Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja wam powiem

Dlaczego polacy wychodzą z założenia, że im się cokolwiek od państwa należy?

Polecane posty

Gość ja wam powiem
jak nie potrafisz myslec samodzielnie surykatka to nie moja wina i lecisz na latwizne. a moze tak wychylic sie poza 4 sciany tradycyjnego myslenia i zobaczyc co jest dalej i zmienic podejscie? moze tak zaczac liczyc tylko na siebie i skupic sie na rozwiazaniu problemu przy warunkach takich jakich mamy i myslec konstruktywnie? ja tak zrobilam i tez mam w dupie panstwo. podatki place, bo nie mam wyjscia, ale mam wlasna firme i robie co chce i jak chce i wolne tez robie kiedy chce.

Gość jak nie dostajecie?
debile czy jak?

Gość daj daj daj to państwo
"skupic sie na rozwiazaniu problemu przy warunkach takich jakich mamy i myslec konstruktywnie" ....czyli pracować na czarno i wypiąć się na system - to się w Polsce zawsze najbardziej opłacało :O.

Gość jak nie dostajecie?
o ile podniesiono czesne za studia w Anglii?

Gość a nie nalezy sie od panstwa
i nie przywala Ci sie wciaz jakis urzad z watami za jakies papierki, zaswiadczenia, jakies 2 grosze, jakies inne pierdolki. Nie przeszkadzaja Ci prowadzic interesu? No to masz szczescie :D

Gość co nas angia interesuje
rozmawiamy o Polsce...

Gość ja wam powiem
heh no wlasnie o tym mowie. wiekszosc ludzi tylko narzeka i przyjmuje postawe roszczeniowa, ze cos sie nalezy i co z tego macie? bedziecie tak narzekac i wolac o naleznosci do konca zycia i nic sie nie zmieni, dalej nic nie dostaniecie. no i co? warto?

Gość jak nie dostajecie?
Dlaczego Polacy wychodzą z założenia, że im się cokolwiek od państwa należy? debile i żałosne typki na tym forum chyba tylko siedzą :o

A dajcie już spokój. Jak w starej pracy dostawałam pasek do ręki to mnie cholera trzaskała - naliczona wypłata 1600 zł. Do wypłaty przelewem - 1000 z małymi groszami. Reszta idzie na NFZ, podatki i inne cholerstwa. Zanim nie zaszłam w ciążę u lekarza byłam raz w roku. Gdybym nie płaciła tych składek mogłabym iść prywatnie. Ale skoro płacę, to chyba mi się należy darmowy? Owszem, należy się. Ale w grudniu zapisy do okulisty są na marzec. A pod koniec listopada kobieta w ciąży nie może się dostać do ginekologa, nie ma miejsc do końca roku. Jasne, że to wyzysk i oszukiwanie. Najchętniej po macierzyńskim nie wróciłabym do pracy tylko żyłabym jak moi sąsiedzi 2 piętra niżej - ona nie pracuje, on nie pracuje, dziecko małe takie zahukane, że się boi odezwać, ale impreza co piątek taka, że się we wtorek kończy. I potem klatka zasyfiona, winda zepsuta, szyby powybijane. Ale z MOPS-u dostana, bo oni biedni. Przed takim życiem powstrzymuje mnie tylko myśl, że jeśli na to pójdę będę takim samym pasożytem jak ci na górze. Na koniec jeden z moich ulubionych cytatów: " - Chcę wiedzieć w jakim bagnie żyję i czy ono ma dno. A jeśli ma to na jakim poziomie. - Biorąc pod uwagę, że wszystko w tym kraju stoi na głowie, dno pewnie znajduje się wysoko u góry." (Joanna Chmielewska "Tajemnica")

jak ktoś pisze że ma firmę i "robi co chce" to ciężko mi uwierzyć że na prawdę ja ma :P

Gość ja wam powiem
"....czyli pracować na czarno i wypiąć się na system - to się w Polsce zawsze najbardziej opłacało " mój biznes jest legalny. ja nie narzekam bo wiem, ze to nic nie da tylko dzialam i MAM!

Gość Redaktur Naczelny
Jaka postawa roszczeniowa? Państwo pozbawiło mnie w 2010 roku 17.820 zł z tytułu podatu dochodowego i składek ZUS. Co dostałem za to? Zakazane smutne ryje w TV, nic więcej.

autorko moze zazdroscisz tym co maja zasilek :P a tak na powaznie to jak skladalam wniosek o becikowe w MOPSie to same mi wcisly rodzinne hehe pytaly czy pracujemy,powiedzialam,ze ja jestem bezrobotna a chlopak na czarno a ona ze rodzinne dostaniemy bo u nich na czarno to tak jakby wcale hehe no i wtedy dostalam drugi tysiąc i rodzinnego 68 i nadal dostaje,chociaz mam co miesiąc na nową zabawkę heh bo tyle tego ze smiechu warte :D chociaz niektore czekaja na taki przelew jak na zbawienie

Gość ja wam powiem
singri a jakby nie sciagali to co? za 1600zł byloby cie tak na wszystko juz stac? juz bys zyla jak krolowa? tylko pamietaj ze za te 1600zł musialabys oplacic ewentualnie (odpukac) pobyt w szpitalu, a ile doba kosztuje? 300zł? nie wiem.. strzelam, bo sie nie oreintuje.

Gość jak nie dostajecie?
a ktoś Was tu trzyma na siłę? jest 150 krajów na świecie - można wybierać!

Gość Surykatkaa
a cos ty sie do mnie przyczepiła?! mam po prostu w dupie politykę a radę dam sobie bez państwa doskonale dziecko wychowuje sama- bo tez do żłobka sie nie dostało do lekarzy chodze prywatnie i za to płace , mimo,iz mojemu meżowi zabiera to kochane panstwo ponad 6tysi od wypłatki

Gość IQ2011
tylko anarchia jest wyjsciem z tej patowej sytuacji politykow na drzewa!!!! ;)

Gość a nie nalezy sie od panstwa
co mnie tu trzyma? Jestem Polka, to moj kraj, nie chce emigrowac tylko dlatego, ze paru tam na gorze robi z tego panstwa takie bagno...

Gość IQ2011
nic nie dostajemy ty dupku, policja szykanuje, jak cos sie dzieje to ogon pod siebie i czmych, szkolnictwo zabija indywidualnosc, szpitale zabijaja drogi dziorawe, koleje jezdza jak chca!!!! co dostajemy i dlaczego mamy stad wyjezdzac, to nasz kraj

Gość ja wam powiem
"jak ktoś pisze że ma firmę i "robi co chce" to ciężko mi uwierzyć że na prawdę ja ma " owszem robie co chce, co w tym dziwnego dla ciebie? jak mam ochote to pojde do pracy, a jak nie mam to robie sobie wolne. a pisowni sie nie czepiajcie, bo nawet studiów nie skonczylam. rzucilam w pizdu po 1 roku i zaczelam robic to co robie teraz. moze kiedys skoncze jakies dla przyjemnosc:P

ja też sobie jakoś radzę, co nie zmienia faktu że mnie wkurwia to że jakieś dupki wydają sobie lekka reką moje ciężko zarobine pieniądze np na reklamy prorodzinne :O ...a ja muszę z dzieckiem w domu siedzieć, bo na miejsca w żłobku to kasy brak :O ....

W szpitalu w życiu leżałam raz - jak złamałam rękę, miałam wtedy 12 lat. Teraz czeka mnie drugi pobyt jak będę rodzić. Przy moich dochodach i opłatach śmiało mogę powiedzieć, że mając te 500 zł więcej mogłabym 300 - 400 zł miesięcznie odłożyć. Przez 9 miesięcy ciąży zebrałyby się jakieś 3000. A to jest 10 dni pobytu w szpitalu. Po normalnym porodzie leży się trzy - cztery dni. Zostaje połowa na ekstra wydatki. A przecież nie od dziś wiem, że kiedyś będę miała dziecko. Odkładałabym już wcześniej, od początku pracy zawodowej.

Gość jak nie dostajecie?
nie podoba się to nie płać podatków albo wyjeżdżaj 🖐️

Gość IQ2011
soli zawsze brakuje, plugi stoja bo brakuje jakiejs srubki albo szoferak ma kaca itd itp, co to za dziadostwo, trzeba z tym skonczyc!!!

Gość IQ2011
Ciebie na taczce wywieziemy bedzie lepiej bez durnia, tych mamy dosyc!

Gość jak nie dostajecie?
to załóż partię i kończ 🖐️ a nie użalasz się jak cygan bez nogi :o

Gość ja wam powiem
czyzby? ciekawa jestem kto naprawde by odkladal jakby mu zusu nie obcinali :D smiem watpic. moze i reke sobie zlamalas, ale ja np kiedys w szpitalu lezalam 4 miesiace, jak bylam mala. noo moich rodzicow raczej nie byloby na to stac nawet jakby od urodzenia odkladali.. takze lepiej sie ciesz, ze obcinaja, bo jakby ci dzieciak odpukac zachorowal to uuuuuuuu

ja wam powiem> ja też mam z mężem firmę, ale to tylko teoretycznie możemy sobie wziąc, bo żeby się wyrobić ze wszystkimi kosztami i jeszcze zarobić na inwestycje i życie, to pracujemy po 15h dziennie :O tak to REALNIE wygląda przy takich kosztach pracy i podatkach jakie obecnie mamy! owszem, gdyby państwo NIC odemnie nie chciało to byłoby jak piszesz ale na pewno nie w takich warunkach jakie mamy teraz.

Gość IQ2011
skladki trzeba placic, ale nie ma zadnej kontroli nad tym co sie z nimi potem dzieje

Gość ja wam powiem
i przepraszam. jak mowilam to strzelałam. teraz poszukałam w internecie. doba na oiomie kosztuje ok 4 tys zł :D to teraz miej wypadek samochodowy i zaplac za pobyt z pensji 1600 :D