gość czarodziejka23
Hej ja nie mieszkam w Norwegi ale po sasiedzku w Szwecji moge sie dolaczyc____????????

w kanadzie jest gorzej ze startem musisz miec wklad wlasny , mieszkanie i prace inaczej pozwolenia nie dostaniesz ,z tego co czytalam i slyszalam a jak w realiach jest nie wiem

nie wszyscy polacy tacy sa , a jesli sie tacy znajda i podpadna to sa w NO skonczeni wiem bo widzialam na wlasne oczy

Gość czarodziejka23
U nas klimat jest super fajny,mieszkam bliziutko morza pracy jeszcze nie podjelam poniewaz chodze do szkoly i ucze sie szwedzkiego ktory latwy nie jest ale mam nadzieje ze sie go wkoncu naucze. Poczatki byly trudne tesknota za rodzina,przyjaciolmi byla ogromna teraz troszke sie przyzwyczailam choc tak nie do konca.Tutaj zyje sie zupelnie inaczej niz w Pl.Ludzie na wszystko maja czas nogdzie sie nie spiesza. Ogolnie moze byc.

Rozumiem cie norweski tez nie nalezy do najlatwiejszych heheh inaczej piszesz inaczej wymawiasz ale nie jest zle dla chcacego nic trudnego my tez nad sama woda mieszkamy 5 min spacerkiem i spokojnie i bezpiecznie tu jest zwlaszcza dla dzieci tu w nocy mozesz wyjsc i nie boisz sie czy wrocisz a w PL wyjdziesz i nie wracasz tak bywa i tu ludzie przyjazni ja pracuje i jestem zadowolona i doceniana a w PL tylko zadaja a i okradaja co do wyplat wiem bo to mialam

Gość czarodziejka23
W Szwecji rowniez jest bardzo bezpiecznie i spokojnie.A w okolicy w ktorej mieszkam ludzie zostawiaja rozne naprawde cenne rzeczy i nigdy nic nie ginie to mi sie bardzo podoba poniewaz w Polsce nie oszukujmy sie wozka pod sklepem nie zostawisz bo nie wiadomo czy nie ukradna. Ja rowniez mam nadzieje ze naucze sie szwedzkiego .Moje dzieci bardzo szybko sie nauczyly jezyka i juz jest im duzo latwiej . Autorko jak dlugo juz mieszkasz w No????????? Ja 2,5 roku ale moj maz 9 lat.Dlugo mnie namawial bym tu przyjechala noi jestem:)choc poczatki jak pisalam mialam kryzysowe.

masz racje co do polski my tu auta pod marketami otwarte z kluczykami zostawiamy i nic sie nie dzieje ja mam meza niemca i 4 letnia coreczke jej sie tutaj najbardziej podoba jezyk opanowala szybciutko i co do bezpieczenstwa masz racje troszke slyszalam o twoim miejscu