Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trzeba jednak coś zrobić

w Polsce żyje się coraz gorzej...

Polecane posty

Gość trzeba jednak coś zrobić

Jeszcze pamiętam te czasy kiedy u mnie w mieście mieszkania można było tanio wynająć i adekwatnie do pracy. Nawet na studiach mieszkałam od 17 r.z. samemu. Dla porównania w wieku 18 lat za kawalerkę płaciłam 80 zł, po dwoch latach 150 i tak do podwyżki około 3 lata temu. potem podwyżka 350 zł i się wyprowadziłam do innego mieszkania. Osoba na moim miejscu płaciła już na starcie 700 zł. Dla porównania w wieku 18 lat miałam już pracę za 1100 zł. Teraz w moim mieście za pracę na czysto otrzymasz 1200zł a minęło 9 lat! Tak samo na starcie za taniec przy koncercie po kilka min dostawałam co najmniej 180 zł do 300zł. Tak samo tańcząc na dyskotekach i festynach. Niedawno czytałam ile dostają dziewczyny to prawie zemdlałam z wrażenia bo to jest około 30-80zł i to za cały wieczór około 8h.Jeżdżę za granicę dosyć często i co? Okazuje się, że tam prawie wszystko jest tańsze! Najlepsze, że nikt z tym stanem nic nie robi. Niebawem będziemy mieć rzeszę młodych biorących narkotyki, laski prostytuujące się bo jakoś ludzie muszą sobie radzić z biedą i brakiem perspektyw. Na polityków nie ma co liczyć bo oni tylko swoją kasę liczą :( Wojewodzi ustawowo podnieśli stawki czynszu a jakoś płac nie zamierzają. Nic jak wyjechać. Po ostatnich kilku miesiącach do tego dochodzę.

Gość trzeba odsunąć PiS od władzy
PiS to niesamowite zło i wstyd dla POlski

Gość a na świecie coraz lepiej?
jest kryzys od kilku lat i jeszcze trochę potrwa ;)

Gość Tez zauwazylam, ze pomalu
polska jest tak droga, Ze nie chce sie tam jezdzic. Taki bezydki kraj. Jezdzilam tam bo mam tam rodzine (dalsza). Ale wakacje w Egipcie, Turcji, Czy Hiszpani, wychodza mnie taniej i jest pieknie, nie co w polsce.Niecierpie tych wyjazdow do polski,nic mi sie tam nie podoba, robilam to tylko dla rodziny (dalekiej ).

Gość co za barany tu piszą
"polska jest tak droga" a niemiecka tak tania? co?

Gość dumny wyborca PO
a właśnie że w polsce żyje się coraz lepiej. pozbyto się dopalaczy, zbudowano orliki, podwyższono płace minimalne, przyspieszono budowę stadionów na euro 2012, podwyższono podatki dzięki czemu towary są tańsze bo więcej płacą przedsiębiorcy, odsunięto fanatyków z PiS od władzy, naprawiono ostatnio bałagan na kolei (ewidentna wina zaniedbania PiSowców), postawiliśmy się rosjanom w/s katastrofy smoleńskiej i teraz nikt nie powie, że PO to ich sługusy a do tego PO pracuje nad podwyższeniem limitu deficytu państwa czyli w zasadzie obywateli żebyśmy mogli brać większe kredyty by się pieniądze z unii nie marnowały. aha i prawie zwolniono 10% urzędasów, których dopiero co zatrudniono.

Gość Tak w niemczech jest taniej
Zywnosc jest tansza, nawet to wasze glupie piwo jest u nas tansze. Niestety jest taniej. Utrzymuje dwa domy tu i tam w Polsce i powiem ci ze w Polsce jest drogo i niepewnie. klamia , oszukuja nie ma solidnych firm. Robilam inspekcje auta w Polsce w serwisowanym salonie, byla zrobiona byle jak i drozej. Pokazalam to w Niemczech i poprawiali , nie biorac oplaty, bo serwisuja ten salon. Polska to kompromitacja.

Gość Jak Polska to kompromitacja...
to jesteś debilką albo idiotką.

Gdyby nie Amerykanie to Niemcy by do dzisiaj trawę jedli.

Gość Ty piszesz o sobie
Duzo widzialam, duzo zwiedzilam i nawet majac mozliwosc wyboru, nigdy bym nie chciala w tym kraju zyc. Bylam pracowalam i wiem jak tam jest. Nie wiesz jak zyje sie gdzie inndziej , gdzie masz dobra pewna prace , i wszystkie luksusy. Nie ma porownania. To niebo, a ziemia.

Gość Ty piszesz o sobie
A tego czego wiecej nie chce , to wysylam do was, nawet moje ciuchy oddaje do kontenerow ktore jada do tej cudownej polski.

Ale taka głupa chyba nie jesteś i znasz historię? A może jesteś głupsza niż normy EU dopuszczają?

Gość Mowi sie ze jak w Polsce
Cie nie oszukali, albo nie okradli- to sie pewnie pomylili. Zaprzeczysz ????

Nie rozumiesz dlaczego Niemcy stanęły na nogi po wojnie? A Polska dostała znowu w dupę? Nic do Ciebie nie dociera?

Gość czarna beemka
Nie przesadzaj. Porozmawiaj z ludźmi, którzy cierpieli prawdziwy niedostatek, byli niedożywieni, jedli suchy chleb. Teraz może Ci brakować na droższe jedzenie lub wakacje w Turcji, ale nie na sam chleb. Masz internet, więc nie jest źle. Jakieś 20-30 lat temu ludzie nawet nie marzyli o takiej ameryce jak teraz. Tylko apetyt rośnie w miarę jedzenia i nie przestaniemy narzekać.

Gość a mnie coraz lepiej
jeszcze 4 lata temu na państwowej posadce, ale założyliśmy własną firmę i jest ok. Zleceń przybywa, kasa spływa, całkiem przyzwoicie to funkcjonuje. Nie narzekam, teraz nawet na wczasy ze średniej półki możemy sobie pozwolić. Oby tak dalej.

Gość faaaacet
mnie też coraz lepiej, wystarczy wziąć się do roboty

Gość ZuZannneana
Wczasy ze sredniej polki, biedna kobito , ja objezdzilam prawie pol swiata. I urlop robie trzy razy w roku. Mam apartament na Ibizy i dom w Polsce. TO nie rozumiem co ci tak dobrze idzie. Przeciez to bida pisac ze luksus i dobrobyt to wczasy ze sredniej polki. Dodam ze na urlop jezdze tylko do 5-cio gwiazdkowych hoteli.

Gość Mnie sie zyje zle , nie mam
pracy i nie mam pieniedzy istna wegetacja.

Ja tez juz nie chce wracac do Polski. Nawet wakacje wole spedzic gdzies indziej. A latam do Polski tylko z obowiazku (zeby syn widywal sie z ojcem w wakacje na przyklad lub zeby wymienic dowod osobisty). Zawsze gdy jestem w Polsce dluzej niz pare dni, to juz chce wyjezdzac i wracac tutaj. Nie wiem czemu. Niby Polska moj dom ale jakos tak zle tam jest... Wiele moich znajomych pracuje w dzien w dzien i zarabiaja minimalne place do 1500pln na miesiac, a przeciez trzeba oplacic mieszkanie, prad, gaz, smieci, szambo, wode, trzeba sie ubrac, cos jesc, bilety autobusowe na przyklad, nie mowiac juz o kosmetykach i oszczednosciach. Jestem w szoku. Nie wiem jak bym mogla przezyc w Polsce. W Londynie pracuje tylko na pol etatu gdy dziecko jest w szkole (jestem samotna mama i nie mam tu nikogo do pomocy), a mimo to zawsze mnie stac zeby oplacic czynsz, rachunki, bilety, zeby codziennie zrobic zakupy. Nie zaluje sobie niczego. Kurcze, jak to jest?? Co sie dzieje z ta Polska? Wszystkie kraje sie z nas smieja. :(

Gość Przyznaje ci racje
Mam to samo, obco, bez rodziny, ale mi sie podoba. A jak widze polske to wiem ze zrobilam dobrze !!!!

Gość Srokande123
A kto moze chwalic zycie w Polsce ??? Dobrze to moze miec tylko oszust , ci utrzciwi nie beda mieli nic i nigdy utrzciwy w polsce nie zarobi !!!

Gość 716387216
Coraz gorzej to sie tu nie zyje.... Place w ciagu ostatnich 10 lat bardzo wzrosly. Mnie razi jednak brzydota na ulicach.

Nie wzrosly. :o Kolezanka nie dawno wrocila z mezem do Polski po 4 latach pobytu w UK. Znalazla prace w sklepie odziezowym. Od 9 do 17-tej. 1200pln na miesiac. Mowi, ze takie place byly jeszcze zanim wyjechala do UK. :o Jej maz znalazl prace na stacji paliw po jakims czasie i tez zgodnie z nia uwaza, ze chyba beda wracac do UK znowu. :(

Gość Dla tych co nic innego
nie znaja, to moze sie w polsce podobac. Mnie tam brudno i smierdzi, a oni tego nie widza i nie czuja, bo nie byli na swiezym powietrzu.

Gość Dla tych co nic innego
nie znaja, to moze sie w polsce podobac. Mnie tam brudno i smierdzi, a oni tego nie widza i nie czuja, bo nie byli na swiezym powietrzu.

Gość 716387216
1 I 20111386- 1 I 20101317- 1 I 20091276- 1 I 20081126- 1 I 2007936- 1 I 2006899,10- 1 I 2005849- 1 I 2004824- 1 I 2003800- 1 I 2001760- 1 III 2000700- 1 XI 1999670- 1 I 1999528- 1 II 1998500- 1 VII 1997450- 1 II 1997406- 1 I 1997391 Macie - od 2000 minimalna pensja wzrosla z 700 do 1386 zl. Po porstu wszyscy maja sklonnosc do narzekania...

Gość to moze teraz
policz o ile wzrosły ceny przez ten czas:O

Gość Bangola
No wlasnie ... ceny benzyny, lekarskie , lekarstwa, co roczne piaskowanie zebow, urlop, podatek drogowy. Tych pieniedzy masz tak malo, ze nie wiadomo od czego zaczac, bo to na nic nie starczy. No takie 1500 zl, to tak 350 euro. To bezrobotny dostaje z 800.

Gość 716387216
2000 10,1% 2001 5,5% 2002 1,9% 2003 0,8% 2004 3,5% 2005 2,1% 2006 1,0% 2007 2,5% 2008 4,2% 2009 3,6% Tu sa stopy inflacji w poszczegolnych latach.