Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość give me a sign

listy niewysłane, słowa niewypowiedziane

Polecane posty

Gość give me a sign
wiecie chodzi mi też o to, że często nie umiemy komuś powiedzieć, co nas boli i czym nas ON/Ona rani.. i nie wuiem dlaczego tak jest.

KCM - interpretujemy zawsze i wszystko. :) Wypowiedziane czy niewypowiedziane. Non stop. :)

Gość nie rozumiem oburzenia
Ajsberg - rozwiń bo nie bardzo rozumiem. nie ma problemu, a ty starasz sie o tym nie mowic ? o co ci chodzi ? podaj jakiś przykład, konkret, a nie jakieś frazesy. :D KCM - jesli nie ma, to kiedys będzie moment, że zachce. :D wtedy porozmawiaj. to trudne, wiem, ale możliwe do wykonania. chyba, że wcześniej sam/a nawaliłeś/aś i teraz ma rację ktoś, kto nie chce rozmawiać.

wystarczy powiedziać, jak się z tym czujesz, kiedy do ciebie to mówi - giv...coś tam [nienawidzę tych angielskich słówek na polskich forach]

Obie strony nawaliły - tyle powiem. Ja próbowałam zachęcić do rozmowy, ale...:O

Nie rozumiem - czy ludzie rozmawiają wyłącznie o problemach? Frazesy? Może? Nie wiem. Konkrety? Ja nie jestem konkretna zupełnie. :D Ponad wszystko lubię mgłę. :D

Gość Agula :):):)
Ja tak chyba właśnie mam... dużo myślę, mało mówię :(

przygotowanym na wynik rozmowy ? zakładasz więc, że osoba z którą masz chęć porozmawiać odpowie ci jak zawsze, to samo. marnym więc jesteś rozmówcą, a może osoba z którą chcesz porozmawiać ma nikły zasób słownictwa ?:D

Gość give me a sign
łatwo powiedzieć, że trzeba powiedzieć. Czasem jest tak, że nie wierzy się w sibie, a dokładnie w słuszność tych emocji (myślimy może nie powinnam mu/jej mówić o tym, bo może to ja jestem dziwna i sobie coś ubzdurałam sama) Wiem, wiem, że rozmowa rozwiązuję porblemy, a prawdziwne problemy tworzą się gdy jej namacalnie nie ma. Tylko w teorii to jestem mądra, gorzej ze zastosowaniem w życiu

ludzie, tak mniemam rozmawiają też o frazesach, takich jak tu. ale niektórzy ludzie rozmawiają ze sobą z ochotą bo chcą, bo lubią, bo potrafią, bo potrzebna jest im konstruktywna czasem krytyka, żeby spojrzeli na siebie, na innych z całkiem nowej perspektywy

przygotowanym na wynik rozmowy ? zakładasz więc, że osoba z którą masz chęć porozmawiać odpowie ci jak zawsze, to samo. marnym więc jesteś rozmówcą, a może osoba z którą chcesz porozmawiać ma nikły zasób słownictwa ? Zakładam, że wynik rozmowy może być różny i na przyjęcie tego mam gotowość. :)

w życiu, trzeba czasem zaryzykować rozmowę po to, żeby nie mieć tego rodzaju dylematów :D oczywiście rozmowa, to nie ring, umiejętność rozmowy i jej powodzenia zależyą w dużej mierze od przeciwników :D jesli lubisz terkotać jak nakręcona, żaden facet tego nie zniesie. rozmowa to nie ring :D

skoro "masz gotowość", to w czym tak naprawdę problem ? :D

A czemu Ty ciągle o problemie piszesz? Gdzie ja jakiś problem wywoływałam?

nie piszę o problemie, tylko o braku umiejętności rozmowy. czytaj ze zrozumieniem, a leki odstaw bo za bardzo jesteś za mgłą, jak widać :D

Tylko kto czyta bez zrozumienia? Oto jest pytanie. I na ten temat można rozwinąć całkiem niezłą dyskusję.

muszę kończyć, bez żalu :D obowiązki wzywają 🖐️

Gość give me a sign
"Warto rozmawiać będąc przygotowanym na wynik rozmowy" - tak się zastanawiam. Trzeba być przygotowanym na wszystko? bo konstuktywna rozmowa zawsze jest nieokiełzna i najlepiej smakuje taka, której wyniku nie można przwidzieć. I to zależy o czym się rozmawia, dyskusja o np doopie maryni jakichś porażających wyników nie przyności (choć może być inaczej).

Gość give me a sign
kontrola nie zawsze jest dobra. Nie można wszystkiego kontolować, bo pojawia się znienawidzona (przynajmniej przeze mnie) nuda. Bezlitosny zabójca.

Gość słodka pomaańcza POMELO
Nie należy rozmawiać w oparciu o przypuszczalny wynik rozmowy!!!! Wtedy może być to tendencyjna rozmowa, mówić co w duszy gra i akceptować wynik :) Broń boże ustalać wynik z góry, to tak jakby myśleć za kogoś!!!

Gość to nie rozmowa
=====Ajsberg Warto rozmawiać będąc przygotowanym na wynik rozmowy. ==== wtedy to nie jest rozmowa, a raczej dążenie za wszelką cenę do postawienia na swoim.

Give - myślę o tym, że zaczynasz o bzdurach a kończysz gdzieś gdzie dojść nie chciałaś. Nie chodzi mi o totalną kontrolę rozmowy, sterowanie nią umyślne.

wtedy to nie jest rozmowa, a raczej dążenie za wszelką cenę do postawienia na swoim. Ja to widzę raczej jako otwartość i akceptację. :)

Ojej. To chyba ja wytłumaczę o co chodziło : trzeba być przygotowanym na to,że informacje , które do nas napłyną, mogą być dla nas niekoniecznie miłe ( i w drugą stronę podobnie).