Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie-wrocławianka

Kto z Wrocławia???????????????

Polecane posty

Gość nie-wrocławianka

Słuchajcie, taką mam do Was prośbę. Planuję prezent dla mojego Partnera: wycieczkę po Wrocławiu (nie był nigdy). Problem jest tylko taki, że ja również Wrocławia nie znam. Kupiłam oczywiście plan, przeszperałam internet itepe, ale chciałabym poznać opinie osób, które mieszkają tam na miejscu (bo, w moim odczuciu, tak najprościej wskazać absolutnie niezbędne punkty wycieczki). No więc napiszcie proszę, co koniecznie muszę uwzględnić w planie wycieczki :)

Gość nie-wrocławianka
no kaman pomóżcie

Gość wroclawianinnnnnnnn
najlepsza jest bez dwoch zdan fontanna obok hali ludowej/stulecia ale teraz nie czynna, teraz lodowisko ogolnie w zimie wroclaw malo ciekawy w lecie polecam spacery po rynku, a wiec tak szerzej, to swidnicka/, mpotem teren od kazimierza wielkiego do grodzkiej, (po srdku rynek) wyspa slodowa do ogrodu botanicznego no i wlasnie fontanne ktora ejst super a mowie to ja, ktoremu malo co sie podoba ale tak ogolnie to w sumie zycie toczy sie w rynku, a wiec okolicach ktore opisalem, reszta miasta jest malo ciekawa lepiej przyjechac pozna wiosna a nie w srodku zimy

Teraz jest strasznie ślisko i kupa topiącego się śniegu. Koło Hali jest fajne i wielkie lodowisko. A w ogóle co lubicie? Na czym Wam zależy?

Gość nie-wrocławianka
naprawdę teraz to będzie bez sensu? : ( troche smutno, bo zarezerwowałam pokój : (

Gość nie-wrocławianka
no właśnie miała być ładna pogoda, śniegu dużo ( no przecież zima też ma swój urok) a tu mi się nagle zrobiła odwilż, z wyjazdu nie mogę zrezygnowąc niestety... Ani terminu przesunąć, tak już macie z tymi hotelami, że trzeba w listopadzie robić rezerwacje na styczeń ; P chciałabym, żebyśmy zobaczyli to co trzeba zobaczyć czyli wiadomo starówka, ratusz, etc, ale może są jakieś fajne miejsca o których wikipedia nie powie :) przy okazji możecie powiedzieć gdzie najlepiej w okolicach starego rynku napić się czekolady gorącej, a gdzie zjeść obiad :) a wieczorem gdzie najfajniej iść na piwo do jakiejś przytulnej knapjki

Sens jest, tylko chlapa. Wrocław jest jeszcze ładnie oświetlony. Rynek, Świdnicka, Grodzka....

Gość ja jestem Wroclawianka
ale nie lubie zwiedzania... No mysle, ze Rynek, Hala Ludowa, ponoc z dachu DH Renoma (czy jak mu tam teraz...) fajnie widac panorame, Ostrow Tumski. A jak macie kase to Panorama Raclawicka, Opera (polecam teraz Romeo i Julia)

Gość nie-wrocławianka
na razie dziękuję wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że do jutra się pogoda zmieni... (wiem, słuchałam prognozy, to niemożliwe, ale może jednak ;)

Czekoladziarnia jest koło placu Uniwersyteckiego. Mimo wszystko warto odwiedzić Spiż. Teraz dodatkową atrakcją jest aquapark, fajny kontrast pomiędzy pluchą a ciepełkiem i wodą.

w okolicach Rynku to moze bar MIS. Ale nie wiem jak tam teraz z cenami. Na pewno tanio jest przy pl. Nowy Targ - jest tam fajny bar mleczny. A goraca czekolada to nie wiem... moze w Pozegnaniu z Afryka. A knajpki to raczej polecam pod Nasypem wybrac jakas. Fajny klimat, a ceny duuuuuzo nizsze ;)

mi by bylo szkoda klodki :classic_cool:

Gość wroclawianinnnnnnnn
w mleczarni na wlodkowica jest goraca czekolada

Gość nie-wrocławianka
no okej to ja teraz musze to wszystko skonfrontować z mapą :) dzięki wielkie! możecie oczywiście jeszcze pisać fajnie, że są jeszcze ludzie pomocni na tym świecie ;D

Nasypowa w ogóle to tanie miejsce na piwo, a knajp ciąg;)

Gość nie-wrocławianka
aha, taka tradycja tak? z tą kłódką? jakis przesąd? przybliżcie temat : )

Zgadzam się do spiżu trzeba się wybrać ;) Jeszcze choinka stoi na rynku więc dodatkowa atrakcja :P no i na jakąś dyskotekę możnaby się wybrać :) a nawet wskazane :)

ostrów tumski szczególnie katedra i most na którym wiesza się kłódki, rynek i jego okolice, ogród botaniczny i japoński, al to wiosną, fontanna na pergoli, park wodny przy borowsiej w ramach rozrywki. wyspa słodowa, ul grodzka... i plac zielińskiego w celu nabyci apamiątek;) (ale dawno tam nie byłam:D)

Ja polecam jeszcze Mierniczą, to chyba taka ostatnia ulica na świecie.

Gość nie-wrocławianka
jesteście super, dzieki :D

I koniecznie strona www.jakdojade.pl pokaże jakie autobusy i tramwaje aby swobodnie poruszać się po mieście :)

Gość nie-wrocławianka
nocleg mamy na Kazmierza Wielkiego, czy będzie potrzbne używanie komunikacji miejskiej, czy da się dojść wszędzie spacerem? :)

a z kłódkami to jest tak, ze para zawiesza swoją kłódke na moście z imionami i ważną data dla związku, zamyka tą klódkę i wyrzuca kluczyk do rzeki;) i to ma umocnić związek i zapewnić mu trwałosc, czy jakoś tak;) na litwie jest taki zwyczaj i przywędrował do nas:)

Z KAZIMIERA DO RYNKU DOJDZIECIE SPOKOJNIE SPACEREM, NA OSTRÓW TEŻ. NA PERGOLĘ I DO PARKU WODNEGO TROCHĘ DALEKO BĘDZIE

No wszędzie da się dojść tylko może być gdzieniegdzie daleko, poza tym tramwajem można się przejechać dla samej frajdy o ile się nie jeździlo wcześniej :p

z kazimierza wielkiego to prawie wszedzie an piechte dojdziesz. No na hale ludowa to bym sie radzila wybrac tramwajem jestek (nr 10) a klodki to taka nowa moda. ale myslalam, ze juz przeszlo wszystkim, widze sie nie. Wg mnie to szkoda klodki ;)

Gość kozibonk.......
ja polecam w galerii dominikanskiej na dole jest stanosiko z bulkami i tak jest taka super pyszno cimna bulka z bialym seremi i lisciem salaty -no po prostu jest zajbeista t,ego sie nie a opisac. koszt. ok.2,50 zl ale WARTO!!! to wlasnie polecam z wroclawia - a bulka jest ciemna z jakimis ziarnami.....

Gość nie-wrocławianka
'ja jestem Wrocławianka' - a może jednak Poznanianka? : D przecież kłódka nie aż taka droga ;P a jednak sympatyczna sprawa, u nas w Poznaniu nie ma takiego zwyczaju ;) co do tramwajów to mam ich aż za wiele, codziennie na uczelnie 40 minut, ale w sumie też można doświadczyć tych usług w innym mieście. Spiż mnie zainteresował bardzo, właśnie siedzę na stronie :) ile kosztuje takie powiedzmy piwo karmelowe? w sensie w jakich granicach sa tam ceny

Gość entento
...na rynku jest kamienica ze sztucznym oknem - namalowanym na ścianie - standardowy punkt gdzie przewodnik pyta aby zgadnąć które to okno.... kamienice jaś i "małgosia i ich historia", bama kluskowa.... przepiekny ostrów tumski oczywiście obowiązkowo piwo warzone ze "spirza" i chleb ze smalcem! spacer po "jadkach" a wieczorem wizyta w klubie muzycznym "szuflada" przy świdnickiej.... zaparkować warto na ostatnim pietrze galerii dominikańskiej - piękny widok!

Nie trzeba byc z Poznania, zeby byc oszczednym. Szkoda by mi bylo dobrej klodki poswiecic dla tandetnego zwyczaju i tyle ;)