Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iva_ona_

per "ty" czy per"pani?

Polecane posty

Gość Iva_ona_

Kolezanka z pracy z która do tej pory byłam na "ty" została niedawno dyrektorką całej firmy. Nie była to jakaś moja bliska kumpela ale byłyśmy na ty bo taki jest zwyczaj ze wszyscy pracownicy tak do siebie mowią, ale teraz skoro jest dyrektorka nie wiem jak mam sie do niej zwracać jak np będę musiała iść do niej z papierami, głupio tak pomijac formę osobową

Gość Iva_ona_
jak myślicie?

Gość serena bler
jak dla mnie wchodzi w grę tylko zwrot "pani dyrektor" jeśli sie tak do niej zwrócisz, a ona zaopanuje, to wtedy normalnie na ty

jeżeli jesteście same, bez osób trzecich, nadal możesz mówić na "ty", jednak w pracy, w stosunkach służbowych i przy pozostałych pracownikach kultura wymaga aby tytułować ją zgodnie z zajmowanym stanowiskiem.

Gość Iva_ona_
jest kilka osób z którymi jest na ty ale to np kierowniczka działu , choć dużo mlodsza od niej zauwazyłam ze mowią do siebie po imieniu, no ale moze lepiej żyły ze sobą wcześniej Ta nowa dyrektorka jest nawet fajna ale ja z nia to tylko "cześć" i wszystko jakoś sie nie kumplowałysmy Ona dalej mówi do mnie po inieniu. Jak np rano mowie jej "dzien dobry" to ona odpowiada "cześć iwonko" . Na razie wiecej nie miałam okazji z nią rozmawiac bo to pierwsze dni jak jest dyrektorką ale niebawem to sie zmieni i nie mam pojecia jak sie zachowac

Gość Nowy podobno
po imieniu oczywiscie :o

Gość Iva_ona_
No właśnie nie wiem czy po imieniu. Skłaniam sie raczej do tej "pani dyrektor" chyba tak będzie grzeczniej Może jeszcze ktos coś doradzi?

Gość Nowy podobno
To by bylo zupelnie nienaturalne :o Przeciez wszyscy wiedza, ze bylyscie wczesniej po imieniu. Ja mialam dokladnie taka sama sytuacje, dziewczyna byla w moim wieku i nagle mialam do niej mowic pani kierownik? :o

no bez przesady z ta pania dyrektor, po co sie przymilac skoro przedtem byly na "ty" i razem pracowaly, a jesli sie krepujesz to lepiej zwracac sie bezosobowo, a gdy jestescie same to normalnie na "ty".

Gość Iva_ona_
bezosobowo to wydaje mi sie takie prostackie No byłyśmy na "ty" ale potrafiłyśmy po parę dni z rzedu sie nie widzieć (to duża firma) wiec zażyłości zero A co myślicie żeby ja zwyczajnie zapytac jak mam sie w tej sytuacji teraz do niej zwracać, nie głupio tak?

Gość odpowiem, a co mi tam
moim zdaniem powinnaś powiedzieć "pani dyrektor" . Jeśli ona zwróci Ci uwagę, żebyście nadal mówiły sobie po imieniu, to tak będzie, a jeśli nic nie powie, to jasne będzie, że dla niej wersja "pani dyrektor" jest odpowiednia.